Marianne Johansson, Mosekälla

Hela kommunen ska leva!

Det är måndag och jag har onekligen känt mig lite tung i huvudet, kan det vara vädret? Det har varit surt och slaskigt i dag.
Eller också har jag inte vaknat riktigt efter fredagens extra nämnd.

Jag såg i tidningen att föräldrarna i Stensele var glada över vårat beslut, och att man hoppades att vi lyssnat på deras argument och att det var det som fällde beslutet. Jag kan förståss bara tala för mig själv.
Jag har full förståelse för människors oror inför nya ordningar i livet. Jag tror att vi alla vill känna igen oss från dag till dag, och vi är rädda för och misstänksamma inför nymodigheter. Jag tror också att detta blir värre med åren, kanske är barnen de som oroar sig minst, och som klarar omställningar bäst.
De argument som framhållits mot att göra Stensele till en f-3 skola, och flytta 4-6:an till Storuman är klassiska, det är samma argument vartän en skola ska läggas ner eller minskas. I fallet Stensele, som i de flesta andra fall, håller de inte. Vad som är avgörande för om en by eller ett samhälle ska överleva eller inte handlar om sysselsättning. Det är i alla fall min övertygelse.
Att som fastighetsbolaget hota med att inte renovera hyreshus om man flyttar klasser fem kilometer bort, är rent patetiskt! Det måste vara efterfrågan av bostäder som är avgörande i det fallet, och den efterfrågan tror jag är beroende av om det finns arbete.

Varför röstade då jag nej till flytten?
Jag ska försöka förklara.
Jag är helt enkelt förb?. över att vi i nämnden ålagts att spara fem miljoner!
Man kan inte spara på barn och äldre! Man måste åtminstone spara på allt annat först! Man måste se igenom andra utgifter och försöka öka inkomsterna före man sparar på barn och gamla.
När det är gjort, och om det inte hjälper är jag beredd att flytta 4-6:an i Stensele till Storuman.
Jag skulle vilja att kommunmedborgarna i Storumans kommun talar om vad dom vill ha! Vill de att kommunen ska pumpa in pengar i flygfältet i Gunnarn även om inte rikstrafiken ger en krona? Och om vi inte lägger de pengarna på Gunnarn ska vi då lägga dem på flygfältet i Hemavan? Ska kommunen bara ta 3 kronor kvadraten för fritidshustomt mark i Tärnafjällen? Ska chefer som anställs i kommunens tjänst tillåtas att inte skriva sig i kommunen? Ska kommunen köpa bergrum? Ska det anställas folk i kommunens tjänst som ingen vet varför de egentligen anställts? Jag lovar, det finns säkert mer. Ska vi inte spara på allt detta först? Har jag fel?
Att det sitter ett kommunalråd nu även i Tärnaby har jag förstått ses med oblida ögon av Storumanborna, det försvarar jag däremot. Jag vet att mitt parti har sagt att vi ska avskaffa den vicekommunalråds platsen, okey gör det, men då delar vi på kommunalrådstjänsten så att vi har ett kommunalråd även i Tärnaby!
Det är en demokratifråga för oss här uppe. Vi har fått hänga i den nedre teln ända sedan kommunen slogs samman, det måste ändras på. Vi har kommit en liten bit på vägen. Till alla Storumanbor som tycker att vi här uppe ska hålla mun, vi får ju allt! Kom hit ock visa oss vad vi fått?
Vi har faktiskt bara förlorat på kommunsammanslagningen.

Men jag inser att vi är en stor kommun, och detta kommer knappast att ändras på då regeringen troligen aldrig skulle tillåta en separation. Därför är det viktigt för mig att HELA kommunen går bra. Jag vill som politiker jobba för hela kommunen!
Jag vill att det ska finnas jobb att få i Storuman, att det ska finnas bra skolor och bostäder där så att folk vill bo där och dra in skattekronor till kommunen.
Jag vill att vi ska satsa på gymnasiet i Storuman, det är viktigt att ha det kvar.
Jag vill satsa på fritiden för ungdomar i Storuman, och jag vill att folk ska trivas där. Jag vill bara att det ska satsas på jobb, bostäder, ungdomar och andra bofasta även här i Tärnadelen. Det finns mer än bara turister här.

Jag tycker att vi tog bra beslut i fredags. Det var oerhört tröttsamt och jobbigt. Tur jag tog med en burk magnecyl! Och Sossarna, som jag tycker har en stor del i att vi måste spara, reserverade sig mot allt i protest mot att sparförslagen kommit försent, och man hade haft för kort tid på sig att se över konsekvenserna. Tja, så är det med politiken har jag förstått, ett nedrans barnsligt rävspel, där man försöker att på olika vis smita undan ansvar.
Det är väl därför man måste sitta med kniven på strupen och ta dumma sparförslag antar jag.
Men jag är också glad att vi inte flyttade 4-6:an från Stensele till Storuman, även om jag inte tror på att de fått de förödande konsekvenserna som föräldrarna befarade.

I lördags var det en liten marknad i ruskvädret i Tärnaby. Det var trevligt. Hoppas att det blir nåt större av det. Men det är klart att fick knallarna inte sälja så mycket så kanske de inte kommer tillbaka?
Tja, jag hoppas ändå att det blir nåt mer av skotermarknaden i Tärnaby. Det var ju snöskoterns dag i lördags, och oktoberfest!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.