Marianne Johansson, Mosekälla

Skillnaden mellan jordbruk och rennäring!

Godis lördag!
Ledig lördag!
Härligt!
Det är blåsigt men milt väder i dag.
Vi var ner till Storuman i går, hälsade på sonen med sambo, och uträttade en del ärenden.
Jag jobbade natten till i går, så jag var ganska mör innan jag äntligen fick krypa i säng.

Var in nu och kollade på kommentarer till min blogg, och såg då till min glädje att KH i Storuman varit inne och tittat. Hej på dej KH!
Du måste ha gillat artikelserien i VK vecka 45? Och ledarna i Expressen 8/11 och den 21/11! Riksdagens revisorer har också gjort samma konstaterande i en rapport från -90 talet, har du läst den?
Jovisst ska man hålla koll på andra näringar också, exempelvis jordbruket. Jag vet att det finns jordbruk som bygger upp sin verksamhet kring EU bidrag, det är inte heller bra! Och det har jag , för den uppmärksamme, faktiskt påtalat. De mesta EU bidragen till jordbruken hamnar dock inte här uppe i norra Sverige, utan hos stor gods ägarna i söder.
Och det Svenska jordbruket står under ständig uppsikt och granskning!
Har KH och hans renägande kompisar aldrig läst tidningar och hört och sett på tv och radio? Jordbruket granskas och kritiseras ofta!
Det är också stora skillnader mellan EU bidragen till jordbruket och skattefinansierade bidrag till rennäringen.
De svenska jordbruken synas och granskas som jag tidigare sagt, från hur djuren har det till lönsamheten. Man kan ta reda på vilka bidrag som går vart, bönderna syns i deklarationer, och där råder "full" öppenhet. En svensk bonde ingår i ett demokratiskt samhälle där man förväntas följa Svenska lagar. Din etniska tillhörighet förhindrar dig inte att bli bonde.
Samebyarna är odemokratiska med sin graderade rösträtt och sitt monopol på renskötsel, och i samebyn finns ingen insyn!
Svenska Staten bidrar också med mångmiljon belopp till det odemokratiska sametinget och lika odemokratiska och diskriminerande SSR, vilka i sin tur styr pengar in i och jobbar för rennäringen!
Detta i sin tur legaliserar det förtryck som i dag finns mot lappar/ samer utanför samebyarna. Detta underhåll från Staten till samebyarna, SSR och sametinget legaliserar etnisk rensning bland samer, det kränker ALLA samer genom att säga att vår identitet sitter i ett djur! Hur kan du KH försvara det?
Och tyvärr KH, jag förstår att du gärna vill misskreditera mig på något vis. Men jag har inga jordbruksbidrag från EU, jag har inget jordbruk!
Min karl har ett väldigt litet fjälljordbruk, han har ca 50:000 kr/år i EU stöd, ibland mer eller mindre beroende på att man slagit ihop åren. Dessa pengar har jag tyvärr ingen direkt glädje av då han uteslutande återinvesterar dem i sitt jordbruk. Jag skulle förståss gärna shoppat upp dem om jag fått, men det är alltid byggnationer och reparationer, saker som behöver köpas in. Det är också en del löpande utgifter med jordbruket el, försäkringar, foder, drivmedel m.m
Du vet om hans bästa mjölkko blir påkörd på E 12:an så måste han ha en försäkring som täcker det, han får ingen ersättning från trafikförsäkringen/ Staten.
Dessutom skattar han för sina EU bidrag.
Till skillnad från samebyarna som lever på statliga subventioner, ställs det en hel del krav på jordbruken som uppbär ens någon krona i EU bidrag !
Med min karls lilla familjejordbruk finns ingenting som inte granskats och granskas, jag lovar dig KH, du kan sova lugnt.
Glädjen jag har av det lilla fjälljordbruket är att jag vet vad för slags kött jag ger till mina barn, och det är oerhört mycket värt för oss. Det är därför jordbruket finns. Det skulle finnas även helt utan EU bidragen, men upplägget för investeringarna, underhåll och reparationer skulle se annorlunda ut.
Vi är hårt arbetande människor som försörjer oss och familjen genom våra arbeten. Det känns oerhört bra, och vår önskan är att det kan fortsätta så.
Det är inte alla förunnat!

En kommentar

  1. Fjällbo

    Ok så alla pengar som Sverige betalar in till EU och som vi sen får tillbaka i form av EUstöd till exempelvis jordbruket är inte skattemedel som DU och JAG har betalat in i skatt????
    Vari ligger skillnaden? Jo, EU bidrag till bönderna gör bara en byråkratisk sväng förbi Bryssel, samerna får direkt av staten. Men betalarna är lika förbenat vi skattebetalare. Skillnaden torde även vara att vägen förbi Bryssel gör att mer försvinner på vägen i byråkratiskt krångel…

    Och inte synas bönderna så intill sömmarna, man kan ”luras” i många år innan man åker på kontroll…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.