Marianne Johansson, Mosekälla

Min analys av politiken i kommunen

Det blåser rejält i dag.
Jag hade tänkt göra den vanliga morgonpromenaden, men jag känner mig faktiskt rejält sliten, så jag tror jag sparar det till senare i dag.

I stället har jag suttit här på morgonen och läst lite bloggar, b l a Gunnar Åströms, vad kul att han bloggar igen!
När jag läser om hans upplevelser i politiken, så kan jag inte låta bli att fundera igen. Ja, inte på hans mellanhavanden eller inte med avhoppade Vänsterpartister, utan på varför det politiska livet ser ut som det gör?!
Jag upplever att där förekommer mobbing och grova kränkningar mot medmänniskor, saker utan relevans för, och med negativ inverkan på politiken!
I stället för en vilja att föra kommunen framåt, upplever jag en vilja att "roffa åt sig" och skapa sig själv en bekvämare tillvaro.
För en kommun som Storuman får det förödande konsekvenser!
Frågan är, finns vi ens kvar i en framtid?
Vi är en liten kommun med stora avstånd och väldigt olika levnadsvillkor.
Vi är inte många som lever här och ska dra in skattekronor till skola, omsorg och andra kommunala måsten.
Den här "förverkliga mig själv" politiken som förs i vår kommun splittrar och söndrar! Den har kapat kommunen i två delar som faktiskt, istället för att jobba tillsammans, jobbar mot varandra!
Jag pratar om de stora motsättningar som finns mellan Storuman och Tärna!
När vi istället kunde skapa förutsättningar tillsammans, och bli den "kompletta" kommunen, så förs en fördelningspolitik som bara skapar misstro, missnöje, samarbetssvårigheter och ren och skär ilska!
Vart kommer vi med det?
I Storuman planeras investeringar för nära 300 miljoner, i Tärnaby ingenting!
I Tärnaby har vi en skola som skulle behöva några miljoner till uppfräschning, den liknar mest ett fängelse! Fönstren behöver bytas, skulle bytas, men vad blev av? Skolgården! En tråkig asfaltplan, det har pratats om åtgärder i flera år, vad händer? Sjukstugan! Den är på tok för liten och trångt, och håller inte måttet för lagen om sekretess! Och nu menar jag inte att personalen där läcker som ett såll, tvärtom, personalen håller noga på sekretess. Men åker du in akut så är du till allmän beskådning för alla andra som sitter i väntrum och ankomst hall! Detta MÅSTE åtgärdas! I Storuman ska man bygga ett nytt sjukhus, men varför då?
För att man ska kunna slåss med Sorsele och Vilhelmina om att bli det "stora inlandssjukhuset"? Och ta resurser från alla små sjukstugor, som ex Tärna, men även från Lycksele lasarett?
Tärnaby centrum, ja, ska man skratta eller gråta? Det känns närmare gråt, se själva, det är inte klokt!
Sen har vi avsaknaden av bra underhåll av våra världsklass skidspår på vintern, det är så oerhört mycket vi skulle behöva pengar till, men det finns inte!
Och jag pratar inte om några fantasier som "äventyrsbad" och liknande, utan om för boende i det här området, nödvändig service som våra skattekronor ska gå till! Och den här servicen är också i många fall viktig för turismen, en viktig näring i området. Ortsbefolkningens väl och ve, och turistnäringens väl och ve går ofta hand i hand. För att kommunen ska kunna tjäna på turismen här måste det finnas viss service, och det måste bo människor här som kan ge den servicen, och för att människor ska kunna bo här måste det finnas en grund service, det är en sluten cirkel.
Och när vi pekar på dessa fakta, då skriker man i Storuman att vi är bittra och emot utvecklingen!
Ja, kanske är vi lite bittra, är det konstigt i så fall? Men se vi är inte emot utvecklingen! Vi missunnar inte Storuman industrier och arbetstillfällen, en fin skola, fungerande sjukstuga, ett rekorderligt badhus mm Men vi vill också vara delaktiga i kommunen, och vi/ jag vill att Tärnaområdet ska utvecklas och på så sätt bidra ännu mer till kommunens skattkista, men politiken som förs verkar inte ha den intentionen?
Jag tycker att de pengar som Vattenfall betalar ut för sina kraftverksutbyggnader här uppe, också ska investeras här! Det är väl inte mer än rättvist!

