Marianne Johansson, Mosekälla

Sparförslag och svår demokrati!

Så var det måndag igen, efter en intensiv helg.
Alla barnen har varit hemma. Karlarna har jagat älg, och vi tjejer har myst, handlat, promenerat och bakat. Vi mina döttrar och mitt sonahustruämne har ätit massor av godis också, och ja, haft det bra enkelt uttryckt.
I går slaktade vi en ko som vi ska äta upp. Lilla fröken tyckte inte riktigt om det. Jag vispade blod för att kunna göra blodpalt senare i vinter, men se det skulle då inte lilla fröken smaka på! Det har hon redan bestämt sig för.
I går åt vi middag här tolv personer, och det var full rusch. Jag trivs när det är så här, men det blir tyst när de åker i väg. Det var inte alls så dumt att åka till jobbet i går kväll faktiskt, jag behövde inte lyssna på tystnaden.
Men i stället var jag tvungen att bryta upp från besök från grannen i öster som jag faktiskt inte sett på ett tag. Det var tråkigt, vi har väldigt bra bofasta grannar. Vi trivs med dem.

Det verkar vara ganska fint väder i dag. Jag har sovit så jag har inte varit ute.
Den här veckan känns ganska full späckad. I morgon är det någon information på jobbet, onsdag ska jag försöka göra mitt fadderbesök på skolan, och på fredag ska jag ner på extra nämnd i Storuman. Inte för att jag har lust till det sista precis! Jag är så innerligt trött på detta tjafs om pengar som inte finns i kommunen! Man ska spara på allt, det känns som att det vore lika bra att lägga ner kommunen! Tärnabydelen är ju faktiskt redan på god väg, trots all turismutveckling! Det kommer så tokiga sparförslag! Ett ex är att spara på turistinformation så att den försvinner i Tärnaby! Det är väl då för tusan här den behövs!
Det är så konstigt med dessa sparförslag, det är alltid kommunmedborgarna i den västra delen som drabbas? Att skolan i Stensele kan bli drabbad av sparförslag hör till undantagen, och beror troligen på att skolan i Hemavan redan är helt nedlagd! Slopa hemresorna för gymnasieungdomarna, dra in turistinformation, lägg ner folketshus, ha skolsköterskan ambulerande från Storuman, ha SYOn ambulerande från Storuman, dra ner kulturakademin, det enda som finns i Tärnaby förutom IK Fjällvinden. Tillsätt en vikariesamordnare för omsorgspersonalen i kommunen, med säte, naturligtvis, i Storuman! Tja , detta är bara några förslag som flaxat förbi i sparivern. Alla förslagen har det gemensamt att vi i Tärnadelen förlorar något eget! Hur tror ni att det kommer att låta när man ex behöver en vikarie på Granhöjden? Hur ofta kommer vikariesamordnaren att förstå behovet? Vad vet denne om våra patienter och våra behov? Jo, jag tror att kommunen kommer att spara pengar på det kortsiktigt, men man kommer att slita ut personalen.

Ja, visst jag gnäller igen, men det finns fog för det. Och vi politiker från Tärna gör nog vad vi kan, men tyvärr är vi i minoritet fortfarande och kommer alltid att så förbli. Demokratin i en så stor kommun med så olika behov blir svår, det bästa hade varit att vi aldrig slagits ihop till en kommun, vi har kunnat samarbeta i stället med ett mycket bättre resultat.
Tyvärr torde det väl vara helt omöjligt att dela kommunen igen, faktum är dock att det skulle vi vinna på. Och vi skulle få ett fungerande samarbete med ömsesidig respekt. Nu känns det bara som att det råder en tung svart avundsjuka och missund mot oss här i den västra delen, och det är i det läget svårt med samarbete och demokrati.
Det finns de som försöker och vill få det att fungera, även i Storumandelen, men tyvärr är det inte det som dominerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.