Marianne Johansson, Mosekälla

Bröllop och Besparingar!

I dag är det ömsom sol ömsom snö, men jag hörde på radion att det skulle regna. Det kan vara bra för föret, för nu är det helt värdelöst! Vi var ute på en skotertur i går på Södra, och det är otroligt dåligt skoterföre vill jag säga!
Men efter lite strapatser så tog vi oss dit vi hade tänkt oss, och det är ju inget annat folk ute, så det är verkligen lungt och tyst!
Annars har jag och döttrarna jobbat med bröllopskläder i helgen, vad ska vi ha på oss själva, och vad ska min karl och yngste sonen ha på sig?
Vi känner att vi måste kolla upp dem också, annars kan det bli en mindre spännande överraskning där i Umeå i maj!
Men nu tror vi att vi har koll på läget, men det blir dyrt!
Min syster och hennes karl var här i helgen, och hon hade väl inte heller helt klart med bröllops kläder, men hon bor ju i stan där affärerna finns, så det är ju enklare för henne.
Ja ja, det är i alla fall angenäma bekymmer, min karl och min yngste son skakar på huvudet åt oss!
Men jag tror nog att de tycker att det är ganska skönt att vi tänker och fixar kläder åt dom också, då är det ju enkelt att skaka på huvudet!

I kväll ska jag på informationsmöte på skolan. Fritids- Kultur och utbildningsnämndens ordförande ska informera, jag antar att det handlar om nedskärningar med anledning av att kommunen ska spara, jag tror det var 10 miljoner! vi ligger inte så långt efter ’stackars’ Sorsele! Men jag tror att det vill vi gärna blunda för i denna kommun. Det största sparbetinget ligger visst på FKU- nämnden, vilket förståss innebär besparingar på vår skola också.
Vad jag saknar i denna besparingskris är debatt!
Var är den högljudda debatten som Erold och Ronny förde tidigare mot alliansens sparförslag?
Varför har allting blivit så tyst?
Nu verkar det ju som att vi bara ska acceptera att man sparar musten ur skolan, och att omsorgen får skötas på mycket låg budgetnivå!
Jag menar ju att visst finns det andra områden att spara på än den livsviktiga kommunala servicen!
Jag hörde Gunilla Lundgren säga på radion att man förberedde uppsägningar, är det sådan information vi ska få i kväll?
Utan att gå händelser i förväg undrar jag ändå, om man säger upp ännu fler lärare, hur ska man få en F-9 skola att fungera så att barnen får de kunskaper de senare behöver, om lärarna som blir kvar ska undervisa i ännu flera klasser samtidigt? På Skytteanska har det minskats lärare, vilket gått att lösa genom att lärarna flyttar mellan klasserna hela vägen mellan F-9, det har gått och har sina fördelar. Men det är klart att inte får det ju bli hur få lärare som helst!
Men som sagt, det kanske inte alls är sådan information som Peter Åberg kommer med i kväll…………………
Hur många är det som är anställda inom den kommunala administrationen, som kan ta semester utan att det märks?
Tänker man ta några uppsägningar inom den kommunala administrationen?
Och hur tänker man göra med Gunnarns flygfält?
Är det verkligen riktigt att subventionera flyget i Gunnarn och dra ner på den viktiga kommunala verksamheten?
Ja, jag tycker i alla fall inte det.

24 kommentarer

  1. Erold så klart !

    Du läser Kf.s beslut 24/2 09 .så ser du att V(B-G,H C),S ,Kd är de som vill ha en 2 % besparing ,vilket medför att just ”musten ur skolanbesparingen”har dina partikompisar varit med om att ”sänka”,så kritisera inte jag o Ronny,för har vi gått efter en 1% besparing har vi försökt att inte förstöra grunden för en bra skola och omsorg…..så återkom gärna med synpunkter av erat ställningstagande,då ni stött s,kd, och delar av andra partier i just denna fråga…
    Vilket kommer att medföra en viss fortsättningshistoria för våran del och mitt ställningstagande inom skolan mvh erold

  2. Marianne Johansson

    Utan att ha läst något protokoll så tänker jag bara så här, vi står här vi står och MÅSTE ta de besparingar som nu ska göras!Frågan är var vi tar dom Erold! Det är ännu mindre försvarbart att lägga drygt 4,15 miljoner på Gunnarns flygplats! Det är om något att förstöra grunderna!

