Marianne Johansson, Mosekälla

Tack Stig!

Torsdag i dag. Jag har jobbat i natt och i går kväll kom min karl hem. Just nu är han ganska enögd och bedrövlig faktiskt. Jag hoppas innerligt att det inte tillstöter någonting. Jag vet av tidigare erfarenhet hur det är att ha honom hemma sjukskriven. Det är inte kul! Nästan så att jag måste åka på semester!
Han blir så rastlös av att gå och inte få göra sina vanliga sysslor!
Ja, vi ska försöka klara av detta.
Huvudsaken är att han får behålla sin syn, även om den lär bli något reducerad.

Såg i tidningen att Stig Strand gjort ett uttalande om planerna på att göra om Vindelfjällens naturreservat till Nationalpark.
Han har samma farhågor mot det som jag!
Det kommer inte alls att gynna turismen, som beivrarna vill påstå! En Nationalpark lockar fjällvandrare som på vintern åker skidor i parken och äter frystorkad mat, och inte lämnar särskilt många kronor efter sig. Det är vad de med erfarenheter från Nationalparkerna säger. Det är nästan bara begränsningar och förbud i en Nationalpark, 13 förbudspunkter och 2-3 tillåtetpunkter!
Fjällbefolkningen som lever i området förlorar sin rätt till sin mark, det är inte bara Statens mark som ska ingå i Nationalparken, fjällfolket förlorar sin rätt till färdsel, jakt, fiske och vedbrand!
En Nationalpark är bara ytterligare ett led i Stockholms medvetna strategi att göra det omöjligt för fjällfolket att leva kvar här. Återigen en djup kränkning och diskriminering av fjällfolket!
Rennäringens verksamhet ska dessutom fortsätta som vanligt i Nationalparken!
Ytterligare en etnisk kränkning av fjällfolket!

När det gäller skoterturismen skulle jag önska att vi hade ett väl fungerande brett skoterledssystem som lockade turisterna att hålla sig till, och som också finansierades av turisterna, för det är de som, lagligt, behöver det. Sedan kan jag också tänka mig guidade skotersafarin in i områden som är mer "orörda".
Jag skulle önska att byarna fick tillbaka sina, av Staten stulna, utmarker, då kunde turistföretagare söka olika tillstånd som ev kunde behövas, hos byarna, man behövde inte ens kontakta Länsstyrelsen!
Jag tror på en enklare, lönsammare hantering, som skulle ge mer till företagen och övrig befolkning. Vi skulle slippa denna bus och vansinnes körning i fjällen som vi sett mer än nog av nu under påsken, miljön och djuren skulle bevaras, och turisterna skulle verkligen kunna erbjudas något exklusivt!
Vi har så mycket att utveckla bara vi fick!
En Nationalpark vänder ryggen till det och går åt andra hållet.

Tack Stig Strand för din röst i debatten, den betyder mycket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.