Marianne Johansson, Mosekälla

Respektlöshet i fjällen!

Det har varit ännu en kall natt, minus 32 grader här i morse, och nu skiner solen från en klarblå himmel. Det är vackert och skönt i solen, men det är absolut ingen luftvärme! Vi var ute och skotrade i går.
Men det är helt otroligt hur det ser ut i fjället! Det är kört skoter överallt! Det finns inte en snöfläck som det inte är kört på, inte en hängdriva som inte testats! Glöm skoterlederna, ingen bryr sig! Om man ser hur det ser ut så tycker jag att det hänt otroligt lite olyckor! Folk verkar bli galna när de sätter sig på en skoter! För att få någon rätsida på detta skulle nog Sveriges hela poliskår behöva vara här i fjällvärlden just nu!
Detta med skoteråkandet har helt enkelt släppts för långt från början!
Sverige har sin vana trogen, glömt bort att följa sina egna lagar! Det är nämligen inte tillåtet för icke bofasta att köra skoter här uppe. Enda lagliga möjligheten för en turist att köra skoter här är på lagliga skoterleder. Med lagliga skoterleder menar jag skoterleder där kommunen eller länsstyrelsen är huvudman, och där det finns ett påskrivet avtal med markägaren.
Några sådana skoterleder finns inte i Tärnafjällen. Orsaken till att det inte finns några lagliga skoterleder här, är att kommunen försökte tvinga markägarna att skriva på ett avtal där man frånsade sig sin rätt att enligt terrängkörningslagens § 3 färdas fritt under ansvar. Och dessutom var det tänkt att vi bofasta skulle betala detta ledsystem. Här är också vår kommunindelning ett problem, vi bor i samma kommun, men Storumanborna har ingen färdselrätt här uppe! När de är här på skoter är de lika mycket turister som en Umeåbo.
Vilket förståss gjort att politiker och tjänstemän i Storuman haft en önskan om att nedgradera bofasta i Tärnafjällens rättigheter till Storumanbornas nivå, för att slippa skismer! Jag förstår det, men det är oförsvarligt!
Ett lagligt fungerande ledsystem, som inte kränker bofastas rättigheter, skulle ha funnits innan man tillät turister att köra skoter här.
Då har folk varit vana vid det. Glada att alltid hitta hem igen efter sina utflykter, och glada och nöjda över de vyer och landskap man fått besöka, och turisters respekt för naturen, djuren och folket som bor här har sannolikt varit större än vad den är nu i dag!
Jag tror tyvärr att det nu är för sent för en väl fungerande skoterleds system!
Turisterna kommer inte att acceptera det, de har ju vant sig vid att "äga" fjällen! Inte alla, men för många turister har en respektlöshet mot bofasta, djur och natur som är total! Hur ska man ändra på det?

Det är mycke älg kvar i fjället! Lite snö, på sina ställen endas 50 cm, och tillgång till mat har gjort att de inte vandrat nedåt skogslandet.
Dessa stackare har det inte roligt nu! Till skillnad från renarna så störs de vilda djuren oerhört av skotertrafiken! Speciellt när det kommer galningar på värstingmaskiner i 150 knyck!
Vi såg flera älgspår där älgen lugnt kommit vandrande, för att tvärt kasta om och springa tillbaka därifrån den kommit, av spåren att döma skrämd av en skoter. Jag kan tycka att det är mer befogat med skoterförbud för att skydda dessa vilda djur, än skoterförbud till skydd för renar!
Renarna är vana vid skotern, de blir rädda för folk som kommer på skidor!
Det är klart att även en ren springer undan en skoter som jagar den, men om du lugnt kör förbi så bryr sig inte renen. Vi har passerat renhjordar vid ett flertal tillfällen med skoter utan att störa.

Vi ska ut en sväng i dag också, det måste bara få bli lite varmare.
I dag ska vi nog grilla en korv någonstans.
Senare i kväll ska vi på vägföreningsmöte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.