  3. Glasmästaren

    Men Marianne utbyggnaden i Hemavan kostar över 28 miljoner till detta kommer en hangar på drygt 8 mijloner så snacka inte om slöseri med kommunpengar på gunnarns flygplats!kasta inte sten i glashus.

  4. Ronny Nyström

    Marianne, läs då protokollet innan du uttalar dig i dina bloggar.
    Din trovärdighet ökar inte ute hos gemene man, men det är ju ditt problem! p.s. alla i
    kommunlistan röstade för en lägre besparing!

  5. Marianne

    Rikstrafiken satsar fortfarande på Hemavan, det är det första, sedan var det ca 5 miljoner av dessa 28 som kommunen står för. Och dessa var vad jag förstått budgeterade sedan tidigare, men visst kan man ha åsikter även om detta. Vem som betalar hangarbyggnaden i Hemavan vet jag inte, men jag ska försöka ta reda på det. för några år sedan byggdes en ny ankomst hall på Gunnarn, som redan då var ett frågetecken i upphandlingen, vad kostade den oss skatteb etalare?Det som nu görs/gjorts i Hemavan är investeringar, 4,15 miljoner är driftskostnader som sannerligen återkommer?! Och hur kommer kommunens avtal med Avion Express att sluta? Vad kommer det att kosta oss kommunbor? Appropå att kasta sten i glashus……………..

  6. Marianne

    På tal om trovärdighet Ronny! Kommunen har inga pengar! Förklara för mig hur vi ska kunna spara mindre? Bland annat på grund av kommunlistans ”ja” till fortsatt flyg på Gunnarns flygplats, 4,15 miljoner i driftkostnads garantier, och 500,000 kr till ett projekt för att göra Gunnarn till ett ”nav” för flygplatser i inlandet, måste vi spara! Ta nu ansvar för det! Att fegt skylla ifrån sig besparingarna skapar knappast något stort förtroende, annat än hos den egna klubben för inbördes beundran!

  7. B-G. Burman

    Du ondgör dig över att v, s och kd delade uppfattning om 2% målet i budgeten. Jag förstår din frustration för s och kd är ju dina samarbetspartners, häftigt va.
    Det antagna 2% är ett mål och vi skall vara glada om det verkliga utfallet blir 1%.
    Spännande att du själv så tydligt beskrev sprickan i Ert samarbete med s och kd. Oväntat, nää.

  8. Erold

    Det bevisar bara att vi står för en egen åsikt för vad vi tror på,oavsett vilka samarbetspartner vi har,det kallas frihet.och vi är varken frustrerade eller ledsna att ni har samma politiska strategi som s o kd..
    Skrivelser som ”fega” ”sprickor””din frustration osv”finns det psykologer som förstår bättre varför man använder i politiska disskutioner,men att de skall få oss att känna oss i underläge ,det hjälper inte mvh Erold

  9. B-G. Burman

    Erold, kan jag tolka ditt svar som att du konsulterat psykolog för att få hjälp med att analysera vänsterpartiet ?
    Om du behöver den sortens hjälp kanske du borde analysera någonting annat.

  10. Iakttagare

    Marianne & B-G verkar inte kunna föra en debatt på normal nivå.Det är hela tiden påhopp och sparkar på andra politiker. Varför hålla på och käfta på detta sätt.Prova att göra något konkret i stället. Det finns många som både arbetar och har små barn och ändå kan engagera sig i politiken. Det år bara en ursäkt för att man är feg och inte vågar gå in i en debatt öga mot öga. Det år låttare att kasta skit i media i stället.

