Marianne Johansson, Mosekälla

Sjukstugeproblem!

Sjukstugan i Storuman måste byggas om!
Det är en av rubrikerna här på vk.se i dag.
Jag kan inte säga att den inte behöver byggas om, men jag har en del ifrågasättanden. Samtidigt vill jag också säga att det verkar vettigare, om nu behovet finns, att man bygger ut befintlig sjukstuga istället för att bygga nytt.

Jag skulle vilja veta varför det anses så viktigt att bygga om, alternativt bygga ny sjukstuga i Storuman? Är det för trångt? Omodernt? Fallfärdigt?
Ska verksamheten utökas? Kort sagt, vad är problemet?

Det är nu drygt ett år sedan vi fick flytta tillbaka till vår ombyggda avdelning på Granhöjden i Tärnaby. Här inryms nu, sedan ombyggnaden också ett demensboende. Vi var jätte glada vid återflytten, och tycker att vi fick fina lokaler att arbeta i, om man såg till det vi hade innan. Nu har vi ju jobbat i lokalerna en stund, och ser bristerna bättre. För få personaltoaletter för långt från demensavdelningen, tvättstugan är felplacerad och golvet på sköterskeexpen drar åt sig utspilld penicillin, så när det våttorkas får vi arbeta i penicillin ångor, sjuksköterskorna skulle ha behövt ett särskilt medicin rum med möjlighet att tvätta händerna.
Men det är ändå fint mot vad vi hade, rummen är fina och demensboendet är riktigt mysigt.
Jag trivs!

Men på premiärvårdssidan är det värre.
Mottagningen är liten och trång, och det kan bli stökigt när folk ska gipsas i vinter. Väntrummet är bedrövligt, då du ska anmäla dig i luckan kan alla i väntrummet höra ditt samtal med sköterskan! Dessutom går akutintaget via centralhallen och förbi väntrummet, så alla som befinner sig där kan se dig.
Vaddå sekretess??
Här finns inget skydd av personlig integritet som man så fint pratar om.
Jag undrar, får man verkligen ha det så här rent lagligt?
Detta kan ställa till stora problem för den personal som jobbar här, de har svurit sekretess, men hur ska de kunna hindra andra patienter som sitter i väntrummet att se vem man kommer in med akut, och dennes tillstånd?
Patienten i väntrummet lyder inte under sekretess, och ibland kanske de berättar för andra vad de sett utan att tänka på det, och i slutändan blir personalen misstänkta för sekretessbrott!
Och som inkommande akutpatient kan ju detta kännas förfärligt kränkande!
Man vet att man blottas i en väldigt utsatt situation!

Jag har oerhört svårt att se vilka problem på sjukstugan i Storuman som kan vara viktigare att åtgärda före dessa stora problem på sjukstugan i Tärnaby!
Ni får verkligen ursäkta, jag har besökt Storuman sjukstuga vid ett antal tillfällen, och jag kan inte riktigt se de här integritets kränkande problemen där!

Jag vet att det finns Storumanbor som åker direkt till Lycksele akutmottagning vid akutsjukdom, då det faktiskt bara är 10 mil, och bor man i Gunnarn, Åskilje så är det ju ännu närmare till Lycksele, så jag undrar egentligen hur mycket större verksamheten är i Storuman jämfört med säsong i Tärnaby?
Jag tror att om Landstinget betalade ut pengar till enheterna och gav extra för icke ortsbo patienter, så skulle Tärna sjukstuga vara en blomstrande enhet!
Och då skulle man kanske också se att säsongen numera är betydligt mer än bara mars- april månad!

25 kommentarer

  1. gunnar

    När tärnaby sjukstuga var en egen enhet var ekonomin i balans den gick till och med med vinst .men pga storumans dåliga ekonomi skulle enheterna slås ihop för att spara.Nu har vi två chefer istället för en och två sjukstugor som kostar för mycket.Dessutom blev vi i tärnaby av med en stor del av läkarbemanningen på jourtid.Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi blir…

  2. Ture Rönnholm

    Eftersom jag själv drabbades av hjärt problem för några år sedan och åkte ut och in På storumans sjukstuga 15 gånger tror jag mig om att kunna bedöma akut intag i Storuman.Första gångerna var det helt öppet inget tak inget sido skydd inga gardiner till vänrummet ,rena biografen för många för mig som patient kändes det mycket obehagligt dessutom det snöade och regnade det rakt i ansiktet och ambulans personalen halkade runt och slet och drog i båren.

