Marianne Johansson, Mosekälla

Livsandarna har återvänt!

Livsandarna har återvänt!
Solen skiner och livet känns skönt!
Men jag har legat sjuk i nästan två veckor.
Det började med lite hosta, sedan mer hosta och ordentlig förkylning. Det är länge sedan jag varit så oerhört däckad!
Jag har nästan hostat mig fördärvad, det känns som jag har slagits med björn i kroppen! Men jag känner som sagt var att jag håller på att bli frisk.
Känslan kom på alvar i natt, jag blev så pigg, jag låg vaken och mådde gott!
Visst hostar jag än, men jag känner att jag vaknar till liv. Maten börjar smaka igen, härligt!
Jag ska försöka börja städa upp här inne i huset, det syns nämligen att "städerskan" varit sjuk. Ja, min karl har också varit ordentligt sjuk, han äter penicillin för att få det att ge sig. Och barnen har ju också varit sjuka, så allt har bara rasat.
Nu ser jag ut genom fönstret och ser skolbussen komma hem med lilla fröken.
Hon har då också, tack och lov, rätat på sig. Men hon hade feber i en vecka, hög feber.
Såg i tidningen i går om en ung barnfamilj som kämpat i tio dagar med maginfluensa. Och de var förtvivlade över att de inte fick komma in till sjukhuset. Kanske borde man utbilda blivande föräldrar så att de vet vad de kan göra för att underlätta när barnen blir sjuka. För barn blir sjuka, så är det bara. Och har man flera små barn så kan man få kämpa en stund innan alla är friska igen. Barnen smittar ju varandra.
Vid maginfluensa är det vätska som gäller, vätska i små mängder, kanske kan man köpa vätskeersättning på apoteket. Och alvedon med fyratimmars mellanrum om febern är hög. Man kan också duscha barnet i lite svalare vatten för att kyla ner.
Denna omvårdnad klarar man av hemma, man behöver inte in på sjukhuset och bli isolerad för att inte smitta andra, för en maginfluensa. Det är klart att det är jobbigt för föräldrarna som inte får sova i ordning, men så är det att ha små barn. Tro mig jag vet!
Men kanske behöver dagens unga föräldrar mer stöd inför sin föräldraroll. Att man ex förstår vad man ska göra med ett magsjukt, febersjukt och snorigt barn.
Medicinering och andra underlättande åtgärder, det kan nog vara bra om man tar upp sådant i föräldragruppen med blivande föräldrar.
Och naturligtvis, blir barnet uttorkat av en magsjuka, så måste man ju in på sjukhuset. Då är det ju bara att åka dit.
När våra barn var små hade vi mycket stöd från BVC i Tärnaby, dit kunde man alltid ringa och få råd. Och de åkte också ofta ut till oss för att se hur det stod till med våra sjuka barn. I Tärnaby har vi en fantastisk sjukvård!
Ja, jag vet, jag är en del i den, så visst är det självskryt, och det finns säkert de som inte håller med mig. Men jag hävdar ändå att vi har bra sjukvård i Tärnaby, sedan har vi förstås inte samma resurser som i Umeå, Lycksele eller ens i Storuman. Men vi är förbaskat bortskämda med bra sjukvård!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.