  11. Marianne

    Du iakttagare är inte en objektiv sådan! Om man sparkar på och hoppar på politiker genom att man framför sin åsikt på politiken som förs, och sedan står för det, ja, då blir det inte lätt att leva upp till Sveriges lagar om åsiktsfrihet! Och nog tycker jag att du är väldigt blind när du beskyller mig för att inte föra debatter på normalnivå, men det kan förståss bero på var ens egen ”normala nivå” ligger.Hur man väljer att ”ta hand om” sin egen familj angår inga andra än den egna familjen, då får du tycka och tänka presis vad du vill om det. Jag tycker att du är både ynklig och feg som kastar ur dig sådant personligt kränkande skitsnack, och inte ens törs stå för det med ditt namn! Ta dig en funderare på vad du är för sorts människa!

  12. elle

    För en utomstående verkar det politiska miljöet i S kommun som ett getingbo. Akta er för att peta på det för då sticks det åt höger o vänster… Fred på jorden förstår jag är en utopi, men att en liten kommun med ett fåtal politiker inte konkret kan arbeta i rikning för kommunens bästa är sorgligt.
    Använd energin till att försöka enas istället för att slösa den på privata påhopp. För mig verkar det amatörmässigt och talanglöst.
    Vem har mod att räcka ut handen?

  13. Marianne

    Det är ett getingbo! Det är svårt att samarbeta när man inte tycker lika om kommunens bästa, när partipiskor viner och personliga motsättningar får råda. Och naturligtvis skadar det kommunen! Tråkigt, men vad ska vi göra åt det? Sluta att debattera? Kväsa egna åsikter? Jag vill kunna tala om vad jag tycker är fel! Vi har ju yttrandefrihet i Sverige!

  14. B-G. Burman

    Ronny & Erold, ni slår Er för bröstet för 1% målet som ni kallar för en lägre besparing. Vad tänkte ni på när ni röstade för 4,15 milj. till flyget i Gunnarn? Detta drabbar bl.a. vården och skolan och ni har mage att anklaga v för vi skulle sabba ekonomin för dessa nämnder. Som alla utan minnesluckor vet kämpade vi för mera pengar till omsorgen men ni prioriterade flyget i stället och vann den omröstningen.
    Jag förväntar mig inget svar från Er, det blir väl för pinsamt kan tänkas, men väljarna måste på något sätt få information om vad ni står för. Erold brukar ju hänvisa till KF-protokollen och där har han rätt, det är bara att läsa fakta hur var och en röstade.

  15. Erold

    B-G! Eftersom du insisterar att hoppa på mig inom denna bloggvärld,där ni försöker förnedra mig inför andra,så måste jag svara och repetera vissa grejor för dig
    Gunnarnsatsningen(4,15 mille,om de behövs) har vi inte sett slutresultatet på än…eller hur.
    Och hur kan du dessutom försvara en dumhet av er, att ni ger skolan o omsorgen ännu mer(1% extra/ca 350mille) sparförslag,då du vet att de har det jättetufft redan förrut.
    Skolan har ju dessutom fått den största nerdragningen ca 3mille + löneökningarna,KS 2mille Omsorgen Några 100tusen + löneökningarna,samhäll,byggnad -ca oförändrad
    Och som du ser i Kf protokollet så röstade jag på mer till omsorgen då också.som dig…och dessutom stod det inte mellan flyget och omsorgen..
    Historia!!
    Då du satt som kommunalråd så ville du ju att vi skulle spara 5,5 miljoner på skolan,men pga att vi inom nämnden protesterade(vi mäktade 3 mille) och gick emot er ,så dök det helt plötsligt upp 2,5 mille dagarna efter nämndsmötet(felräkningspengar?) så vi klarade budgeten.
    Men om vi lyssnat på dig bla så hade det blivit katastrof,och om du minns så hotade du dessutom oss att ta in en Konsult och köra över oss i FKU-nämnden(diktatorfasoner?)…..du tyckte ju att konsulter var ett otyg före valet….
    Jag är en av de som försöker att se barnen och skolan som en framtid att satsa på,och därför ansluter jag mig till bl a. Arne Hellstens artikel i Vk att vi politiker måste tordas gå emot korkade regler och prova nått nytt,tex att inte hålla balanskraven då man anser att det inte skall förstöras det man byggt upp.
    Jag är inte politiker för att jamsa med,och därför har vi bla startat detta KL parti,så att vi slipper pekpinnar från moderpartier,och dessutom stannar vi på orten och kan inte försöka ställa in oss så att vi får nåt EU eller Riksdagsjobb,vi kämpar för norrland å storuman,och även om du häcklar oss så tror jag att de som trott på oss förstår att vi inte viker oss ,det är därför vi har ingått i denna vågmästarroll,för att kunna få fram våra krav.
    Och att vi skulle vara ett ”storumanparti”,det är bara i din fantasi…
    Frågor till dig B-G:
    Då du har röstat för 2% spar,vad har du för svar att ge kommunborna vad vill du skall bort inom skolorna??
    It-frågan :Vilket förslag röstar du på?
    Stegen (som togs i KF) eller ett pris /kund(svartfiber)..
    Flyget i Hemavan:
    Skall andra aktieägare än Kommunen stå för satsningarna i hangarer och banor(minus stöden) osv.
    Kan Du svara på dessa?

