Marianne Johansson, Mosekälla

I Hetluften

Solen skiner och det är ett helt underbart aprilväder!
Tokigt att man ska måsta jobba, och det är inte lätt att sova en sådan här dag!

Det är mycket på gång i het luften just nu.
Sjuksköterskestrejken ex!
Jag stödjer den helt och fullt, och jag hoppas att de står på sig!
Att vara sjuksköterska innebär så mycket mera ansvar och yrkeskunnande, än att torka svett ur kirurgens panna!
För det är ju så det har varit, sjuksköterskan är där för att serva doktor!
I dag är det annorlunda, sjuksköterskan har ett brett ansvarsområde över människors liv, och det får inte bli fel!
Sjuksköterskorna har en på tok för dålig lön till det arbete de utför. Jag tycker inte att man kan jämföra det jobb de gör med något annat, vad kan vara viktigare än att rädda liv och vårda sjuka?
Statusen inom vårdyrkena( under Läkarens grad ) och inom räddningstjänsten måste höjas, och det gör man genom att höja lönen!
När vi är sjuka och nödställda så kräver vi hjälp! Det är dags att börja uppskatta den också! Det är dags att kommuner och Landsting börjar ta sitt ansvar i dessa bitar, för det är man otroligt dålig på. Är det några som är oansvariga vad det gäller människors säkerhet och hälsa så är det kommuner och Landsting!
Nu kallar arbetsgivarna denna strejk för oansvarig och att den riskerar patientsäkerheten, men sanningen är den att arbetsgivarna riskerar människors säkerhet och hälsa hela tiden genom att dra ner på personal och resurser inom vården och räddningstjänst! Jag tycker att det är snuskigt att höra dessa företrädare för arbetsgivarna tala om oansvar och patientsäkerhet och att sköterskorna har bra löneavtal! De bryr sig inte ett dugg om ansvar och patientsäkerhet när de sparar pengar, för att kunna fylla på sina egna redan feta plånböcker! Ingela Gardner Sundström, Levi Bergström och andra tjänstemän och politiker inom Kommuner och Landsting som anser sjuksköterskors lönekrav "orimliga" och "oansvariga", kom ut i verkligheten! Jobba på golvet och lev på en sjuksköterskelön i ett halvår, kom igen sedan och diskutera "orimliga" lönekrav!
Att höja sjuksköterskornas löner är inte dyrt, det är ni i Landstingens toppar som är dyra!
Heja Syrrorna, Stå på er!
Hörde på radion i morse en man som i princip stödde strejken, men skulle höftopereras själv, och ansåg att patienterna inte skulle drabbas av konflikten.
Jag förstår att du, och andra säkert behöver era operationer, och att detta blir jobbigt för er, men försök att tänka på vad bra det är med en fungerande sjukvård istället. För att få en fungerande sjukvård behövs högre löner för sjuksköterskor och undersköterskor, det är vi som möter patienterna. Och en strejk måste ju visa varför vi behövs och vad som händer om syrrorna inte finns där.

I kommunen står vi inför ett upplösande av nuvarande kommunstyre och bildande av ett nytt. Visst känns det surt! Och jag tycker nog så här med facit i handen att Erold, Ronny och Håkan lyckats skapa mer förvirring och splittring än ordning och reda. Frågan kvarstår ju att se vad de vunnit på det!

Sedan debatteras Nationalparksfrågan.
För en tid sedan gav som bekant Stig Strand oss sin syn på en Nationalpark. Jätte bra! Men han blev åthutad i en debattartikel i VK av Göran Lundin, författare av boken "Längs Fjällvinden".
Göran Lundin dumlägger Tärnaborna genom att ifrågasätta vårat ställningstagande mot Nationalparken och t o m mot förstudien av denna.
Det är beklämmande att se hur lite Lundin förstått, trots att han varit ute bland folket här i samband med arbetet med boken, och han har sitt fritidshus här.
Motståndet mot Nationalparken är starkt, och det beror på kunskaper om Nationalparksregler och Statens och myndigheternas syn på fjällfolket.
Vi har kränkts grovt genom tiderna och kränkningarna pågår fortfarande!
Problemen med skotertrafiken måste lösas, men det är myndigheterna som inte vill lösa dem. Det går att reglera skotertrafiken enkelt, genom att följa befintliga lagar.

3 kommentarer

  1. Fjällfia

    Ja du Marianne, om man gör en förstudie kanske det skulle ge ”fjällborna” en bättre insyn om betydelsen av en nationalpark, då det gäller regler och liknande. Det är fler än en som behöver veta hur det skulle påverka vårt liv här uppe, drar jag slutsaten då jag sett hur många som skrivit på ”listan” som ligger ute. Lundin dumlägger inte Tärnaborna han försöker bara ge oss en annan synvinkel.

  2. portbroarn

    Hej på je denna söret. Hoppas att je ha hä bra, ja skull bara säj att ja kom int ve nan tårt men ä hä se att vi träffes på fjelle nu när hä val lungt se ska ja kok en panna och bju på
    häls caj

  3. Fjällfredrik

    Det räcker med att läsa Nationalparksförordningen för att inse det tragikomiska med locktonerna om lokalt inflytande, kommunalt veto, ortsbors stärkta rättigheter etc…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.