Marianne Johansson, Mosekälla

Rennäring och bibliotek, en lat härlig Söndag!

En lat härlig Söndag.
Tyvärr så är det regnigt och mörkt och surt, i går var det kallt och snöade, jag föredrar det.
Hej på er alla föresten! Speciellt hej på dej KH i Storuman! Ja, man blir lite förvånad och glad faktiskt när man ser vilka olika människor som läser min blogg!
Inte trodde jag att KH skulle vara en av dem, för er andra kan jag säga att han och jag pennfajtas på "ordetfritt" om rennärings politiken och rennäringens bidragsberoende. Jag kan bara säga att han håller inte med mej och tycker nog helst att jag ska hålla tyst om detta ämne, men det kan jag ju förståss inte göra, då jag anser att rennäringspolitiken och bidragsberoendet är fel, och att detta bidrar till en splittrad folkgrupp och grova kränkningar av icke renägande Lappar.
Men det är verkligen inspirerande att debattera när man har någon att debattera med, det är liksom förutsättningen, så jag hoppas att du KH fortsätter spy galla över mig!
KH undrade nu sist vad jag ville med mitt "mässande" om rennäringspolitikens fel och brister. Han trodde att jag kanske vill ha samma rättigheter kring jakt och fiske som samebymedlemmarna! Redan den frågan pekar på hur galen rennäringspolitiken är! Ska en liten yrkesgrupp kunna förskansa sig bättre jakt och fiske villkor och rättigheter i ett demokratiskt land än andra människor som lever och verkar här? Den rennäringspolitik vi har i dag, och har haft i 100 år tillbaka är ren apartheidpolitik, och Sverige fördömer sådan här segregationspolitik i andra länder!
Men jag kan lugna KH och andra som oroar sig över att jag stävar efter samebymedlemmars rättigheter och jakt och fiske möjligheter, det är inte det jag är ute efter. Jag varken jagar eller fiskar! Jag vill gärna fylla frysen, och det brukar jag lyckas med så jag är nöjd. Jag anser mig ha fått mina behov av rättigheter tillgodosedda vid avvittringen, och jag följer detta, jag vill bara att Staten och samebyarna ska sluta att kränka mina rättigheter!
Vad jag vill är att få upprättelse, att få igen identiteten och vår rätta historia. Jag tror att jag någon gång tidigare berättat hur jag vax upp och fick veta att mina förfäder "stulit" det här landet av samebyarnas medlemmar.
Nu vet jag att så var det ju inte. Det var tvärtom, de som sa så till mig, som kom från släkten som "stulit" detta landet från mina förfäder!
Vi har levat i, och lever fortfarande i förljugenhet om Svenska Lappars historia!
Många Lappättlingar förnekar sitt ursprung därför att de inte vet att de har det, eller för att de inte vågar annat! Det är år 2007 i Sverige!
Jag vill att vi ska våga vara oss själva och vara stolta i det.
Jag vill ha slut på kränkningarna från Staten, myndigheterna, samebyarna, forskare, journalister och människor som KH!
Och jag tror att om rennäringen ska finnas kvar i framtiden så måste den reformeras, man måste bort från bidragsberoendet och osjälvständigheten, även om det säkert är bekvämare att fortsätta som i dag.
Jag tror att man kan få renskötseln till en inkomstbringande näring. Jag vet Lappar som har både vilja, idéer och kunskap för det
Det är viktigt för norra Sverige att rennäringen blir fri sitt bidragsberoende!
Om norra Sverige ska överleva i framtiden måste vi bli starka och så mycket oberoende som det bara är möjligt, annars vete tusan hur det ska gå! Någon större hjälp från regering och riksdag lär vi inte få, oavsett vilken färg det är på regeringen, tyvärr!

Nä, nog om det ämnet för den här gången, men var så säker, jag kommer att återkomma till det. Vissa resultat har jag och mina medkämpar åstadkommit, men det är lång väg kvar.

Annars är det mest upprörda röster på byn om hotet att biblioteket och ungarnas fritidsverksamhet ska flyttas till skolan när nu folketshus i Tärnaby gått i konkurs. Konkursförvaltaren vill sälja, men kommunen har inte råd att köpa till det pris som man vill ha.
Ja, det är tragiskt! Här i Tärnaby ska det liksom inte få finnas någonting!
Jag vet att man i Storuman tycker att det satsas alldeles för mycket här och ingenting i Storuman. Men faktum är att fritids på bibblan i folketshus i Tärnaby är det enda ungarna har här! Visst en del är i slalombacken vintertid, men det är långt ifrån alla som är intresserade av det. Och vad har ungdomarna för glädje i sin vardag av att det satsas pengar inom turistnäringen? Jo, föräldrarna får kanske i bästa fall arbete, men sen då? Ska vi skjussa barnen till Storuman där det faktiskt finns mer än dubbelt så mycket aktiviteter för dem?
Och biblioteket, det är också lite av en samlingsplats för alla människor i byn, pensionärer och andra. Jag tror inte att det är särskilt många som vill gå till skolan för småprat och att låna böcker! Det finns inte ens någonstans att parkera borta vid skolan, än mindre för handikappade och äldre som har svårt att gå. Och barnen ska de måsta vara kvar på jobbet när de slutat för dagen?
Nej, vet ni vad, detta kan vi väl ändå inte acceptera!
Nu ska jag gå och laga mat till min familj.
Det är dags för det nu.

2 kommentarer

  1. Micke

    Jag säger fortfarande, anmäl dig till röstlängden och rösta i sametingsvalet och försök förändra i stället för att bara gnälla. Du är ju verkligen en som uppviglar samer mot samer med ditt gnäll mot samebyarna. Om vi alla som står utanför samebyarna röstar in de vi vill ha i sametinget så kan vi ju faktiskt förändra.

  2. Börje

    Sluta kommentera om DU bara ska GNÄLLA!! eller skaffa dig en egen blogg som andra kan kommentera din fegis! Du verka tro du är så duktig och kan allt så då passar de ju bra med en blogg för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.