  16. B-G. Burman

    Hej Erold, kul att du är med på banan även om jag inte riktigt förstår allt vad du skriver bl.a 1% extra/350 milj
    Så till dina frågor.
    2%målet.
    VK skrev i går om en mängd förslag som FKUn tittat på. Eftersom V inte tar ågon ställning grundade på tidningsartiklar inväntar vi ett genomarbetat underlag innan vi tar ställning.
    IT-frågan.
    Samma sak här, den tillsatta it-gruppens arbete måste rimligen slutföras och redovisas innan någon röstning kan göras.
    Stegen.
    Målet måste vara att kommunen får full kostnadstäckning på sitt fibernät.
    Flyget.
    Du anser att debatten om flyget på Gunnarn är historia och behöver inte diskuteras mera, medan Hemavanflyget verkar vara högaktuellt för fortsatt diskussion, där den nya hangarbyggnaden ifrågasätts. Om du hade varit det minsta seriös hade du själv lätt kunnat ta reda på att kommunen INTE satsar några pengar till byggnaden.
    Finansieringen sker med egna medel + lån.
    Förresten, jag väntar fortfarande på svar ang. störtloppsskyttet.

  17. Marianne

    I den andra bloggen har jag frågat dig Erold, varför ni först hette KommunListan, och sedan i styrelser och nämnder är partilösa?
    Och Erold vad är historia och inte?
    Med den flygstatistik man hittills redovisat torde nog garantibeloppet på Gunnarn vara snabbt förbrukat? Och visst tas det från kommunens budget? Jag anser att det är hyckleri att säga att man vill satsa på barn och ungdom, när man ”kastar” pengar över ett redan ifrågasatt projekt som gunnarns flygfält så som ni gjort! Stå för era misstag!

  18. Erold

    Röstar du B-G på en 2% besparing ,utan att förstå konsekvenserna av de du beslutar?
    Var skall dessa ca 7 mille vi sparar,vara mer nödvändiga till,eftersom de inte finns i nån budgetram?
    Räcker det inte med 3,5 mille?
    Och 1% av 350 mille blir ju 3,5 miljoner kronor……
    Och för att förtydliga flyget ,så undrar jag bara om inte båda flygfälten skall diskuteras,då vi nu skall bespara skola och omsorg,och eftersom kommunen har mindre aktier än andra,varför skall vi då behöva betala för hela kalaset??
    Och till sist …var finner du frågan som jag inte har besvarat ang.din störtloppsskytteblogg???

  19. B-G. Burman

    Jag förstår och tar dessutom konsekvensen av mina ställningstaganden i alla frågor, alla människor kan ibland ha fel även jag, enda undantaget är uppenbart du Erold som inte kan erkänna din begränsning.
    Bra att du ändrat dig och nu anser att Gunnarnflyget inte längre är historia.
    Var informationen ang. hangarbygget i Hemavan till belåtenhet, dina trovärdighet äventyras genom dina insinuationer om kommunala kostnader i den frågan.
    Jag vet sedan tidigare att du inte kan acceptera svar som inte överenstämmer med dina värderingar men nu råkar det vara så att vi tycker olika i vissa frågor, var vänlig att acceptera andras sätt att tänka.
    Min fråga ang. störtloppsskyttet skrevs 24/12 kl.14:08.
    Eftersom du själv valt att inte längre delta i V:s partivisa överläggningar anser jag att du fortsättningsvis borde vända dig till dina nya samarbetspartners för att reda ut DINA problem.