Vår allians, som leddes av Gunnar Åström och B-G Burman såg möjligheterna till utveckling i Tärnaområdet, och med det möjligheten att utveckla kommunen för att trygga vår framtid. Industri i Storuman, turism i Tärna.
Jag tror att det är grunden till det missnöje som fanns i Storuman med vår allians. I Storuman blev man helt enkelt rädd för konkurrens av kommunens medel?! Man såg inte möjligheten för kommunen.
Mobbarna inom politiken utnyttjade den rädslan hos folket, media hakade på fullt ut i hetsjakten. Det fördes otroligt vinklade och oseriösa debatter på kommunens "egen" sajt "AlltomStoruman.se", och Gunnar Åström fick lida mycket oförskyllt.
Ja, även B-G fick sin beskärda del av kakan.
Det handlade inte om utveckling av vår kommun, det handlade om makt!
Detta är mina analyser av de händelser som utspelat sig och utspelar sig inom det politiska livet i Storumans kommun.
Och jag är orolig över vår framtid!

22 kommentarer

  1. Viola

    Är också orolig vad som händer med badhuset i Hemavan.Det vore väl naturligt om kommun drev och ägde den.Badhus är ju kommunala anläggningar på de flesta ställen i Sverige.En ev privat köpare är nog inte intresserad att ha den öppen då det ej är turistsäsong.
    Värsta senariet vore att vi får uppleva en ny Folkets Hus ”affär”.

  2. Peter Åberg

    Man blir ibland lite bestört när man läser din blogg. Här häver du ur dig ?sanningar? som vore du den allom vetande och oemotsägligt objektive. Kanske är det just det som karakteriserar bloggande och därför är så populärt. Man behöver sällan ha belägg för sina påståenden och man kan vinkla sanningen precis hur man vill och veta att man har en trogen skara som aldrig ifrågasätter vad man påstår.

    Jag vill i alla fall nyansera ett par av dina påståenden.
    Du anklagar politikerna för att mobba och kränka. Här drar du alla över en kam. Jag är övertygad om att du skulle få mycket svårt att visa att någon enskild politiker mobbat någon annan. Debatten har så vitt jag vet förts öppet både i fullmäktige, media och på hemsidan alltomstoruman.se, där förresten du var en av dom som deltog. Att sedan media granskar politiken är något man får stå ut med i en demokrati. Dessutom kan jag undra över avsaknaden av dina debattinlägg och åsikter medan du själv var aktiv inom politiken.

    Jag håller med dig om att skolgården i Tärnaby inte är någon vacker syn. Har i dag suttit och tittat på förslag på vad man skulle kunna göra för att ge den en ansiktslyftning. Även fasaden på skolan har varit uppe till diskussion. Detta i samband med förslag till förändringar som kan komma p g a att alpina gymnasiet i Tärnaby startats. Alpina gymnasiet är dessutom en satsning på Tärnaby!! I förlängningen en möjlighet att bygga upp ett alpint centrum i Tärnaby och att framgent kanske kunna göra det möjligt för elever från området kunna gå sitt första gymnasieår eller delar av det nära hemorten.

    När det gäller sjukstugan i Storuman så är det faktiskt så att det är Landstinget som beslutar var de skall ha sina vårdcentraler. Landstinget kommer i framtiden inte att ha råd med fullvärdiga vårdcentraler i alla inlandskommuner utan kommer att satsa mer på en av dem. Det är som jag ser det närmast en plikt för politiker från alla partier att jobba för att valet faller på Storuman. För du inbillar dig väl inte att Tärnabyområdet gynnas mer av om Landstinget väljer Vilhelmina eller Sorsele.

    Till sist kallar du alltomstoruman.se för kommunens sajt. Helt fel. Alltomstoruman.se är en privat sajt som drivs av företaget Linjalen Tre.Noll .

  3. A J

    Tack Peter för ditt inlägg.
    Det ger en lite annan bild av den ”politiska analys” som Marianne valt att visa.

    Marianne skriver i sin blogg:
    ”Ja, kanske är vi lite bittra, är det konstigt i så fall?”

    Vilka är ”vi” funderar jag… Jag hör många från både nedre och övre delen av kommunen som är imponerade över de senaste årens utveckling i Tärnafjällen. Måhända allt inte sker med kommunala medel, men utveckling är väl bra även om det inte kommer ur kommunens kassa?

    Själv tycker jag det är fantastisk att bo i en sådan kommun som vår. Där alla verkligen får vara med och påverka – om man bara vill.

  4. ingalill

    Nu är det väl ändå dags att du tar å kammar till dig, för nu är det mittbena som gäller!! Marianne har väl för f-n rätt att skriva vad hon vill på sin blogg??? Vem är du sändebud för i ”kommunen som Gud glömde”??Skaffa dig ett eget image istället.

