Marianne Johansson, Mosekälla

Fartraketer förbi skolan!

I går blev lilla Fröken åtta år!
Det var tårtkalas och presenter. I fredags hade hon några kompisar här på ett litet kalas.

Jag jobbar i helgen så jag är slö som tusan.
Men nu satt jag här och läste tidningen på nätet.
Jag konstaterar att artikeln om Anjas fortkörning utanför Skytteanskaskolan i veckan som gick har dragit till sig 38 kommentarer, medan artikeln om utbyggnad av sjukstugan i Storuman för minst 100 miljoner dragit till sig blygsamma 10 kommentarer!
Jag försvarar inte Anja, hon skulle inte ha kört för fort utanför skolan där det stod skolbarn och väntade på bussen. Det finns inget försvar för det, men hon har ju, vad jag förstår inte försökt fly undan sitt straff heller!
Och nu ska jag säga det, fast jag vet att det kanske finns poliser som läser min blogg, jag vill inte kasta sten för jag sitter i glashus! Jag kör för fort ibland, även där förbi, vem gör inte det?
Kanske inte när barnen står och väntar på bussen, för då ser jag barnen och kommer ihåg att där är femti, men annars. Det finns inget giltigt försvar för mig heller. Det sitter femti skyltar där, man ser dem, men???..
Jag undrar också hur man ska tolka tilläggs skylten? Den är onödigt krånglig!
Det har ändå, så vitt jag vet faktiskt aldrig hänt någon olycka här förbi. Det finns de som passerar skolan betydligt snabbare under sådana här tider på dagen än vad Anja gjorde, och barnen står ju inte direkt vid Blå Vägen och väntar på bussen. Jag tycker att det är värre med alla långtradare som varit inne på Statoil, och sedan inte svänger av före barnens busshållplats, utan dundrar igenom den! Jag har själv sett det, och det får mig att rysa!
Men jag ska skärpa till mig och hålla hastigheten, åtminstone utanför skolan.
Det skulle vara förskräckligt om det hände något!

Vad det gäller kommentarer till sjukstugeproblemen i Storuman, gå in där och lämna kommentarer!
Detta kan vara beslut som kommer att ha en oerhörd betydelse även för oss här i Tärnaområdet!

9 kommentarer

  1. Johan

    Om du fick välja…..

    ….en människa blir påkörd och allvarligt skadad utanför skytteanska,

    eller…..

    …sjukstugan i storuman blir INTE ombyggd..

    ”Det har ändå, så vitt jag vet faktiskt aldrig hänt någon olycka här förbi. Det finns de som passerar skolan betydligt snabbare under sådana här tider på dagen än vad Anja gjorde, och barnen står ju inte direkt vid Blå Vägen och väntar på bussen.”

    …. ja, vad ska man säga

  2. Marianne

    Ja vad ska man säga Johan!
    Det är väl ett under kanske att det inte hänt någonting alvarligt på den här sträckan förbi Skytteanskaskolan just med tanke på ALLA fartsyndare som passerar här på dagarna? Men om det skulle hända någonting så är det viktigt med bra fungerande sjukvård snabbt, eller?? Försök vara lite vidsyntare i dina tolkningar!

  3. Håkon

    Eller kan ju ligga nått i att Anja är lite av en världskändis? vad jag vet är inte Storuman särskilt känt i världen, så jag är varken förvånad eller brydd över att artikeln om Anja har fler kommentarer. Sen kan man ju fundera över om man inte ska måsta ta om körkortet lite nu och då. Jag vet inte när dessa tilläggsskyltar uppfanns men jag ser det som förarens skyldighet att kunna trafikregler(och även följa dom), likväl som lastbilschaufförer med ofta väldigt lång körvana och trafikkunskap bör ta en annan väg förbi skolan.

  4. Marianne

    Kanske du kan förklara tilläggs skyltarna då Håkon? Eller har du inget körkort? Har ännu inte träffat någon chaufför som är riktigt säker på vad de egentligen betyder.

  5. Kurt

    ”likväl som lastbilschaufförer med ofta väldigt lång körvana och trafikkunskap bör ta en annan väg förbi skolan”

    Du vet då inte hur de ser ut i Tärnaby!

  6. Håkon

    Jo jag har körkort och vet därför hur man ska följa trafikskyltar:

    Svarta eller vita siffror utan parentes avser vardagar utom vardag före sön- och helgdag.
    Svarta eller vita siffror inom parentes avser vardag före sön- och helgdag.
    Röda siffror avser sön- och helgdag.

    Är alla i Tärnaby beviljad att inte följa trafikregler eller lever ni kvar på 60-talet? ni kanske fortfarande har högertrafik?

    ”Den är onödigt krånglig!
    Det har ändå, så vitt jag vet faktiskt aldrig hänt någon olycka här förbi”.

    När jag tog lappen fick jag även lära mig begreppet sannolikhetsinlärning. Det betyder att en olycka kan ske trots att det inte brukar ske.
    Man kan ju fortfarande undra om körkortet inte borde måsta förnyas lite oftare. Trafikregler ÄR förarens skyldighet att kunna.. eller har jag fel?

  7. Fundersam

    Har ni funderat på VARFÖR lastbilschaufförer kan tänkas ta fel väg? Kan det månne vara för att undvika risken att glida av vägen vid den vansinniga ”riktiga” utfarten? Både mina barn och jag har upplevt flera avåkningar i korsningen och även om det är till glädje för barnen är det kanske inte så bra att ha en tankbil i diket just där.

  8. Marianne

    Jag vet det där om svarta och röda siffror,men jag vill ha en förklaring på den tillläggs skylten som sitter under femti och sjuttitavlorna förbi skolan i Tärnaby! När är det tillåtet med sjutti? Och jo, vi har högertrafik i Tärnaby, faktiskt i hela Sverige(trodde jag då) Det finns en stor sannolikhet att det kan hända en olycka med barn som springer över vägen, i synnerhet utanför en skola, och det är ett under att det så vitt jag vet, inte hänt någon sådan på sträckan förbi Skytteanskaskolan i Tärnaby! Är det klartext nog? Trafikregler är förarens skyldighet att kunna, och jag tror nog att de flesta förare kan dem ganska bra, men hur många bryter vi mot? Kör du Håkon aldrig för fort? Men jag tror faktiskt att det skulle bli tufft, även för dig ,att klara av att förnya ditt körkort om du haft det några år. Men visst, det kanske inte skulle vara så dumt.

  9. Marianne

    Naturligtvis är deet enklare för lastbilarna att åka rakt fram genom barnens busshållplats, och ja, den ”rätta” utfarten är alls inte bra. Det har talats om detta på föräldraråd och föräldramöten, och jag tror att det gjorts påpekanden till, om det var Tekniska nämnden i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.