  20. Erold

    Vi heter Kommunlistan,men vad de skriver i olika papper har för mig ingen betydelse…och det är vad vi uträttar som jag tycker är viktigare än vad det står i papperen
    Flygstatistiken i gunnarn ökar för varje månad och är för Mars månad i paritet med förra årets mars och april verkar börja bra..,men det jag förvånas över är hur ni hoppas att detta flygfält som kommunmedborgarna satsat pengar i skall gå åt h…sike.
    Är det sådana politiker ni är ?,så att ni hoppas att allt skall gå åt skogen i den östra delen?
    Och att stänga Gunnarns flygfält kommer att bli dyrare under en period,än att försöka få den att gå ihop,och göra ett ärligt försök,men du och vissa andra ger sån negativ pr för detta fält ,så man skäms…
    Skall vi resonera som er då kan vi ju lika dumt resonera om
    Varför 2 sjukhus,varför 2 badhus,varför 2 osv i en kommun
    Och står du för dina misstag,så står jag för mina.
    V har varit med att plussa på ca 3,5 mille i besparingar som mest skall tas från skolan,står du för detta beslut isåfall?

  21. Erold fd politiker i V,som jag också har förstått

    B-G
    VI HAR olika värderingar som tur är,och VI TYCKER olika i vissa frågor,och jag skall inte rota och ändra i din hjärna,å störtloppsskyttet struntar jag i,å att du inte är i min kompiskrets det struntar jag i,å mina problem är mina å inte dina.å jag har begränsningar det vet jag om,men de avslöjar jag inte i några bloggar,åatt jag är en som går i kortbyxor det känner jag ,å att jag har varit på en ödeö det har jag kort å film på,å att jag har 6 barn det ser jag här hemma,å dessutom låtsas vara politiker (som dig å Marianne)det läser jag i påhoppsspalter………… Och var det nåt mer du ville så kan du ju alltid ringa eller prata med mig då vi träffs

  22. Marianne

    Ja, Erold, jag säger det igen, jag tror att vi MÅSTE spara ALLA dessa pengar, och detta pga rådande finanskris, men också beroende på att politikerna varit alldelens för ”rundhänta” med skattepengarna, vi har inte ”hållit igen” som vi borde ha gjort under tidigare år, istället har man levt på ”stor fot” och bla satsat drygt 4,15 miljoner på ett flygfält som varit på fallrepet i många år, och som rikstrafiken till slut inte ansåg det värt att satsa på längre! Och vad jag ”hoppas” på när det gäller Gunnarn har du ingen aning om Erold. Jag hoppas att kommunens förluster blir så små som möjligt, helst inga alls! Men jag tror inte på Gunnarns flygfält, inte i dag.Och jag tycker satsningarna på det är ett felaktigt, oansvarigt beslut, vilket jag står för och har rätt att uttrycka. Den dåliga reklamen för Gunnarn tar jag inte på mig, den gör sig nog själv! Jag har inte gjort ett enda reportage om det flygfältet!
    Att vi har 2 badhus i vår kommun beror på att det är ca 15 mil mellan dem, och att simundervisning är obligatorisk i skolan! Och förstår du inte varför vi har 2 sjukhus i en kommun med dessa avstånd, då blir jag verkligen orolig! Ägnar du inte minsta lilla tanke åt patientsäkerhet, rädda människoliv??! Hur kan du jämföra 2 sjukhus med nyttan av 2 flyfält? Förklara dig tack!Vad det gäller erat partinamn, Kommunlistan eller partilös, så tror jag att det har betydelse om man vill klösa sig kvar på V-mandat i styrelser och nämnder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.