Marianne Johansson, Mosekälla

Äventyrsbad!

Var till Lycksele i går. Min karl var på ögon på återbesök. Så långt allt okej!

Det är en del debatt om äventyrsbadet i Storuman.
Vissa tror tydligen att man ska kunna gå iland med finanserna kring detta.
Det tror inte jag. Det bor ändå inte så mycket folk i Storuman så att man finansierar driftskostnaderna, som säkert stiger med åren. Att räkna på att detta bad, som finns lite överallt i Sverige och Norge nu, ska kunna locka turister till Storuman anser jag vara optimism i överkant! Det är bra att vara optimist, men det får inte övergå till dumhet!
Vad har Storuman att erbjuda turismen i övrigt? Det måste finnas mer än ett äventyrsbad, och jag kan faktiskt inte se de attraktionerna i Storuman! Okej, turister som liks åker förbi kanske skulle kunna tänka sig att ta sig ett dopp, men sommartid tror jag att det är mera "äventyr" för en turist att bada ute i en fjällbäck, om man känner för ett bad.
Om man ska ha turism satsningar i Storuman så är risken stor att det hämmar turismsatsningar i Tärnaby/Hemavan, och då ligger vi snart inte lika bra till på topplistan över besöksnäringen, och det betyder mindre pengar till kommunen. De turister som i dag finns i fjällen kommer inte att byta det mot Storuman, utan om Tärnaby/Hemavan inte håller måttet så besöker man andra fjäll!
I Storuman är man duktig på industri och gruvor. Jag tycker att vi ska fortsätta att satsa på det där. Turismen kan vi i Tärnaby/Hemavan, vi ska väl inte börja konkurrera om levebrödet mellan kommundelarna också? Det vore väldigt oklokt tycker jag. Vi behöver en helhet, ett samarbete mellan kommundelarna, annars går det inte bra för kommunen.
Varje betydelsefull kommunpolitiker ska ju ha sitt monument över sin storhet.
Det sägs att Globen i Hemavan är Runar Froms, och äventyrsbadet i Storuman ska väl då bli Gunilla Lundgrens?
Jag tycker inte att vi ska godkänna det. Det kommer att kosta för mycket för kommunmedborgarna, skolorna i Gunnarn och Slussfors!
Jag vill inte neka Storumanborna ett fint badhus. Det går att renovera det redan befintliga badhuset för kanske hälften av vad det nya ska kosta!
Det är otroligt att man inte underhållit detta badhus, man har ju inte varit ovetande om behovet! Kanske har det varit en medveten strategi, så att man skulle kunna motivera en nybyggnad?
Att betala driften av ett äventyrsbad i Storuman med de pengar som Vattenfall betalar årligen för sin framfart genom Tärnaområdet, tycker jag inte vore schysst! Och den tanken måste suddas ut direkt, om den finns.

Jag upprepar vad jag tidigare sagt om äventyrsbad, ska vi ha ett sådant i kommunen så betalar det sig bäst i Tärnaby/ Hemavan, som en del i övriga attraktioner. Här finns redan turisterna, och här finns potentialer att öka besöken. Kanske skulle man kunna bygga ett riktigt äventyrsbad i en fjällbäck som inte Vattenfall lagt beslag på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.