Marianne Johansson, Mosekälla

Diskussioner med Erold

I förrgår när jag var ute och gick ringde Erold!
Riktigt trevligt faktiskt, även om vi numera delar väldigt få åsikter!
Men egentligen är det väl så, att det blir ingen bra diskussion/ debatt om man hela tiden är överens??
Det konstiga med våra meningsskiljaktigheter är väl att ingen av oss tycker sig ha förändrats eller ändrat åsikt?? Ändå är vi så oense nu??!!
Jag tycker förstås att han har sålt sig till sina nuvarande alians partners, han anser sig inte ha gjort det. Vem som har rätt kan nog ingen av oss avgöra kanske, vi är båda partiska åt våra egna håll.
Men jag anser fortfarande att Erold är en bra människa. Lite för känslig för att vara politiker kanske, men det ska inte ses som någonting annat än en komplimang till honom.

Vi diskuterade ända tills batteriet tog slut i min telefon!
Och vi var som sagt,inte särskilt överens, det är konstigt, för jag tror ändå att vi vill samma sak? Att kommunen ska blomstra?!
Jag tycker inte att Erold ser orättvisorna mellan kommundelarna! Han säger bara att vi, Tärnabor, Bengt-Göran och jag i synnerhet, är gnälliga, avundsjuka osv, och har skapat och underhåller sprickan som finns mellan kommundelarna!
Jag anser att det är den orättvisa fördelningspolitiken som förts/förs i kommunen och Storumanpolitikers ovilja att se den, som skapat och underhåller den djupa sprickan i kommunen! Kanske är sprickan synligare nu, genom Bengt-Göran och mej och andra Tärnapolitiker, som har börjat säga ifrån och slutat att agera nickedockor i kommunpolitiken! Men sprickan har alltid funnits där, så länge jag kan minnas, men tidigare var det ingen Tärnapolitiker som förde fram den i ljuset, eller åtminstone hördes det inte som nu, och Storumanpolitikerna har av förklarliga skäl inte sett den, inte velat höra.
Jag tycker att man är oerhört orättvis när man i Storuman säger att vi gnäller i Tärnaby, när vi bara vill få våra elementära behov av kommunal service och underhåll för folket tillfredsställda!
Erold tycker att vårat "gnäll" gör det omöjligt att samarbeta mellan kommundelarna, han tycker att jag och Bengt-Göran är oerhört fega som inte jobbar för en delning av kommunen eftersom det inte går att göra annat, och eftersom det är det vi egentligen vill! Han tycker att vi är riktiga "pessimistkonsulter!"
Jag tycker att eftersom Erold känner så, kan ju han driva frågan om kommundelning??!!
Jag ska erkänna att jag, sedan jag blev vuxen,( jag var ett barn när kommunerna slogs samman ) aldrig förstått varför kommunerna skulle slås samman? Om någon sitter inne med argumenten för det så vill jag gärna veta vilka de var? Vi är Sveriges till ytan största kommun, men med väldigt olika levnadsvillkor och ojämn fördelning på befolkningen, så det har varit bättre att behålla komunerna som de var, och samarbeta över kommungränserna istället!
Tärna kommun var en liten men mycket välmående kommun innan sammanslagningen. Det är mer än man kan säga om hela "storkommunen" i dag!
Säkert skulle Tärna kommun också utnyttjat de alpina framgångarna vi haft här på ett bättre sätt än vad som gjorts i "storkommunen"
Men nu är vi en "storkommun" och jag kommer i dagsläget aldrig att driva frågan om kommundelning! Även om jag erkänner att jag skrivit på en kommundelningslista! Det gjorde jag som en markering mot de planer som faktiskt finns på att bilda ännu större kommuner!
Med tanke på de planerna och med tanke på Tärnas lilla bofasta befolkningsmängd, kommer vi aldrig att tillåtas att dela kommunen! Det bestäms nämligen på Regeringsnivå.
Jag kommer att "gnälla" för att vår "storkommun" ska fungera i alla delar istället. Pessimist eller inte, men jag ser faktiskt stora möjligheter för Storumans kommun! Bara man använder resurserna på rätt sätt!
Vi har två delar som är bra på olika saker, handel/industri och gruvnäring i Storuman och turism/ handel i Tärnafjällen! Vi ska inte konkurera på dessa områden, vi ska göra det så enkelt och så billigt för oss som möjligt, och utgå från områdenas olika förutsättningar, utan att för den skull anse det ena bättre än det andra.
Vi har flera olika möjligheter att erbjuda arbeten inom olika branscher! Alla vill inte jobba med turism! Alla vill inte bo på en turistort! Då kan man bo i Storuman. En del vill jobba med turism, då bor man i Tärnafjällen, och alla drar vi in pengar till kommunens skattkista!
Men för att det ska gå ihop, måste vi också kunna fungera som en kommun! Vi måste ha bra kommunal service och sjukvård, både i Storuman och Tärnaområdet! Och ALLA politiker måste jobba först och främst för det!

