Marianne Johansson, Mosekälla

Tyvärr KH!

Läste just KH:s kommentar till min recension om skogsägar/ samebymötet i Hemavan. KH fortsätter att agresivt försvara det förtryck, monopol, odemokrati och etniska rensning som samebyarna, SSR och sametinget står för, och det kan minsann inte vara lätt?!
Att Samebyarna, SSR och Sametinget kan fortsätta stå för allt detta, som enligt mig inte hör hemma i en demokratisk rätts stat, har den Svenska Staten sett till, genom att stifta lagar som går rakt emot redan befintliga lagar, och som ger samebyarna möjligheten att kränka och förtrycka samer utanför samebyn och andra medborgare, men också genom att subventionera samebyarnas medlemmar, sametinget och SSR. Jag har aldrig förbisett det sammanhanget. SSR åker land och rike och t o m världen runt och lobbar för rennäringen med hjälp av Svenska Statens pengar! Det finns inte ett beslut som fattas om Norrland utan att SSR har ett finger med i spelet, och då till fördel för samebyarna! Vad man nu försöker driva igenom är nordisk samekonventionen, ILO 169, gränsdragningskommissionen och Sören Ekströms utredning, i alla dessa har SSR på ett eller annat sätt varit aktiva med hjälp av Statens pengar och inbjudan från Staten. Jag anser att den svenska rennäringspolitiken går emot Norra Sveriges utveckling, överklagningstillstånden från Vapstens sameby mot småskogsägarnas avverkningstillstånd pekar mot det. Jag är inte ensam om den åsikten. Skogsnäringen har varit och är en del av ryggraden i Svensk näringspolitik.
Som samebymedlem behöver jag inte kränka och förtrycka bara för att jag ges den rätten, Vapstens sameby kränker små skogsägarna i Tärna-Stensele, och majoriteten av dessa är områdets rätta ursprungs samer!
Nej KH, jag har inte alls ändrat min uppfattning om någonting vad det gäller de orättvisor och den kränkande behandling som samer och andra utanför samebyarna får utstå i dessa delar av vårt avlånga land, och jag kommer aldrig att ändra uppfattning heller, ty jag står för människors lika värde och demokrati! Och att du är arg på mig för dessa mina ståndpunkter kan tyvärr inte hjälpas, du får fortsätta att reta dig på mig!

Det är kallt här i dag -24/25 grader, det är bara att elda.
Lyssnade på morfars programet i radion. Det är många roliga barnhistorier som berättas där, men jag undrar lite också. Som jag förstått programmet så ska man berätta roligheter om sina barnbarn, men många berättar historier om sina egna barn som var barn för 30- 40 år sedan. Umgås man inte över generations gränserna i dag? Jag vax upp med mina mor- och far föräldrar, och det är jag väldigt nöjd med. Jag bär med mig väldigt mycket av dem att vara tacksam över.
Jag hoppas att jag själv, när jag får barnbarn, ska kunna ge dem lika mycket som jag fått från mina mor- och farföräldrar.

2 kommentarer

  1. Kurt Hamre

    Tyvärr Marianne !
    Låt mig citera dig 7/12.
    Det är inte samebyn man skall ställa mot väggen, det är staten med sin motsägelsefulla lagstiftning.slut citat.
    Du har ju enligt ovan frikänt samebyn.Du angriper en part som du vet inte har de övergripande besluten. jag vidhåller att rennäringen är en viktig del i Storumans kommun,jag försvarar den ,du angriper den. Du angriper din egen etniska tillhörighet och det kan knappast ge dig några favörer.
    Om du läser rätt så är mina råd till dig att upphöra med agresiva påhopp mot rennäringen , de har nog med sitt ändå utan dina amsagor.

  2. Ursame

    Låt mig citera: Som samebymedlem behöver jag inte kränka och förtrycka bara för att jag ges den rätten, Vapstens sameby kränker små skogsägarna i Tärna-Stensele, och majoriteten av dessa är områdets rätta ursprungs samer!
    Nej KH, jag har inte alls ändrat min uppfattning om någonting vad det gäller de orättvisor och den kränkande behandling som samer och andra utanför samebyarna får utstå i dessa delar av vårt avlånga land, och jag kommer aldrig att ändra uppfattning heller, ty jag står för människors lika värde och demokrati! slut citat. LÄS VAD HON SKRIVER SÅ KANSKE DU FÖRSTÅR VAD HON MENAR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.