Marianne Johansson, Mosekälla

Nationalpark och anonymitet!

Näst yngste sonen fyllde 23 år i går. Men han bor i Storuman så vi fick skicka grattis åt honom.
Min morbroder fyllde också år i går så jag, mamma och pappa var dit och gratulerade.

Det är ett underbart fint väder här nu, lite nattkallt och kallt i luften kanske, men det är ju bara bra för föret!
Det är så lugnt och skönt på fjället nu när det är skoterförbud!
Jo, det är nu ortsborna ska ut och köra skoter och ladda batterierna, för det vet ni väl att skoterförbudet inte gäller oss bofasta?
I § 3 terrängkörningslagen står det att skoterförbud inte kan sättas för körning som är till gagn för ortsbefolkningen. Och vad kan vara mer till gagn för oss än att ladda om och njuta av vår natur?!
Det står INTE i lagen att man måste ha "årsfisketillstånd" Det är ett påhitt av myndigheterna, vi är grundlurade om vi går på det!

Nåväl, jag såg att en "fjällfia" kommenterat min förra blogg om Nationalparken.
Hon har sett att många skrivit under de listor som ligger ute mot Nationalparksförstudien, och tycker med anledning härav att vi behöver en förstudie för att veta hur en Nationalpark här uppe verkligen skulle påverka våra liv, och vad som gäller med Nationalparks regler.
Du "fjällfia" skulle ha varit med på Vänsterns möte i Oltokken tidigare i vinter, då har du också fått lära dig ett och annat om den saken.
Det finns 13 förbudsregler, tror jag det var, men bara 2 saker som är tillåtna.
Det är grunden för en Nationalpark, och om de ändras så faller hela iden med parken. Och hur det påverkar folket som levat på dessa marker i generationer och århundraden bakåt, behövs ingen förstudie för att förstå.
Både du och Göran Lundin använder sig av den härskarteknik som ska få oss fjällbor att känna oss dumma och börja tvivla på våra kunskaper.
"Fjällborna vet inte vad de pratar om"
Precis den tekniken har myndigheter använt i århundraden, och använder än i denna dag mot fjällfolket. Har ni uppdrag åt Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket?
Politiker har ofta uppdrag åt dessa myndigheter, och vill därför ofta genomföra deras vilja och köra över folket det berör.

Fick förässten alldeles nyss en tårta som tack för det jag skriver i tidningarna!
Jag blev så paff så jag glömde fråga Karlén vad han hette!
Jag har fått blommor förut, och folk ringer ofta och tackar mig och säger att jag inte får sluta att skriva.
Det är alltid lika kul att få uppskattning för det man gör.

Jag får skäll också, men det är då oftast från "anonyma", som på något konstigt vis inte vill stå för sina åsikter.
Vilket jag kan tycka är både underligt och oerhört fegt!
Ibland kan någon kanske vilja vara anonym i sitt åsiktsyttrande beroende på omständigheter i livet som rör ens barn, nära och kära eller arbetet.
Därför tycker jag att man ändå måste ta till sig även av anonyma inlägg.
Men det är oerhört tråkigt att det ska behöva vara så, för man kan aldrig respektera ett anonymt debattinlägg på samma sätt som med en som sätter ut sitt namn. En anonym gömmer sig!
Fjällfia kan exempelvis bo i Storuman, Umeå fast hon vill att vi ska tro att hon bor här uppe, hon kan vara en politiker med myndighets uppdrag för de som jobbar för Nationalparken, ja, man kan helt enkelt inte lägga lika stor vikt vid anonymitet som vid en namngiven åsikt.
Men ett öra måste man ändå ha öppet för de anonyma inläggen, det kan ligga någonting i det han/hon säger. Vad det gäller förstudien för Nationalparken, och själva frågan om en Nationalpark, så är min egna åsikt emot, den tror jag inte kommer att ändras. Men om fjällfolkets åsikter i frågan ändras och man vill ha detta så lovar jag som politiker att jobba för det.

En kommentar

  1. Fjällbo

    Ja det är tur att det är flera som vet vad det står i lagen.. för jag ska då ut och njuta av våren och andvända skotern för att färdas i fjällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.