Marianne Johansson, Mosekälla

Bravo Börje Hörnlund!

Det är soligt och vackert väder i dag, men det är kall luft. Och solen värmer inte fullt ut än. Men det går alldeles ypperligt att vara ute här mitt i dagen, och i skidbackarna är det säkert jätte fint!

Hur många av er har läst tidigare centerpartistiske arbetsmarknadsministern Börje Hörnlunds debatt inlägg i DN den 28:onde februari?
Ni som inte gjort det, gör det! http://www.dn.se/opinion/debatt/1.808016
Artikeln handlar om Regeringens glesbygdspolitik, och det är skrämmande läsning, men jag tycker inte att det är förvånande!
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, det finns en vilja från Regering och riksdag att avbefolka gelsbygden! Och då i synnerhet den Norrländska! Anledningen till det kan jag bara spekulera i, det kan ha med fyndigheter under jorden att göra! Det kan vara nåt annat också, men jag tror på ex uran,,,,,,,,,,,

Det är inte ofta det i politiska sammanhang tas hänsyn till glesbygden, tvärtom!
Oftast hamnar glesbyggden på efterkälken i politiska beslut. Man tappar på avstånden och den glesa befolkningen. Och att folk flyttar beror naturligtvis på att det inte finns arbete. Mindre befolkning likamed mindre skatteintäkter, likamed fattigare kommun, mindre möjligheter, ännu mera utflyttning osv,,,, Detta resulterar i panikslagna kommunpolitiker, som jagar arbetstillfällen, till vilket pris som helst! Och det förstår jag! Även om man i sin jakt på arbetstillfällen kan vara oerhört destruktiv, och man vill tro på "enkla" lösningar. Vad jag i detta sammanhang inte förstår är att inte kommunpolitikerna är mera rädd om skattebetalarnas pengar, och använder dem försiktigare till det som verkligen behövs i kommunen!
Får kommunmedborgarna en dålig kommunal service, så är risken stor att fler flyttar p g a det, och det blir verkligen hopplöst och nattsvart! Och att man inte jobbar hårdare mot Regering och riksdag för att få betalt för alla naturresurser som utvinns i våra områden, och som vi "ger" bort! Vår landsända är banne mej INTE tärande, och vi ska INTE skämmas för att vi vill bo här! Det är naturresurser som utvunnits i dessa delar av vårt land som gjort oss till ett ledande I land i världen! Detta måste våra kommunpolitiker kriga mycket, mycket hårdare för! Det finns en flathet hos glesbygdspolitiker när det gäller att ta betalt för råvarorna i våra områden. Vi borde vara de rikare delarna av Sverige!
Om man ser på historien så har vi alltid utnyttjats, är det inte på tiden att vi får ett slut på det? Hela landet skulle tjäna på det.
Och i det här sammanhanget måste jag också slå ett slag igen för jordbruket, och att äta närproducerad mat! Jordbruket får landsbygden/ glesbygden att leva, och för mig är det obegripligt att man ska köpa in mat från utlandet när vi kan spara på transporter och producera bra mat själva?!
Börje Hörnlunds artikel är hård i sin kritik mot Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt. Det är en tuff och väldigt skrämmande artikel, läs den!
All kredit till Börje som vågar rikta sin fräna men rättvisa kritik mot sina egna!

12 kommentarer

  1. Glesbygdsbo

    Börje Hörnlund som var arbetsmarknadsminister i förra borgerliga regeringen och tillika centerpartist plockar idag fram gamla ”bettan” och skjuter skarpt på Maud Olofsson. Du överger de små kommunerna är hans budskap. Han har givetvis rätt och för Maud är detta en stjärnsmäll.

    Det var Börje Hörnlund som plockade upp henne i Robertsfors en gång i tiden och gjorde henne till politisk sakkunnig. Det är ingen överdrift att säga att han var en slags mentor till henne och hjälpte henne fram i partiet. Nu har hon retat upp honom ordentligt.

    Det är inte konstigt Börje Hörnlunds hjärta finns i små kommuner och på landsbygden.

  2. envistenveten

    Den socialistiska rörelsen har drivit utvecklingen av Sverige i ett helt sekel att du nu ser den Borgliga arbetslinjen som ett hot mot glesbygden beror nog inte på att du grundar dit tänkande på fakta. Den kommunala självständigheten är stor, men tyvärr så är hela Norrland styrt av det gammla tänkandet som drivit människor på flykt sedan 50-talet.