    Jag ringde en tidn.reporeter bad att han skulle göra en liten artikel om eländet.
    DEt resulterade till en viss ombyggnad men långt ifrån tillfredställande
    Tärna och Storuman låt oss och vår utomordentliga vård personal få anständiga akut intag det är absolut inte trevligt att ligga på båren i allmän insyn.

    självklart vore nybyggnad det bästa men innan det bråkats färdigt om den saken så är vi inne på 2050 talet

  3. Håkon

    om du inte kan säga att sjukan i Storuman inte behöver byggas om, varför är du då emot de? att bero på sekretess.. jag har vart både i umeå och flertalet större anläggnignar och tro mig, vem som helst kan höra vad du säger till receptionisten.. det handlar mer om att tärnaby är en liten pissig ort som måste snacka skit och skvallra om andra, därför blir det ingen sekretess.. Satsa på att ge invånarna något att göra istället! personaltoaletter…. snälla har du verkligen inte något mer att klaga över än vart och hur många toaletter det finns? gå till besökstoaletten brevid väntrummet.. duger nog även för dig! Jo Tärnaby har nog mer på säsong! men vad har dom på sommaren? två besökare med förkylning och en med ryggbesvär.. jaja hoppas du får dej ordentligt med toaletter!

  4. Marianne

    Kära Håkon, ser du någonstans att jag har sagt att Storuman sjukstuga inte behöver byggas om? Jag tycker bara att Tärnaby sjukstuga har ett lika akut, om inte akutare läge! Och jag har inte begärt fler personaltoaletter inne på avdelningen, jag bara konstaterar att det hade varit bra om vi haft det. Det är alltid så, vare sig man bygger om eller bygger nytt, så ser man efter en tids brukande bristerna med det, men den här bloggen handlade inte direkt om vår avdelning, utan om vår mottagning. När du talar om patientbesöken i Tärnaby under sommaren så hör man verkligen att du inte vet vad du pratar om, men jag förstår det eftersom du knappast besöker en så ”pissig” ort som Tärnaby!

  5. Daniel Johansson

    Har du, Håkon varit i Tärna området överhuvudtaget? Turismen finns i tärnaby året om, och jag kan garantera att turisterna även beöker sjukstugan i ett eller annat ärende. De är ju inte bara Tärna borna som använder sig av sjukstugan, skulle kunna tänka mig att sett över hela året är nog besöks antalen säkert större på Tärnaby Sjukstuga än ex Storuman Sjukstuga. Har du varit på sjukstugan i Tärna och sett vilket patient flöde som där faktiskt är?Skvallret som du pratar om finns nog i de flesta ”pissiga” orter i hela Sverige!

  6. Anders, just nu storumanbo

    Ja kan då inte påstå att man kan sitta å lyssna på någon som står vid receptionen på sjukstugan i Storuman, fast de är klart.. är man nyfiken så går ju allt. I Tärnaby har man vänterum och reception i ett rum på 16 kvadratmeter, näst intill omöjligt att inte höra.

  7. ingalill

    DASShumor kan man verkligen kalla din kommentar,lille Håkon…,Ser du verkligen inte ”kärnan” i det hela??Så värst berest verkar du sannerligen inte vara,det kan man ju lugnt påstå.Umeå är väl den enda o största ort du har besökt o de större anläggningarna är väl de offentliga toaletterna där…,Å den pissiga hålan har du säkert själv runt stugknuten..,Välkommen till Tärnaby sjukstuga när du har vägarna förbi å får problem med magen!!!

  8. Håkon

    haha ja ni vet verkligen alla vad vi pratar om. Jo jag har sett patientflödet under sommaren, har själv fått vård flertalet gånger under sommaren. Att bero på berest, jag skulle vilja påstå att jag är mer berest än de flesta i denna blogg. Jo de klart att skvaller är värre i alla mindre, pissiga orter än i städer. thats life, liksom bara att acceptera att Tärnaby är en sådan ort, och ändå tråkigare är att den kommer bli mindre å mindre medan hemavan kommer växa.. precis som storuman och stensele.

  9. Marianne

    Och Håkon, var tror du Hemavanborna besöker doktorn?
    Tror du inte att även Hemavanbor vill att sekretessen ska fungera vid deras läkarbesök?
    Berest eller inte Håkon, jag tycker dina inlägg är oerhört naiva, och du berör inte ämnet. Vad skvaller anbelangar, så skvallras det nog lika mycket i alla dalgångarna här, även i Hemavan. Det har vi alltid levat med, men man ska inte blottas när man blir akutsjuk därför att lokalerna på sjukstugan inte håller måttet!

