Marianne Johansson, Mosekälla

Cynisk politik?

Man är övertalig på serviceboendet Tranan!
Ja, jag har hört precis det, och min fråga var direkt "vem säger det?"
Är det politiker och tjänstemän som påstår det, så har jag ingen trovärdighet på det! Jag fick också höra att det fanns en lösning på övertaligheten på Tranan.
Nu varslas chefen därför att hon spräckt budgeten när hon lejt in personal som inte sägs behövas! Det var alltså lösningen?!
Men chefen har tydligen fullt stöd från sin personal enligt artikeln i VK. Och enligt samma artikel har här gjorts vårdtyngdsmätningar, som jag antar visar att chefen har rätt, eftersom man från personalhåll tycker att dessa mätningar borde ligga till grund för rekryteringar av personal på Tranan, men de har ignorerats av politikerna!

Utan att någonsin besökt Tranan eller arbetat där, känner jag ändå störst tilltro till personalens omdöme om situationen. Egentligen borde det inte behövas några vårdtyngdsmätningar, när personalen sliter och ändå inte hinner med!
Det är personalen som finns i verksamheten, det är de som ska se till att boende får den omvårdnad de har rätt till och behov av! Det är de som vet när det finns brister!
Och att Storumans kommun avskedar chefer som ser verkligheten och värnar om de boende och sin personal, anser jag vara skrämmande!
Vad har Storumans kommuns politiker för människosyn?!
Vad har de för syn på äldrevården och vi som jobbar där?!
Ja, detta handlande talar ju för sig själv????..
Man säger "nej tack" till utökad budget för omsorgen, och avskedar de chefer som vägrar ge avkall på vårdkvaliten!? Är det så man effektiviserar!
Man satsar 4,15 miljoner på flyg från Gunnarn, för det är så viktigt för näringslivet!
Där har vi politikernas prioriteringar!
Där ser vi vad som är värdefullt för de politiker som säger "ja" till flyg på Gunnarn men "nej" till utökad budget för omsorgsnämnden.
När det gäller omsorgen, ska man återanvända samma slant flera gånger?
Under sådana omständigheter, är det inte roligt att vara beroende av vård, personal eller chef inom omsorgen!

Jag har under den tid jag var nere på FKU nämndens möten i Storuman, hört politiker klaga över att omsorgsnämnden aldrig kunde hålla sin budget!
Ja, och jag tror att det beror på att Omsorgsnämnden får en för liten budget!
Man kan inte ställa vård och omsorg mot skola och utbildning, båda delar är oerhört viktiga för en kommun, på dessa områden måste man "gasa" som nu blivit ett så populärt använt ord av politiker, men när det gäller ex satsningar på flyg, så måste man "bromsa" när inte pengarna finns!
Kommunen måste se till det som är "livsnödvändigt" inte hålla näringslivet med lyx, som åtminstone jag ifrågasätter nödvändigheten i!

Att inte ta hand om våra gamla på bäst tänkbara vis, är cyniskt!
Jag finner inget annat ord. Många av dessa som i dag behöver åldringsvård i vår kommun har levt sitt liv här, jobbat och slitit in skattekronor under många år, de har minsann rätt att kräva den bästa och värdigaste vården!
Något annat är rent oförskämt!
Och vi blir alla gamla, och en dag behöver vi också vård!

Jag ska också kommentera avsaknaden av jourläkare på nätterna i Tärnaby.
Det är klart att det inte är bra! Visst tummar man på patientsäkerheten! Men de läkare vi har kan naturligtvis inte heller jobba dygnet runt! Det tror jag alla förstår. Men när man har råd att ta upp dyra stafettläkare som jourar i Storuman, så tycker jag att man borde kunnat ge oss åtminstone någon fler natt med jourläkare här i Tärnaby, förutom under säsongen?
Det är inte långt mellan Storuman och Lycksele !
Det var en som sa till mej, "det är klart att det ska finnas jourläkare dygnet runt under påsk och första maj, då är väl betydelsefulla landstingspolitiker här och "roar" sig! Men med oss bofasta är det inte så noga!"
Ja, är det så cyniskt?
Jag vet inte, men kan kommunpolitiker, så kan väl landstingspolitiker också?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.