Marianne Johansson, Mosekälla

Slåttanna och askspridning!

Så är då slåtten igång igen!
Och än så länge verkar grejorna hålla???????????
Men han har verkligen slagit huvudet på spiken, Lars-Jonas och Noice Makers, i sin låt "Bakom slåttesmaskin där sola alri skin" I fjol var det en sån där slåttanna då allting rasade slåttesmaskin, räfsa, självlastarvagn och traktorn total havererade! Låt oss slippa det i år!
Det är yngste sonen som slår, räfsar och kör ihop. Han är duktig på det, och det är väldigt tacksamt så länge han finns till hands och kan hjälpa till. Det är klart att det går mycket fortare då. Det är även han som är reparatören när saker och ting går sönder. Det är han som har helrenoverat traktorn.

Såg i tidningen för en tid sedan att Vilhelmina norra sameby, tror jag att det var, ville stoppa askspridningen av döda människor på fjället. Motiveringen var att det är deras arbetsplats och det blir ett arbetsmiljö problem, då de tycker att det är obehagligt att vistas där människor begravts.

En gammal samisk sed var annars att begrava sina döda på fjället, det finns många Lappgravar häromkring!
Skogen och fjällen är andliga platser!
Här lever och dör många djur, och på fjället har i alla fall jag den starkaste känslan av att vara nära Gud.
De människor som väljer att få sin aska spridd på någon plats i fjällen, eller vart det nu kan vara, väljer ju det därför att de har en anknytning till stället. Oftast har man väl sina rötter här.
Askan efter en död människa är ren och sprids med vinden. Det skadar knappast miljön.
Att börja neka folk deras sista vilja, om var de vill ha sin aska spridd tycker jag är rent oetiskt och oerhört kränkande! Samebyn vill kränka oss ända in i döden!
Dagens renskötare borde i stället respektera den natur de arbetar i, ta hänsyn till både djur- och andevärld som finns, alltid finns där, visa respekt!
För är det någon som sett hur det syns där de drivit sina renar med helikopter, motorcyklar och fyrhjulingar?

4 kommentarer

  1. jasså

    ”För är det någon som sett hur det syns där de drivit sina renar med helikopter, motorcyklar och fyrhjulingar?”

    Jag undrar om det är någon som sett hur det ser ut när hästar har vart och gått i fjällen.. btw. hur ska de annars driva dom? med gympadojjor och hund?

  2. Marianne

    Du har inte ,eller vill inte se, hur det syns i naturen där man drivit ren med helikopter, motorcyklar och fyrhjulingar!
    Det är märkligt att detta inte ”syns” när man talar om miljöförstöring! Visserligen skiter väl hästar, men de spyr inte ut avgaser! Och jag har mycket svårt att tro att en häst har sönder marken så mycket som motorfordon har. Men nej, jag har inte sett där hästar gått på fjället. Men de skulle säkert störa mindre.

  3. Jag

    Det finns andra sätt att driva sina renar med än motorfordon. På vinter kan man tex åka skidor med renarna som man gjorde förr i tiden

  4. jahaja

    helicopter syns inte alls, de gör inget spår av sig.. och om du har så svårt att tro att hästar gör fjället fulare än motorfordon, så far till umfors å fjällvandra. Och jaa det finns andra sätt att gå tillväga för att spara på miljön när man driver renar. Men tro mig, rennäringen är en fruktansvärt liten del av världens miljöproblem, Kor är ett betydligt större problem som bidrar till större växthuseffekt en all sammanlagd flygtrafik i världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.