Marianne Johansson, Mosekälla

Älgjakt och besparingar!

Första älgjaktsdagen, solen skiner och det är ett underbart väder.
Fyra av mina karlar är i skogen och jag har vakat av.

Det har varit en bra helg på jobbet, vi har i stort fullbelagt, och det har varit lagom mycket att göra på nätterna.
Då har dagpersonalen haft det betydligt tyngre! De ska ju ha upp och i säng allihopa, de ska utfodra och aktivera, och det är tungt just nu, och på helgerna är de bara två stycken!
Det handlar om personalneddragningar som naturligtvis går ut över patienterna i slutändan, promenader och utevistelser hinns inte med helt enkelt!
Det blir bara de absoluta behoven som personalen får slita för att kunna tillgodose. Tråkigt, absolut, men kommunen får ju råd att anställa en halvtid till på bemanningsenheten!
Det administrativa är viktigare än själva verksamheten!
Ja, nu är jag väl elak! Men som sagt, det är bra om politikerna som fattar besluten om hur verksamheten ska drivas och fungera, också vet hur den ser ut på riktigt!

Äldste sonen jagar inte älg, han åkte ner till Sandön i lördags och började skolan i dag igen. Och han fick se "Bisseajja" korsa vägen några mil hitanför Storuman när han åkte neröver. Jag har inte pratat med honom själv, men jag antar att det var mäktigt! "Bisseajja" är ett av flera sydsamiska namn på björn.

I övrigt tror jag det är ganska lugnt.
Jag har läst en del bloggar här på morgonen, och komentarer till dem. Det är riktigt underhållande!

En sak som diskuterats lite, men som jag hoppas det blir mer debatter kring, är det framtida storsjukhuset som ska byggas i inlandet, för att ha upptagningsområdet Storuman, Vilhelmina, Sorsele, Tärnaby.
Detta storsjukhus spesar man sig på att få till Storuman, där det finns planer på att bygga en ny sjukstuga för ändamålet.
Politiker i Storuman anser att Storuman är mest lämpad som platsen för denna samlade inlandssjukvård, då man ligger mest centralt till.
Det är inte så långt mellan Sorsele och Storuman, ej heller mellan Vilhelmina och Storuman. Från Tärnaby är det 12-13 mil till Storuman.
Landstinget ska spara massor med pengar, och Landstinget verkar ha ett mycket "ont öga" till Lycksele lasarett, speciellt BB!
Min tro är att om det blir denna samlade sjukvårdsresurs i Storuman, så kommer sjukvårdsresurser att försvinna i Sorsele, Vilhelmina och Tärnaby!
Men även på Lycksele lasarett!
Jag anser att iden är vansinnig med tanke på de avstånd som finns här!
Och med tanke på att det finns turistorter i fjällen där befolkningen mångdubblas över säsongen, och även flerdubblas över helgerna!
Vilhelmina har ända upp mot norska gränsen Stekenjokk, Klimfjäll, kittelfjäll, Sorsele har också upp mot gränsen Ammarnäs!
Tärnaby är den största turistorten i området, och sträcker sig upp mot norska gränsen. Här formligen kryllar det av folk under säsongen!
Jag anser att resurser ska satsas i Lycksele, så att vi aldrig behöver åka längre än så, och att man ska satsa resurser på de små sjukstugorna i Vilhelmina, Sorsele och Tärnaby. Se till att vi har läkare, sköterskor, personal och utrustning så att man faktiskt kan rädda liv här, för ska man åka ända ner till Storuman för första åtgärd, så är det inte säkert att man överlever!
Att bygga ett stort inlandssjukhus är inte att tänka på patientsäkerheten i första hand! Det är enligt mitt tycke ett vansinnigt förslag som aldrig borde fått se dagens ljus! Det handlar om cynism egoism och pengar!
Ska Landstinget spara pengar så spara på det administrativa, det dör ingen av, vi lär inte ens märka det!

