Marianne Johansson, Mosekälla

Simmning igen!

I går sken solen och det var kallt, men jätte fint.
I dag snöar det och är -12 grader.
Jag har varit ute på en liten promenad med små tikarna Nova och Nala.
Det finns så många spår efter vägen som de måste lukta i och undersöka.
Det är härligt att promenera, tyst och lugnt!

Läste nu på nät tidningen att man uppmärksammat att barnen på Skytteanska skolan har väldigt dåliga simkunskaper.
Ja, det har vi föräldrar sagt länge!
Jag har vuxna barn, som visserligen simmar, men det är frågan om de verkligen skulle överleva om de hamnade i sjön! Ännu mera tveksamt är det om de skulle kunna rädda livet på någon annan!
Hur har det kunnat bli så då?
För lite simundervisning i skolan!
Det är drygt 2 mil mellan skolan i Tärnaby, och badhuset i Hemavan. Resorna blir kostsamma, vilket gör att man inte åker i väg så ofta. Jag vet att det hänt att vi föräldrar själva betalat i extra badresor för barnen, men det får man ju egentligen inte göra!
Som förälder har jag förståss också ett ansvar att lära barnen.
Visst är det ju så. Men det handlar för många om tid och pengar, och så kanske man inte kan simma själv heller!
Ska man kunna lära sitt barn att simma så är det nog bra om man kan simma själv!
Nu ska man dock tydligen ta tag i detta, och jag hoppas verkligen på det. Folk drunknar ju här också!

Näst yngste sonens flickvän jobbar i Hemavan, och näst yngste sonen är arbetslös, som så många andra. Så vi får ha dem här hemma hos oss. Det är jättetrevligt!
Att få rå om dem lite. De hade med sig godis och presenter från Thailand, det var som värsta julafton!

Nu ska jag gå och förbereda lite inför middagen. Det blir raspeballer i dag!

8 kommentarer

  1. Tea

    Håller med om det där med badhuset. Känns verkligen som att vi på skytteanska skolan missat mycket när det gäler simning. När man väl for till Hemavan för att simma så skulle man lik förbannat ha halva dan skidor, så när man väl var på badet så lärde dom en inget utan dom bara hade en massa krav på saker man skulle kunna.

  2. teas kompis

    va bra sagt
    Tea,precis så var det. åka slalom. Det var viktigare, och så blir vi alla en Ingemar och nu a Anja.

  3. Simkunnig.

    Hur många föräldrar kan rädda livet på sina egna barn när de ramlat i sjön?
    // Är detta ett problem som kan skyllas på skolan eller är det föräldrarnas likgiltighet under barnens uppväxt, fritiden ökar men tiden med de egna barnen minskar.

  4. Janne

    Varför ska man lägga över ansvaret på alla andra? Är det skolan som ska lära barnen simma? Jag själv lärde mig simma själv och tillsammans med kompisar och familj. Det är väl till viss del familjens ansvar att lära barnen simma. Och kom inte med värdelösa argument om att det är för dyrt och att du inte har tid att fara en mil upp till badhuset.. Har du inte tid med dina barn 1,5 timme i veckan och 60 kr? nä de handlar enbart om ditt intresse att lära dina barn simma. Men som vanligt när det gäller vänstern så är det alltid andras fel och brister som gör livet så dåligt. Näe väx upp och kast ne dina bar i sjön så ska du se att även dom lär sig

  5. Michael Johansson

    ”Skolungdomar i Storumans kommun ska i slutet av årskurs 5 kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten. FKU-nämnden ska bedriva sim- och livräddningsundervisning för elever i grundskolan.
    När människor är vid badplatser och bryggor ska de ha möjlighet att utföra en livräddande insats” Detta är utdrag ur kommunens handlingsprogram för olycksförebyggande enligt lagen om skydd mot olyckor tycker att det framgår rätt tydligt vad som är kommunens skyldighet och ansvar. Kanske skulle vara på sin plats att kommunens politiker läste igenom sina egna handlingsprogram?

  6. Marianne

    Jag tror nog att jag ger och alltid har gett mina barn mer tid än många föräldrar kan eller har kunnat göra. Jag är med mina barn på badhuset, därför vet jag också att det kostar mer än 60 kr per gång!
    Vad vet du ”Janne” om andra människors ekonomi och tidsbrist? Hur mycket ”tid” ger du dina barn, om du nu har några? Jag kan upplysa dig om att mina barn badar i Jovattnet om sommrarna när det är möjligt. En del av dem har också lärt sig att simma där.Du verkar ju veta var jag bor ”Janne” men du har inte förstått vad jag skriver. Skolan har ett ansvar enligt lag att ha simundervisning för våra barn, barnen betygsätts utifrån sina uppnådda mål i simmning. Ska vi kanske säga att det är föräldrars ansvar att lära barnen läsa och skriva också? Vad ska vi ha lärare till? Klart att föräldrar har ett ansvar i all undervisning till barnen, vi ska stötta och hjälpa, det har jag aldrig ifrågasatt, jag försöker så gott jag kan. Men du ”Janne” som inte ens törs sätta ut ditt hela namn, väx upp och försök förstå vad du läser innan du kommenterar, då törs du stå för det också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.