    Den norrländska mentaliteten värnar om sitt bidragstänkandet, tänk om vi istället skulle försöka bygga upp ett småföretags kluster där konkurrensen blir ledstjärnan och drivkraften istället för detta evigt gnälande om uteblivna bidrag.. Dessa bidrag är skattepengar som andra delar av Sverige bidrar med.

  3. Pecka

    Det är ju för f-n vi som har gett bidrag, och gjort södra Sverige rikt, i form av våra naturresurser. Om allt som gjort Sverige rikt hade beskattats där det utvinns, har nog vi fått vara Robin i Robin Hood politiken. Man kan dra paraleller med hur nordamerikas indianer lurades av sitt land för glaspärlor.

  4. envistenveten

    Är naturresurserna en lokal rikedom eller tillhör det hela Sveriges befolkning? Du talar om naturresurserna som en privat liten näringsgren som ska göra några få envisa stormrika. Nej dit bidragstänkande är tyvärr felaktigt dessa rikedomar är till för alla och det ska delas av alla då vi lever i ett Sverige.

    Den polarisering som det socialistiska styret strävade efter i ett helt sekel gjorde tyvärr att Norrland tömdes på unga människor. Att vända den utvecklingen är kanske en omöjlighet då det nu återstår bara gamlingar i många byar. Socialdemokraternas politiska bidrags idé där siste man släcker ljuset är redan fullbordad på många platser i Norrland.

  5. Marianne Johansson

    Naturresurserna i norrlands inland har ofta utvunnits ur privatägda marker!
    Som tidigare användes förtjänsfullt i jordbruket! Folket här har ofta fått betala ett högt pris för utvinnandet av naturresurser, där vinsterna gått till Stockholmsregionerna och Sveriges södra delar! Det kan inte jag se någon rättvisa i!? Har det varit tvärtom, har vi vackert fått betala! Folket här uppe har alltid funnit tillfredsställelse och frid i att klara sig själv, jag tror nog att det är fler människor som ”lever på bidrag” i Södra delarna av vårt land, åtminstone tror jag inte att det är fler här uppe! Men det där har blivit en myt som man älskar att knäcka oss ”norrlänningar” med! Jag skulle nog vilja se oberoende bevis för att vi här uppe är sådana bidragstagare! Var får du dina ”fakta” ifrån? Säg mej någonting som den här regeringen gör för att låta folket bo kvar i glesbygden? Jag säger inte alls att det var mycket bätre med en socialistisk regering, den här politiken och utarmningen av norra Sverige har pågått länge, och jag tror tyvärr inte att den blir helt annorlunda med oppositionen i Regeringsställning. Jag säger att glesbygds/ landsbygds politiker måste kräva mer av Regering och riksdag, inte be om ursäkt för att vi bor här. Och det handlar INTE om bidrag utan om betalt för våra produkter!

  6. envistenveten

    Tyvärr är den rådande politiska synen den att glesbygden i Norrland redan är utdöende och inte är värd att satsa skattepengar på.
    Tänk om de styrande istället klargjorde särskilda medel för vissa utvalda orter som skulle bli de drivande naven i inlandets Norrland. Ta t,ex Tärnaby/Hemavan den potentiella gränshandeln med Norge skulle kunna vara värd hundratals miljoner men det enda vi har att erbjuda är en ICA handel och några sportaffärer, varför kan inte staten gå in med riskkapital för ett stort köpcentrum liknande det i Charlottenberg i Värmland där i ödemarken har man byggt upp 31000 kvm shopping på ett plan. Allt detta för att bedriva handel med norskarna.

    Jag tänker på Haparandas utveckling som på några år gått från total nedgång till super optimism för en hel älvdal allt detta pga av IKEA:s etablering. Men så länge vi har stopp klossar i Kommunledningen som bara ser Storuman, Storuman, Storuman kommer detta aldrig att hända i Tärna fjällen. Vi har inga företrädare vi har bara baktalare och på den vägen är det.

  7. realist

    Att det finns ett köpcenter i Charlottenberg kanske mer har att göra med att det inom 10 mil finns en stad som har nästan en miljon innevånare, nämligen Oslo. Hur mycket kommunpolitikerna där nere är orsaken till att köpcentret finns kan man nog diskutera.

    Att IKEA finns i Haparanda kanske beror på att man då når flera städer runt bottniska viken som tillsammans har ganka många innevånare. Detta är nog huvudorsaken till att IKEA beslutade sig för att etablera sig där.

