Marianne Johansson, Mosekälla

Måndagmorgon

Måndagmorgon. Barnen har åkt till skolan, allt är lugnt. Jag ska åka i väg själv snart, jag ska till sjukgymnasten.
Jag känner mig ganska nöjd där jag sitter, jag har städat och bakat i helgen, och när jag ser ut i hallen så ser jag golvet! Det ska jag säga är ovanligt i det här huset! Så passa på att hälsa på nu, ni slipper göra höga knälyft och andra akrobatiska övningar för att ta er in. Men det lär inte dröja förrän ordningen är återställd med skor och kläder fulla hallgolvet. Det är det tråkiga med att städa, det syns inte fint så länge, tyvärr!

Det är grått regnigt och trist i dag. Man varnar för snö, tja, vi får väl se. Äldste sonen har ägnat helgen åt harajakt, och på hans byte ser man att haran har skiftat päls i ganska stor utsträckning. Den är mycket vit!
Om jag ska tro på nåt siande om när snön ska komma så är det just djuren jag litar på. När de förbereder sig för olika årstider.
Kanske kommer snön snart, åtminstone om man får tro haren.

Lyssnade på radion där man pratade om det seminarium om uranbrytning, uranprospektering som var i helgen i Åsele. Såg i tidningen att det inte varit så mycket folk. Ja, det känns lite uppgivet, bedrövligt!
Det är som att folk här uppe har resignerat i tanken att vi är inte värda något bättre än urangruvor! Det var en karl på radio som sa just det att söderöver är motståndet mot uranbrytning kompakt, även de som är för kärnkraften är mot uranbrytning då de ger mer förstörd natur och dyra saneringsarbeten än förtjänst. Men här verkar det som att folk rycker på axlarna åt detta. Ja, det är ju det jag säger, uranprospekterarna är här därför att motståndet är så tunt. Det handlar ju inte om att det är här uranet finns, det finns på södra Sverige också. Men på något vis så betraktas folket här uppe som dummare och lättare att lura så att vi håller tyst, vi är bara glada åt arbetstillfällen!
På södra Sverige är man mer upplyst och därför är det inte intressant med provborrningar efter uran där nere!
Det är oerhört cyniskt! Och folk här uppe måste börja vakna! Vi kan ju inte bo kvar om det ska bli uranbrytning här! Vi är inte dumma och vi är banne mej värda bättre jobb. Politikerna måste börja vakna och inse det, hallå du kommunalrådet Dahlberg i Åsele, hur tänker du egentligen? Förklara dig!
Varför vill du sälja ut din hembygd?
Vi har så otroligt mycket att vara rädda om, och bevara till kommande generationer. Vi har skyldigheter till det.
Att leva och bo i Norrland verkar vara ett ständigt krig mot bolag och myndigheter som vill utnyttja våra marker på olika vis!
Det kan ju känns lite tröttsamt ibland, men vi får aldrig ge upp!

Nej, nu ska jag börja rusta mig för mitt besök hos sjukgymnasten.
Måste kanske handla lite också, men jag ska finnas hemma när lilla fröken kommer hem. Hon har föresten klippt sig själv i helgen!
Lilla fröken i kombination med en sax är en oroväckande sammansättning.
Man vet aldrig vad hon hittar att klippa i. Det är som om hon försvinner i en annan värld, som att hon inte riktigt är där när hon får tag i en sax.
Tja, det blev väl inte så farligt med hennes hår som tur var.

3 kommentarer

  1. Janni

    var glad över arbetstillfällen som blir och sluta gör dina egna tolkningar där du säger att vi i norr anses vara dummare. Är det någon som sagt det rätt ut? Nej tror inte det så sluta gnäll.
    Har ibland funderat över varför norrlänningar har fått sig ett rykte om att vara gnälliga, här har vi svaret.

  2. Börje

    Om de är någon som gör egna tolkningar är de väl du? Vi vet alla att sörlänningar skrattar åt oss norrlänningar, och om du nu ska kommentera en blogg så skriv då nått vettigt! lär dig skillnaden på gnäll och verklighet!

  3. jenny

    Heja stå på dej med dina åsikter det kan väl alla få ha, utan att vara Gnällig,det är ju bra att dina åsikter skapar debatt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.