Marianne Johansson, Mosekälla

7 Januari och KH

Jaha, så var det den 7 Januari.
Vi har fått en ny skid drottning i den fantastiska Tärendö tjejen Charlott Kalla!
För oss i den här familjen som gillar längdåkning känns det jätte skoj!

Äldste sonen gjorde sin "tvär" tripp till Stockholm i torsdags och det gick bara bra, nu åker han i väg till Sandön. Och jag kommer att sakna honom jätte mycket, men jag önskar honom lycka till! För honom kommer detta att bli bra, det är det som är viktigt.
I torsdags var vi uppe en sväng hos "grannarskäringa" och drack kaffe och fick tårta. Hon fyllde nämligen också år. Nej, jag hade inte glömt det, jag glömde nog bara att nämna det i bloggen. Var väl rädd att alla skulle hinna före mig och äta upp tårtan!

I dag började skolan, och det var några trötta fröknar som gav sig iväg i morse.
Skolbussen var försenad, men det grät inte ungarna över. Undras om det var morbrodern som körde? Det är ett nytt bussföretag som kör den här turen nu, och det kan nog bli lite strul i början.
Det är milt väder i dag.
Nästan så att det regnar igen.
Vi undrar alla, när kommer snön? För nog kommer den, men när?
Äldsta dottern skulle jobba i liften i Hemavan, och hon och pojkvännen väntar febrilt på snön, blacka som de håller på att vara.
Här ser man hur skör en ensidig satsning på turism ändå är, vad ska folk här jobba med om det inte kommer snö?

Jag ska också slänga lite käft med KH, inte för att det lönar sig. Han har vissa problem med att läsa och förstå mina insändare, det kan vara mitt fel, att jag uttrycker mig otydligt. Men det verkar då finnas de som förstår?????.
Vad jag ifrågasatte i mina insändare i VK i februari och augusti i fjol var denna enorma orättvisa mot andra människor och näringar utanför samebyarna, när det gällde Statliga ersättningar för katastrofer. Citat ur mina insändare som KH hänvisar till.
"Samebyarna bedriver en näring, och jag kan inte se varför den näringen ska kunna få hjälp av oss skattebetalare när det krisar, om inte andra näringar ska ha samma möjlighet. Detta är faktiskt diskriminering! " I VK i februari. Och
"Jag skulle vilja veta vad Erlandsson gör för skillnad mellan renskötarna och bönderna när det gäller katastrofer? Varför får renskötarna 37 miljoner för att utfodra sina svältande renar, medan bönderna får klara sina förstörda skördar bäst de kan?"
Är det fler än KH som har svårt att se vad jag syftar på?

Han hävdar att jag kunde tänka mig att låta renar svälta ihjäl i fjol vinter när det var katastrofbete. Han tycker att det är grymt av mig. Nej, så grym är jag inte att jag bara tycker att de skulle svälta ihjäl, de har kunnat slakta ut och få in pengar för köttet! KH är kunnig inom djurvård, och då vet han ju att renen ursprungligen är ett vilt djur, med ett vilt djurs instinkter, och skulle förmodligen klara sig alldeles utomordentligt bra utan renägaren, den lever ju faktiskt i vilt tillstånd på en del ställen ännu!

Men nu sa jag ju faktiskt inte att Staten inte skulle hjälpa till med stödutfodringen, eller????.

Utanför samebyarna måste man själv försäkra sig mot katastrofer och olyckor. Det finns ingen självklarhet i att Staten ska täcka förluster. Ibland kanske bonden får hjälp av LRF, som han själv betalar ett dyrt medlemskap i. För samebyn ser det annorlunda ut. I de allra flesta fall ersätts deras "förluster" av Staten. De har aldrig behövt ta dyra försäkringar och betala självrisker när någonting inträffat. Har det varit så kanske renpåkörningarna varit mindre vanliga? Det är sedan länge väl känt att den som lever på bidrag blir okreativ, inte minst denna regeringen jobbar stenhårt mot detta, utom när det gäller samebyn! Där verkar man inte vilja se någon kreativitet! Ingen utveckling!
Det verkar som att man vill ha samebyn sluten och odemokratisk! Det är det man säger "ja" till, när man säger "ja" till det här sjuka och ljusskygga bidragssystemet som byggt upp, och styr samebyn, sametinget och SSR. Det är okey att bryta mot FN:s konvention mot mänskliga rättigheter? Det är okey att kränka? Det är okey att vara rasist? Det är okey med etnisk rensning?
Jag håller mig till ärendet KH. Om du inte vet hur samebyn är organiserad, så kanske det är på tiden att du tar reda på det, innan du fortsätter debatten.
Jag har inte skrivit dina inlägg KH, och dina åsikter står för dig, inte mig!

KH:s kundskap om samisk historia måste jag också fundera över?
Är hans samiska historia lika med de myter och rena osanningar som sprids av professorer och historiker på våra universitet och forskarcentrum?
Eller är den historien om ett hårt arbetande stolta folk som levde på vad naturen gav? Som jagade, fiskade, samlade rötter, brukade jorden och senare tog renar till husbehovs för mjölken och köttets skull? Är det historien om de fattiglappar som kränktes av Svenska Kyrkan och Staten? Som frånstals sina Lappskatteland av Staten?
Är det historien om de Lappar som genom Statens försorg insynade hemman och koloniserade Norra Sverige? I såfall KH talar du mot dig själv, för då är det historien om det folk som fortfarande kränks av Staten, Kyrkan, myndigheterna, media och även dej KH, för då är det historien om Lapparna utanför samebyarna. Ursprungslapparna!

En kommentar

  1. Kurt Hamre

    Jag trodde alla samer var ursprungssamer men inte enligt MJ i sin slutrad.
    Nej MJ ! jag är fullt medveten om vad du skriver- det är miserabelt. Alla angreppen på samebyarna får stå för dig. MJ förslag att slakta de svältande renarna talar sitt tydliga språk- en förkastlig lösning, de flesta renarna torde vara kalvförande vajor och köttet värdelöst. MJ saknar empati i detta.
    Hur många exempel på skattestöd till bönder m.fl.som årligen utbetalas vill MJ jag skall räkna upp ? Vakna . Du har själv erkänt att ni får stöd för eget fjälljordbruk.
    Hur skulle en förlikning(förbrödning) kunna ske mellan samebyar och övriga? jag har en förhoppning att det skulle kunna ske i framtiden. Genom kunskap, sakliga förhandlingar och debatter kan man nå målet – inte med angrepp mot varandra – är det möjligt ?
    Verkligheten MJ är att staten genom renbeteslagen 1928 och nuvarande rennäringslagen från 1971 delade det samiska folket i två delar.De gamla samiska rättigheterna renskötsel,jakt,fiske och att avverka skog till bränsle och byggnadsvirke, tillföll endast de renskötande samer som var medlemmar i sameby. Icke renskötande samer fråntogs sina rättigheter att använda markerna och jakt och fiske. Många känner sig därför missgynnade.
    Rennäringspolitiska kommittén föreslog 2001 att samebyn skulle öppnas även för andra än renskötande samer.Sametinget och SSR ställde sig bakom förslaget. Borde inte sametinget kunna komma på en vettig lösning i en så viktig fråga ? Anklaga då inte de renskötande samerna när det är staten som är boven.
    Min förvåning blir bara större för varje jag läser dina bloggar. MJ påstår att det är det ljusskygga bidragssystemet som styr samebyn, sametinget och SSR.
    Då är väl alla bidragssystem ljusskygga även till jordbruk m.fl.
    Flera delar min uppfattning också.
    Gott Nytt År!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.