Marianne Johansson, Mosekälla

Simundervisning??????????

Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen nu när jag gick in på nättidningen!
Där var en artikel om skillnaderna i simundervisningen när man bor går i skolan i Storuman, och när man går i skolan i en by utanför, Stensele, Slussfors och Gunnarn. I dessa byaskolor badar man tydligen nio gånger per läsår, medan man på skolorna i Storuman badar dubbelt så många gånger!
Jag säger då bara det! Snacka om skillnader!
Ungarna på Skytteanskaskolan i Tärnaby var i fjol iväg på 4-5 badresor till Hemavans badhus! Vem hinner lära sig simma på det antalet simundervisningstillfällen? Och om du då haft aktiva föräldrar som redan lärt dig simma innan du börjar skolan, så får du bara följa med den där första gången.
Sedan har man någon enstaka friluftsdag i högre klasser, där man är i väg till badhuset. Det känns som att i Storumans kommuns västra delar är det föräldrarna som ska lära sina barn att simma, och det kan man väl i och för sig tyckas vara okej, men tänk om barnet har föräldrar som inte har råd att åka regelbundet till badhuset och simma, eller föräldrar som inte själva kan simma, eller har rent vattenskräck??
Dessutom säger läroplanen att skolan ska stå för simundervisning!
Det finns uppsatta mål på elevers simkunnighet i läroplanen.
Jag vet aldrig att barnen på Skytteanskaskolan fått åka i väg på simundervisning så många gånger som nio under något läsår!
Man säger att resorna är dyra! Och frågan är vad händer nu när badhuset i Hemavan är till salu? Tänker kommunen köpa det? Eller blir det någon privat som tar så mycket betalt för besöken att det bara blir de som köper flermiljon lägenheterna i Hemavan som har råd att vara där? Allra minst då skolan, som redan har problem med resekostnaderna! Och kanske blir inte badhuset öppet året om? Det är ju redan nu begränsat öppenhållande där.

Jag har alltid tyckt att när man byggde ny sporthall i Tärnaby kunde man gjort den i två våningar med en simhall i nedre plan, alldeles intill skolan!
Det har inte alls behövts ett äventyrsbad, men barnen hade fått helt andra möjligheter att lära sig att simma!
Jag har faktiskt i dag vuxna barn som kan simma, just precis, men inte mer!

I dag är det KS i Storuman. Där sitter man och beslutar om ett förslag att låta ett utländskt företag göra ritningar och projektera för ett äventyrsbad i Storuman. Antas förslaget, så får kommunen betala det här företaget, oavsett om det i slutänden blir ett nytt badhus eller inte i Storuman! Maximalt 700 000 kr kommer det att kosta kommunen, och jag tror nog att vi ska räkna på maximalt! Jag tycker att man borde fundera över badmöjligheterna i framtiden i Tärnaby området i stället!
I Storuman har man nu sanerat det befintliga badhuset, och vad jag förstår så fungerar det fint! Varför ska man då bygga ett nytt??
Storhetsvansinne skulle jag vilja kalla det faktiskt!
Precis som med Gunnarns flygfält!
Man ska besluta om upphandlingen av Gunnarn också på KS i dag.
Med allt detta storhetsvansinne i Storuman, var tror ni det slutar med barnens simundervisning i skolorna utanför Storumans tätort? Och all annan kommunal service?

Ja, Storuman hjälper då verkligen till att förverkliga Umeås drömmar om att bli en stad med 200 000 till år 2050!

Vem sjutton är Tärnasonen Ulf Grape?

2 kommentarer

  1. M:Clo

    Tack Marianne! Jag har ett barn som går i just Gunnarn, och jag kan heller inte erinra mig om att de har varit i Storuman under nio tillfällen?? Men det är väl som du säger…. att bor man i en by, så får man nog ta det som sitt eget ansvar som simundervisare? Skillnad på lort och pannkaka (som vanligt alltså.) Men vi får väl se det så här… att våra barn blir ena riktiga ÖVERLEVARE, de som bor i samhället är van kaklad botten, simlärare i närheten och tempererat vatten, så de skulle inte överleva en minut i de verkliga förhållandena!

  2. eb

    Bra att orättvisorna kommer fram!
    De är fantastiskt att man inte en gång för alla behandlar alla barn lika i en o samma kommun!!!??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.