  5. Marianne

    Trevligt att du läser min blogg Peter! Det finns flera ”kränkande” inlägg på ”alltomstoruman”, de grövsta anonyma förståss. Det pågick en ”hetsjakt” på B-G och Gunnar som inte alltid hade relevans i politiken, både bland andra politiker och anonyma, men visst, du såg inte den.
    Visst är det fint om Skytteanskaskolan nu, tack vare alpinagymnasiet kan få en uppfräschning och ansiktslyftning,men om inte alpinagymnasiet, hade det skett då? Alpina gymnasiet är ett sätt att rädda framtiden för Luspengymnasiet, låt oss inte hymmla om det! Annars har det aldrig blivit den satsningen i Tärnaby.
    Nej, naturligtvis gynnas inte Tärnaby av en satsning på ”storsjukstuga” i Vilhelmina eller Sorsele, men varför inte en ”storsjukstuga” i Tärnaby då? Kanske det vore alla politikers skyldighet att propagera för det! Det är ju här folkmängdden mångdubblas under vintersäsongen, det är ju här vi har avstånden! Jag vet att det är Landstingets beslut hur sjukvårdssatsningar görs i inlandet, och jag tycker att det är varje politikers skyldighet att jobba för en fortsatt satsning på sjukvård på alla orter, för patientsäkerhetens skull!
    Jag vet att ”alltomstoruman” inte är kommunens sajt så som du tror jag menar, såg du inte ”? Och jag undrar, vad menar du med att jag själv debatterade där, fick jag inte det? Och Peter, jag skrev blogg även medan jag var aktiv inom politiken, och jag tror inte att mina debattinlägg i tidningarna är fler nu än då. Men det styrs förståss också av vad som händer och vad jag känner för att debattera eller hur?

  6. tjej

    Tack för ditt inlägg, håller med dig i mycket där!! till ingalill, visst har hon de, men då har väl andra rätt till å skriva det dom vill oxå?

  7. Marianne

    Jo, jag är också glad över utvecklingen som är just nu i Tärnafjällen, med bebyggelse av fritidshus, men det räcker liksom inte med bara det. Jag är glad att linbanan kom igång igen, men vi behöver också en utveckling i den kommunala servicen för att folk ska kunna bo här! Och om det inte går att bo här, hur ska man då kunna utveckla turismen? Det är inte alls svårt att förstå det om man bara vill. Eftersom du är enbart nöjd, så bor du väl antagligen i ”rätt” del av kommunen?

  8. A J

    Ja du, Marianne.
    – Vad är ”rätt” och vad är ”fel” del av kommunen? Och ur vems synvinkel är det på det viset?

    Jag tycker att du verkar väldigt bitter när du skriver och det är naturligtvis så du känner. Men hur skulle det vara om du i all denna bistra verklighet försökte hitta något positivt och glädjande? Eller du kanske helt enkelt vill vara bitter?

    Och några av oss måste ju vara bittra också, jag är bara glad att den lotten inte föll på mig!

    Som svar på din fråga bor jag utanför Storuman. ”Rätt” eller ”fel”?

  9. B-G. Burman

    Bra Peter att du har suttit och tittat på förslag till ansiktslyftning av Skytteanska i Tärnaby.
    Själv har jag tittat en stund på Karolina Klyft, men inte blev resultatet bättre för det, man måste göra någonting också.

  10. Ingalill

    Hör du A J,du kan sluta att spekulera!! Dom enda lotterna som tycks ha fallit över dig är väl nitlotter!!”Saliga äro de enfaldiga ty de veta icke vad de talar om.”

  11. Marianne

    Ja, utanför Storuman är defenitivt mer ”rätt” än Tärnabyområdet, i alla fall ur synvinkeln att få del av kommunens investeringar.
    Du verkar väldigt intresserad av mig som person?! Det var inte riktigt meningen med den här bloggen!
    Jag ville få en debatt kring den politik, som jag inte alltid tyckt handlat om politik, som förs/ förts i kommunen, där investeringarna görs i den ena delen och den andra delen faktiskt ”faller sönder” när det gäller kommunens ansvarsdelar.

  12. Gustaf

    Ingalill: Självklart har Marianne rätt att skriva vad hon vill i sin blogg. Men samtidigt så har Peter rätt att besvara kritiken och använda yttrandefriheten. Det kallas för demokrati.

    Marianne: Angående en satsning på ”storsjukhus” i Tärnaby. Tanken är ju (som du vet) att detta ”inlandssjukhus” ska serva flera kommuner (Sorsele, Vilhelmina ,Storuman). Rent geografiskt så ligger Storuman i mitten av dessa (E45 samt E12 som löper igenom). Alltså är Storuman mer aktuellt än Tärnaby i denna fråga. Därmed inte sagt att tärnaby:s sjukstuga ska lämnas orörd med dess lokalproblem.

