Marianne Johansson, Mosekälla

Recept på blodpalt

Det finns flera olika sätt att göra blodpalt på. Och det är nog också en del skillnad på vad man använder för blod.
Vi använde nötblod förståss, och vi blandade 5 dl blod med 5 dl vatten.
I det knusade vi ner ca 15 kokta potatisar.
Och sedan blandade vi i mjöl. Vetemjöl blandat med rågmjöl, rågsikt eller kornmjöl, vilket som går bra.
Hur mycket mjöl man ska ha i kan jag inte riktigt säga, men smeten ska vara något lösare än vanlig paltsmet, ungefär som klimp, annars blir paltarna hårda
Man får pröva sig fram lite, osså beror det förståss på om man ska ha fläsk i paltarna, då måste de ju vara så pass fasta att man kan rulla dem med fläsket i.
Man kokar dem i en halvtimme förti minuter ungefär. Det där ser man ju också när man skär isär dem.
Man kan också, istället för kokt potatis, ha havregryn eller rårivna potatisar.
När man gör blodpalt "håverar" man lite som man tycker faktiskt.
Man kan också med fördel koka paltarna i en köttgryta, då får man även den smaken med i paltarna.
Vi fick då till väldigt goda paltar.
Var inte rädda för att försöka, lycka till!

3 kommentarer

  1. ingalill

    Nu kan Tina Nordström, allas vår Mat Tina ”slänga sig i väggen” för nu är det Mariannes ”bloggpalt” som gäller!!! Tack för receptet.

  2. agneta winka

    Ja visst är blopaltn go,jag kokar alltid på renblon och då sätter jag i stället för potatisar potatismospulver då blir han inte så hård,testa.hej svejs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.