  10. Håkon

    Jo hemavanborna far till sjukan i tärna vid behov, vad vill du ha sagt med det? jaa självklart skvallras det i Hemavan liksom i Tärna, jag är ingen Hemavanbo som tycker Hemavan är bättre än Tärnaby. Jag ser till fakta, att Hemavan är ett lika inbitet pisshål som Tärnaby. Tärna/Hemavan lever under vintern men lågsäsongen är båda dessa orter döda. Skvaller finns överallt jaa men det finns större ställen med betydligt sämre sjukvård och sjukvårdslokaler.. Ser någon skvallersugen människa någon på sjukan i Tärna är djungeltelegrafen redan igång. Folk behöver inte ha hört något, det räcker med att blotta ögat för att skapa ett rykte och skvaller..

  11. ingalill

    JAA,att du lille Håkon är i stort behov av vård, det kan ju alla läskunniga förstå.Den vård du behöver kan ingen här uppe hjälpa dig med.

  12. Marianne

    Ska jag tolka dig som så Håkon, att du inte tycker att det är något problem med att åka in akut på sjukstugan i Tärnaby inför öppen ridå, och att sjuksköterskorna och doktorerna i Tärnaby gott kan ha det lite trångt?
    Och att problemen i Storuman är betydligt större än så och bör åtgärdas med 100 miljoner så snart som möjligt?

  13. Håkon

    det enda alla läskunniga kan förstå är att du är värdelös på argumentation. Du försöker hålla dig till personkritik och ge spydiga kommentarer. Tyvärr inser vi nog alla, även du, att detta inte heller är ditt område. Ett barn som fyller fem och får just den cykeln han önskade känner sig mer kränkt och hånad än folk gör av dina dåliga och humorlösa ”you got owned biaatch” kommentarer..

  14. Fundersam

    FInns det någon grund till att du känner sån avsky till de enligt dig så ”pissiga” orter som Tärnaby och Hemavan? Även om det säkert inte är mig som person du angriper så spottar du oss alla i ansiktet med dina inlägg. Har du månne nån egen blogg där man kan läsa nåt positivt?

  15. Marianne

    Ja Håkon, då gör jag den tolkningen. Kul att du tycker att jag är bra på nånting.
    Det är inte lätt att veta vad du egentligen är ute efter, det känns som det viktigaste är att angripa.

  16. ingalill

    Lille Håkon..vad i hela världen vill du argumentera om??? Grattis på födelsedagen förresten,glömde ju detta.Hoppas stödhjulen passade!!!Kram på dig å hälsa mamma…

  17. Håkon

    Varför är mina inlägg naiva? dom berör ämnet helt och hållet. Jag tror att det inte enbart är sjukstugans lokaler som missgynnar sekretessen. Det kan i många fall bero på att sjukan ligger i just Tärnaby. Självklart ska det finnas bra sjukvård i en ort som Tärnaby, jag är inte emot varken sjukvården eller orten. Om någon är naiv och inte berör ämnet så är det Ingalill. Hon skriver enbart ”alla som inte tycker som jag är dum i huvet” och det är inte första gången.

  18. Marianne

    Om det nu är som du säger ”Håkon” att bristen på sekretess beror på att det är just Tärnaby, då är det väl extra viktigt att man gör allt för att förhindra att sekretessen bryts ,på en sådan ort? Då ska man väl inte ge ”skvallret” frittfram, genom att ha lokaler som tillåter det?!

  19. ingalill

    Hördudu Alexander S alias Håkon!!!Vart någonstans på denna sida går det att utläsa att jag har skrivit ”alla som inte tycker som hon är dumma i huvet”??? Att du är naiv så det förslår, det bevisar ju du själv.Så läs gärna mellan raderna,den som söker den finner!!!

  20. Alexander S Håkon

    Man kan utläsa att du skriver så från din första kommentar och vidare. Men med din ålder är det möjligt att man inte kan utläsa sådant.. Nu för tiden finns ju skola iaf

  21. ingalill

    De åren då jag gick i skola var det närvaroplikt.Till skillnad från idag då hela alfabetet presenterar din sjukdom.AD……..Hur kändes det att bli topsad då??

  22. Undrar

    Har VK:s webredaktion verkligen gått igenom de här inläggen? Det måste vara en sak att kränka anonyma, men jag tycker att personangreppen på bloggförfattaren Marianne Johansson är oacceptabla.
    Förresten Marianne, du har många kloka synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.