    Det kundunderlag som behövs för motsvarande stora satsningar finns nog inte i Tärnaby/Hemavanområdet.

    Du får det att låta som om det var politikerna som öppnat IKEA I Haparanda men för att sådana etableringar skall göras krävs att företag ser en möjlighet att få ekonomi i en satsning.

    För övrigt är det så att politikerna i Storuman är vanliga storumanbor som kommuninnevånarna valt. De har samma fel och brister som vilken annan kommunbo som helst.

    Om det nu är så att man inte är nöjd med politikerna och vet vilka fel de gör och hur allt skulle kunna göras bättre så är det väl märkvärdigt att dessa människor inte engagerar sig politiskt och visar hur allt skulle kunna göras bättre.

    Nej det är lätt att kritisera och dumlägga politiker utan att riskera att bli synad men att själv ta ansvar och göra någonting är svårare.

    Tänk om all den energi som läggs ner på att beklaga sig och hitta fel lades på att hitta möjligheter och skapa en positiv bild av Storuman. Då tror jag att Storuman skulle kunna blomstra.

    Men det är kanske som Ronny Eriksson (pessimistkonsulten) sade. Varför skall man ha det bra när man kan må dåligt?

  8. envistenveten

    Nordlands fylke som Tärnaby gränsar mot har 235.000 innevånare, det kanske är dags att du vaknar upp, och där är kronan också värd 30% mer än den svenska. 235.000 x 1000 kr är 2.35 miljarder så visst måste det löna sig med en miniräknare även för dig.

  9. SP

    Skaka på huvudet en gång till så blir det kanske bättre. Du klagar direkt på kommunen för att vi borde ha ett handelscentrum i Tärna typ ikea, är det så enkelt så ta kontakt med Kamprad så får du se om han använder miniräknare. Det blev ingen etablering från Ikea i Västerbotten, för nära till Sundsvall är troligt. Du skriker på staten också, vilka är det, alliansen? Det finns också tärnafolk i kommunledningen, är dom baktalare, mot vad? Det är kanske du som har fått en stämpel på hjärnan.

  10. realist

    Ja du envistenveten.

    Den miniräknare du har kan du behålla för jag behöver ingen miniräknare för att räkna ut att 235.000 x 1000 är 235 miljoner. Här kanske vi har förklaringen till din skevbild av verkligheten.

    235000 innevånare är också betydligt färre än vad man når i Charlottenberg och Haparanda.

    Jag säger inte att det inte är möjligt att utveckla gränshandeln men jag menar att politiken kan aldrig tvinga företag att etablera sig. Företagen måste själva se en möjlighet till goda affärer annars investerar de inte.

  11. Henry Cruz

    Det är definitivt som Marianne säger att det finns en absolut kraft och vilja att tömma norrland på människor från Sveriges riksdag oavsett vilket politiskt etablissemang som styr detta land. Denna inriktning har givetvis ett mål/anledning och naturligtvis handlar det om naturresurserna! Om vi bara tar två: skog/vattenkraft.Baggböleriet är allom välkänt,och då inte bara av privata skogsbolag,staten var även här en hejare.Och tar vi vattenkraftsutbyggnadsepoken så lämandes alla vattenutmål tillbaka av Sveriges riksdag i alla avvittringslag i övre delen av AC län i en särskild lag:Lagen om rätten till vissa vatten i övre delen av AC län.Lag 1926:322.Under 1950-60 talen kom så bara vattenfall hit till människorna i övre delen av AC län och förklarade myndigt att dessa utmål var statens!!! ovan lag till trots och vår riksdag jublade över vattenfall.Att jakten fortgår att få iväg människor härifrån kan bara tyda på en sak: Mer naturresursutvinnig av hittils okänd art står för dörren. Bäva månne vår rättsäkerhet och demokrati.

  12. Marianne Johansson

    Javisst är våra kommunpolitiker vanliga kommunbor, det sitter faktiskt några Tärnaby/Hemavanbor på politiska poster i Storumans kommun också. Jag har själv suttit med där. Vad jag skulle vilja att kommunpolitiker gjorde är att, sluta be om hjälp från Stockholm, sluta be om ursäkt! Vi vill och vi ska överleva här, det är vår fulla rätt! Vi kan kanske inte ha samma service som man har i Stockholms området, det kanske vi inte vill hellre. Men vi vill få möjligheten att skapa vår tillvaro här, utan att man ska påstå att vi lever på bidrag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.