Ja, jag kanske är feg som inte tänker driva frågan om kommundelning, men jag anser det lika bortkastad energi som att satsa 4,15 miljoner av kommunbornas skattemedel på flyget i Gunnarn! Jag hoppas för kommunbornas bästa, att jag har fel, men jag tror att flyget i Gunnarn kommer att skapa ytterligare hål i kommunkassan! Snacket om kommunens olika kassor är bara dravel, till syvende och sist är det ju kommunens/ skattebetalarnas pengar det handlar om.
Det är ett tungt ansvar som vilar på Erolds, och de övriga flyg politikernas axlar!
Erold tycker att jag/vi jagar honom. Jag tycker att det är alldeles för tyst runt Erold! Han har verkligen dragit sig undan ofentlighetens ljus tycker jag. Jag tycker också att jag har rätt att ställa honom till svars för saker han utlovat och som jag inte riktigt tycker mig kunna se, eller har jag fel?

Jag "gnäller" för att jag tror på framtiden! Det är de som tystnat som gett upp!

10 kommentarer

  1. B-G. Burman

    Jag håller fullständigt med Mariannes syn på att folk i hela kommunen skall ha samma service, vi betalar ju samma skatt. Det är också sant att när man som Tärnapolitiker framför några krav då klassas man som gnällspik, uppviglare och ”kommundelare”av Erold. Samtidigt påstår denne E.V. att han också jobbar för hela kommunen, är det någon som då kan förklara logiken i hans gnällspiks- resonemang ?
    Mariannes slutord är också tänkvärt och skulle med lätthet platsa bland dom stora tänkarnas tankar i Reader´s Digest.
    Nää, skrota mindervärdighetskomplexet ni som är avundsjuka på Tärnas plats på VÄRLDSKARTAN, var stolta i stället ni också.

  2. Kristina

    Du har så kloka och sunda åsikter! Själv bor jag i den östra delen av kommunen och vill, liksom du att vår kommun ska blomstra. Om det är så att Tärnaborna tycker att behandlar ”kommundelarna” olika då måste vi ta tag i det. Ingen har rätt att säga att det är gnäll, så politikerna måste börja diskutera mer med varandra, precis som du och Erold.
    Sen tycker jag att det är synd att vi använder ordet ”kommundelar”, vi är faktiskt en kommun som ska sträva åt samma håll. Såg förresten en rapport om kommunens turism, där hade man också skrivit kommundel. Nåt sånt existerar väl inte, om inte jag missat nåt. Fortsätt kämpa Marianne, du behövs!

  3. fd tärnabo

    Speciellt tll slutklämmen!
    En önskan; de som varit kommer aldrig igen men framtiden kan vi förändra – tillsammans. Skulle önska mer fokusering på hur man ska lösa detta problem och skapa
    en större förståelse till kommunens olika möjligheter. Är de inte bättre att komplettera än
    konkurera?

  4. Marianne

    Jag tror på samarbete! Men så länge man kallar varandra för ”gnällspik” så har man nog inte nått ända fram?! Och för att nå målet tror jag att vi måste debattera/ diskutera och synliggöra de problem vi har!
    Och du har så rätt Kristina, vi är en och samma kommun! När vi klarar av att samarbeta, då suddas kommundelarna ut! Jag ser fram emot det!

  5. sparka på oss som redan ligger

    Läste Bladet och kunde inte låta bli att reta upp mig på Storoman Kommuns annons om aktiviteter för barnen v 44 Finns det inga barn i Västradelen eller? Betalar vi föräldrar inte samma skatt och skolpeng som den östra delen?

  6. fd tärnabo

    Gnällspikar….. Ja de är vi nog alla till tider… men de kanske är så att nån måste gå i spetsen och visa att detta inte är något att bry sig om. De finns alltid någon me dåligt ordförråd och de som inte kan föra en saklig debatt. Sandlådekulturen kan stå för de som sitter i den lådan. Man kan kalla de va man vill; fortsätt debattera;-)

  7. fd tärnabo

    Jaha, då var vi tillbaka på 0 igen 😉 Kom ihåg att de finns alltid en grupp som försöker åstakomma något och sen en grupp som kommer efter och kritiserar!
    Trevlig helg!

  8. kaj

    Storumans kommun ligger på plats nummer tio i ytstorlek.. Så den är inte alls störst. Men annars var texten läsvärd! =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.