  13. ingalill

    Skojar du nu Gustaf???Ordet DEMOKRATI måste väl vara ett helt nytt begrepp för Storumans kommun!!Ett gott tips i all välmening,använd gärna SAOL för att utläsa betydelsen.Finns säkert att låna på biblioteket!!

  14. Per

    Men varför ska vi i kommunen ha ett storsjukhus?!? de är väl ändå bättre satsa dom pengarna på att renovera upp dom sjukstugor vi ha så att vi som BOR i kommunen å betalar SKATT i denna kommun har möjlighet till bra vård? Vi måste ha 2 sjukhus i denna kommun pga avstånden!

  15. Peter Åberg

    Ja Bengt-Göran

    Kanske tittade du på Karolina Klyft medan du satt som kommunalråd också.

    Kan inte påminna mig om att alliansen under sina 16 månader vid rodret gjorde särskilt mycket för att ge skytte en ansiktslyftning.

  16. Peter Åberg

    Du har naturligtvis rätt att skriva vad du vill, liksom Marianne, och att vara anonym men jag tycker det verkar som om att det enda du vill med dina inlägg är att förnedra människor, skapa motsättningar och en hetsk stämmning.

    Jag tror inte att det är ett framgångsrikt sätt att uppnå några förbättringar i de sakfrågor som debatteras här och man kan verkligen fundera över vilka motiv som driver dig..

    Kom gärna med dina åsikter och ideer i sakfrågorna så kanske du kan tillföra debatten lite substans som leder till förbättringar. För det är väl förbättringar du eftersträvar? Det gör i alla fall jag.

  17. ingalill

    Ops,nu har snillet spekulerat igen!! Du tar då tid på dig att komma till skott,vill jag lova..Men tid är väl det enda du har!!Så istället för att ställa diagnoser utanför ditt ”område”, så tycker jag att du skall förvalta den ”rundliga”tid du har till förfogande att göra det du förhoppningsvis är ålagd att göra.För det kan väl inte vara så illa att du har ett ytterligare arvode för att vara ”stafettpinnen” för dina kompisar???

  18. B-G. Burman

    Jag är oroad av både Peter Åbergs minne och tidsbegrepp, tänker närmast på det tidsbegrepp du presenterade vid invigningen av alpina gymnasiet, snabba beslut ca 40 år från ord till handling. Att du sedan inte kan påminna dig något från dom 16 månaderna jag var viceråd mildrar inte min oro.

  19. Peter Åberg

    Bengt-Göran, om du tyckt att Tärnaby alpina gymnasium var viktigt hade du kanske varit med på invigningen. Kanske var du förhindrad att delta, vad vet jag.

    Jag kunde inte förstå vad du menade med 40 år från ord till handling men menar du det som skrivits i VK kan jag upplysa dig om att det var Erold Westman som sade detta, inte jag.

    Tyvärr har reportern förväxlat våra uttalanden. Tror du mig inte kan du kolla med Erold själv eller någon annan som var där. Jag har även srivit till redaktionen och begärt rättelse.

    Jag är beredd att stå för det jag gör och säger men inte beredd att få kritik för något som någon annan sagt.

    Sedan kan jag tycka att om du tolkar mitt tidigare inlägg som att jag inte minns något från dina 16 månader som kommunalråd så börjar du bli lika oseriös i debatten som de som anonymt försöker piska upp hatstämmningar på detta forum. Eller tror du att ordvrängeri i stället för sakdebatt är det som för kommunen framåt?

  20. Marianne

    Om du Gustaf tror att man rustar upp tärnaby sjukstuga och ger den resurser, samtidigt som man bygger ett storsjukhus som ska serva hela inlandsregionen så tror jag att du är naiv! Har du aldrig uppmärksammat Landstingets gigantiska sparbeting! Att bygga ett storsjukhus i ex Storuman är att ta resurser även från Lycksele, vilket man ju verkligen verkar vilja göra !

  21. roland

    God dag,
         Behöver du ett akut lån eller finansiering för projekt? behöver du ett lån för att betala dina skulder, Vi erbjuder personliga lån, lån affärer,, om du är intresserad att få ett lån kontakta oss [email protected]

    fyll lånet
    Ansökningsblankett och returnera
    följande information
    Fullständigt namn: ………………..
    Land: …………………
    Stad: …………..
    Status: …………..
    Sex: …………………….
    Ålder: …………………
    Personlig Telefon nr: ………..
    Lånebelopp: ………..
    Lån Varaktighet: …………………..
    Månadsinkomst: ……….
    Yrke: ………………. ….
    Ändamål: ……………………. ………..
    E-post: …………………. …………….
    Har du ansökt innan? …………………..

    Hoppas att höra från dig
    så snart som möjligt.

      E-post Ovanstående information nu: [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.