9 kommentarer

  1. Martin F

    Men Marianne, du som verkar så duktig. Varför är inte du komunalråd??!!
    Jag måste ju ställa mig frågan, är det mindre mil till Lycksele än till Storuman? I min och GIS värld är det ju längre till Lycksele?? Å du, angående små sjukstugor, så vad jag vet är Vilhelmina lika stort som Storuman??!!

    Å som avslut på mina kommentarer, vad har du igentligen emot Storuman?

  2. Marianne Johansson

    Jovisst är det närmare från Tärnaby till Storuman, men du förstod nog inte vad jag skrev? I dag har vi en bemannad, utrustad sjukstuga i Tärnaby, med ett eget upptagningsområde, frågan är hur mycket Landstinget skulle satsa på det om man bygger ett storsjukhus i Storuman med även Tärnaby som upptagningsområde? Jag tror att även du Martin F, kan räkna ut att det inte skulle bli så mycket till sjukstuga här i Tärnaby då?
    Jo, nu är nog Vilhelmina lika stort som Storuman, men skulle det vara det med ett storsjukhus i Storuman? Ja, varför är inte jag som är så duktig kommunalråd??Fundera på det du!
    Vad jag egentligen har emot Storuman? Ingenting så länge man kan bo och leva i Tärnaby!

  3. P Tant

    Heter det ”utfodra” till våra anhöriga,eller jobbar du med något djur?
    Hoppas att du inte tar hand om min anhörig som att ”utfordra” för det är väl välsmaklig mat som ges till våra gamla?
    Från en som ännu inte blir ”utfordrad”.

  4. ingalill

    Om du är bevandrad i svenska språket så passar ordet utfodra mycket väl in i detta sammanhang..,Tyvärr så ser den bistra sanningen ut så här!!Skall man utspisa mat till många så måste det gå undan.Tid är en bristvara inom vården, så varför inte ställa upp som frivillig volontär på helgerna t.ex å hjälpa till med matning m.m.Så får du ju en inblick i om hur du på ett lämpligt sätt kan sköta dina egna anhöriga!!! Fast befordrad lär du knappast bli…,

  5. P Tant

    jag förstår tidsbristen och problemen,eftersom jag faktiskt är och hjälper min mamma på lasarettet,då jag är 64,men jag förstår inte attityden på dig Ingalill.bl.a.
    Jag kan uttala mig med respekt,utan att förnedra våra anhöriga med ytterligare orespekt genom sådan skrivning.
    Du kan också ställa upp ideelt,då du har tid att skriva här under arbetstid,och vi kanske ses,om du är i lycksele någon gång

  6. Marianne

    Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag använt ordet ”utfodra” om att ge mat till, och mata äldre och sjuka människor, det är min dåliga svenska helt enkelt, ursäkta! I ”mitt,vårat” språk så är vi nog inte lika noga med om benämningen alltid är korrekt för människor eller djur. men jag tror nog ändå att jag är ödmjuk nog inför de uppgifter jag har i mitt yrke. Sedan kan jag ju bli lite fundersam över ditt inlägg som fastnat på ordet ”utfodra”?? Du har inte tagit till dig budskapet, eller talar vi så olika språk att du inte kan ta det till dig i min text?

  7. P Tant

    Tack Marianne ,det blev mycket bättre och jag förstår nu att du har värme men är lite obetänksam bara i ditt skriveri,för dessa människor är nog utlämnade.
    Sådana som Ingalill däremot behöver nog en ödmjukhetsmedicin,men tack för klarläggandet Marianne

  8. ingalill

    Några enkla,ej dialektala frågor till dig P.Tanten..,Vadå orespekt? Vadå förnedra? Å vad har din ålder med detta inlägg att göra? Sist men inte minst,vad vet du om mitt arbete å mina arbetstider?? Jag kanske precis som du tycks ha,all tid i världen till att sitta framför datorn…Den medicin som du tycks behöva tror jag inte ens en leg.läkare kan ordinera.MVH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.