Marianne Johansson, Mosekälla

Storumans kommun och äldreomsorg och maktskifte

I dag får vi alltså en "ny regering" i Storumans kommun.
Lite spännande känns det också, värsta besvikelsen över alla svek och bedrövelser har väl lagt sig antar jag.

Jag läste med stort intresse Håkan Rombes blogg om äldreomsorgen i inlandet.
Man har haft en träff i Storuman med social-omsorgnämnders politiska ledning, deltagarna var södra Lapplands sju kommuner.
Här ökar antalet äldre som behöver boende och omsorg, och demensproblemen ökar också, någonting vi verkligen märker av vi som jobbar i branschen!
Inom området är rekryteringsbehovet inom soc- omsorgsnämndernas verksamhetsområde minst 500 personer fram till 2015, förutsatt att man pensionerar sig vid 65 års ålder. De flesta är undersköterskor, och många väljer dock en tidigare pensionering av förklarliga skäl, så rekryteringsbehovet handlar kanske snarare om 600 personer, säjer Rombe.
Han säjer också att alla förståsigpåare säjer att vi kommer att få brist på arbetsfolk inom äldreromsorgen, och menar att vi måste se problemen redan nu, och ta tag i dem, annars kan vi hamna i stora problem.
Detta är tänkvärt och tål att ta till sig som politiker och tjänsteman inom kommunen.
För att få folk att jobba inom äldreomsorgen så är det förstås viktigt med lönen. Storumans kommun ligger ju inte i topp precis över de kommuner med bästa lägsta lönerna! För något år sedan var Storuman sämst på att betala lön till äldrevårdspersonalen av Vilhelmina, Sorsele och Storuman kommuner, jag vet inte hur det står sig i dag, men jag antar att det är ungefär så nu också.
Sedan måste kommunen vilja ha personal, och det har vi väl också frågat oss många gånger, vill Storumans kommun ha någon personal inom äldrevården?
På Granhöjden har flera tjänster försvunnit, medan jobbet inte minskar precis!
Man har också arbetat med den tesen att man ska utnyttja befintlig personal allt vad som bara går, så det blir svårt att få jobb som vikarie, vilket gör att de skaffar andra jobb, och då blir det svårt att rekrytera ny personal. Det är inget överflöd på personal precis.
Det fungerar inte heller så bra med att rulla befintlig personal runt på de olika verksamheterna, då det skiljer sig en del mellan att jobba på demensboende, äldreboende och en rehab- akut- mottagning.
Jag tror att det vore bra om politiker och tjänsteman i ledningen kunde ta till sig mer av vad personalen vill förmedla för kunskaper om sina verksamheter, och organisera jobbet därefter.
Vi behöver också fler boenden i Tärnaby, något som vi som personal påpekade redan när den omorganisation som vi nu senast är inne i, först påtalades.
Men det torde väl Karin Malmfjord se till att ordna nu när hon med en rösts marginal valdes till ordförande i omsorgsnämnden i dag!
Jag förväntar mig att man senast i höst öppnar den gamla Stefansgården, som S stängde och flyttade, under förra mandatperioden. Karin var för stängning och flytt av demensboendet, men har tydligen ändrat sig under den här perioden då man inte suttit i makten, för hon och några av hennes partivänner skrev förra vintern en motion om att bibehålla Stefansgården som äldre/ demens boende.
Och visst är det så att i Tärnaby behövs både det "nya" Stefansgården och den gamla, men då krävs också nyrekrytering av personal.
Men jag antar att den nya regimen som nu ska förvandla sand till guld i kommunen har planerat in detta i sin budget?

Annars kan jag bara konstatera att vi nu har fått tillbaka maktkoncentrationen till Storuman, inte alls förvånande.
Allan Forsberg delar vice kommunalråds posten med Erik- Abel Ejderud, det var det enda glädjande jag fann i rapporteringen från kommunfullmäktige i Storuman. Visserligen bara på 20%, men vi får väl vara glada åt de skärvor vi får.

En kommentar

  1. Erold

    Tråkigt nog har bara hatet mellan världsdelarna Tärna och Storuman ökat ,och det kanske beror på just dessa skriverier om svek osv.
    Henry L (V) ringde upp oss alla i KL och sa bara att ”jag har inget förtroende för dig ,och jag vill aldrig mer se dig”.
    Det var bra att han sa det rakt ut ,men vad jag vet så har Henry aldrig varit med på Alliansmöten eller hört oss ,förutom på kf ibland..
    Är det på detta vis man kan döma folk,eller får man hjälp av andra ”hatare”.
    Ingen av dig Marianne eller Henry har varit i kontakt med oss om hur ”Vår Ledare” har nonchalerat oss,men ni kan döma ohört hur vi har svikit er.
    Om ni VILL ta reda på fakta ,så skall man väl höra båda parter ,innan man bör uttala sig.
    Vi (Håkan,Ronny,och Jag)har varit mer ”Tärnavänliga ” än vad ni har varit ”Storumanvänliga”,men det verkar bara vara ni som har rätt att dela ut dessa storumanhatiska värderingar,för jag tycker ni är inte något bättre än de ni kritiserar.
    Det var ju meningen att det skulle bli bättre när B-G var kommunalråd i T-By,men hatet tycker jag verkar ha ökat,om man nu läser alla bloggar,och det var väl inte meningen…..eller????
    Sveken du skriver om kanske kom lite tidigare från en annan person än då du fick ”reda på sanningen”,har du bemödat dig att ta reda på det??
    Från Erold som fortfarande gillar Henry och Dig bl.a,men ogillar att dömas utan att bli hörd..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.