Marianne Johansson, Mosekälla

Vemodigt å renkalvria?

Så var den här helgen till ända.
I lördags hade vi det vemodigt här. Min morbror och kusin var här med en vedmaskin och kapade och klyvde upp ven våran. De slet hela dagen, men nu är det gjort, skönt!

Det har varit bistert väder här i helgen, snö och blåst. Renkalvria? Lite tidigt kanske?
Men allt är ju lite tidigare nuförtiden så det kanske är den. Renarna har då anlänt hem till fjällvärlden i alla fall, och det är alltid ett trevligt vårtecken.

Appropå renar, såg att Vapstens sameby förlorade i två fall av sina överklaganden mot avverkningar av skog här uppe hos Länsrätten, BRA!
Men det är ju en onödig process när samebyn inte har någon rätt egentligen att överklaga det som sker på privata marker. Lag 1909:53 talar om för oss att renflyttningsleder, skiljningsplatser ja, mark för rernskötseländamål ska tillgodoses på Statens mark, och där det inte är möjligt ska Staten ersätta den markägare som utsatts, med ny mark. Vilket ju innebär att det inte ska finnas något behov, eller rätt för rennäringen i dag att nyttja privata marker. Alltså ska inte samebyn heller ha rätt att yttra sig om markägaren vill ta ut en skogsstämpling på sin privata mark. Någonting har gått mycket fel när det gäller samepolitiken i Sverige, det är då alldeles glasklart!

Annars har det varit en lugn och skön helg.
Den här helgen är man alltid lite spak efter två vak nätter.
Min karl har fått tag i lite gräs till djuren av snälla fjällbönder häromkring som är hyggliga att dela med sig. Det känns skönt. Hörde att det låg ute höbalar till försäljning på blocket, men de var alla nedvid kusten, och det blir aningen dyrt om man måste så långt för att hämta.
Så ni ska ha tack ni fjällbönder som delade med er till oss!

Pratade med optikern, glasögonen var lagade, hoppas bara jag får upp dem också snabbt från Storuman!
Dom är bra att ha och göra med på Optikerbutiken i Storuman! Humana priser, god service och det känns som man kan lita på dem. Jag rekommenderar Storumans optik, om du behöver glasögon eller linser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.