Marianne Johansson, Mosekälla

Födelsedagskalas och besparingar!

I dag fyller morfar år! Vi ska ner och gratulera honom så klart!
Han är ensam hemma då mormor ligger på lasarettet, och har opererat sin axel, som hon slog sönder när hon föll förra veckan.
Eländes, eländ men det blir nog bra till slut, och födelsedagen ska firas hursomhelst!

Mötet i måndags kväll med FKU nämndens ordförande var bra, så bra det nu kan vara då det handlar om nedskärningar. Men var var alla ni föräldrar?
Vi som var där kunde räknas på en hand! Peter Åberg kunde i dags läget inte säga riktigt vad som kommer att hända, men det kommer att bli varsel och neddragningar. Han visste dock inte inom vilka områden. Jag kan gissa att man först kommer att hyvla på de ställen där inte lagen förpliktigar, det vill säga, sådana verksamheter som kommunen inte har lagstadgad skyldighet att hålla för sina kommunmedborgare.
Det finns inte så mycket att göra åt det, vi står där vi står, med de besparingar som Peter Åberg nämnde på ca 15 miljoner kronor!
Låg konjunkturen har ju inte gjort situationen bättre, men även utan den så har det alldelens säkert varit frågan om besparingar! Vi sparade när jag satt med i FKU nämnden. En del av detta beror, enligt mig på ett ’ovarsamt’ användande av kommunens pengar med satsningar och investeringar som vi aldrig haft råd med, ex Gunnarns flygplats! Det fanns de som sa ’nej’ till det redan från början. Och visst måste kommunerna våga satsa för att utvecklas, men det måste finnas en rimmlighet i satsningarna! Jag tycker att gymnasiet i Storuman och nu alpina gymnasiet är exempel på bra satsningar för utveckling! Och det finns chans att lyckas! Flygplatser är för dyra även för rikare kommuner än Storuman!
Den andra delen av kommunens budgetkris är försämmrade Stadsbidrag. och sedan finanskrisen på det.
I Börje Hörnlunds debattartikel, som det förövrigt är alldelens för tyst om, kan man se hur vår regering i dag lagt fram ett förslag som gör att de svagaste kommunerna skulle betala 100-200 kronor per innevånare till de starkaste kommunerna! En uppgörelse mellan Maud olofsson och Stadsministern har gjort detta möjligt! Trots att en uppföljning gjorts av den tidigare skatteutjämningen som säger att de stora pengarna ska gå till de utsatta kommunerna! Här är en länk till Börje Hörnlunds inlägg, jag tror nog att han vet vad han pratar om:
http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-diskriminerar-med-rena-maffiametoder-1.808016

Jag har tidigare sagt att vilken regering vi än har, så är deras mål att ta död på glesbygden! Men den här Regeringen går tuffare fram!
De verkar väldigt beslutsamma.
Och återigen, vi ska inte skämmas för att vi vill leva och bo här. Våra naturresurser, som ofta gjort att människor fått gå från sina hus och hem för struntsummor, har gjort människor rika i ex Stockholmsregionen. Våra kommuner har inte blivit rika på våra naturresurser, tvärtom, de har utarmats!
Är det inte dags att sätta ner foten?

13 kommentarer

  1. Iaktagere

    Kommunal självstyrelse hör samman med demokrati och medborgarnas möjlighet att påverka kommunala beslut eller utkräva ansvar av sina lokala politiker. I det svenska demokratiska systemet finns vissa inslag av direktdemokrati, som rådgivande folkomröstningar, medborgarförslag och brukarstyrelser.

    I Storuman fungerar inget av de tre sakerna, medborgarförslag läggs till utredningshögen med ett undantag ”ferry smickret”. Det kommunala självstyret är nu satt under hård press ”för den som är satt i skuld är ej fri” och det tycker jag är med rätta då de styrande har tappat all förankring med väljarna. Ingen information eller öppenhet… Nej allt ska döljas i de kommunala bolagen likt en maffia styr de vidare och fnyser kallt åt medborgarna.

  2. Erold

    Du är välkommen att förändra denna bild ,endera genom att komma med i det nybildade ovänsterhögerpartiet KL,eller att gå med i nåt annat passande parti,för det finns gott om plats….men gör inte som Marianne,dvs att bli erbjuden en reservplats i Högsta divisionen KS,och ändå avstå denna uppgift att vara med och förändra,och skriva om självupplevda sanningar om besluten,istället för att höra på omvägar!!…och som sagt välkommen i det offentliga du ”iaktagere”mvh Erold

  3. Marianne

    Jag är som du vet Erold fortfarande med i V, jag påverkar våra ställningstaganden som sedan förs fram i KS och KF. Där de då oftast röstas ned av den majoritet nickedockor, där tyvärr även du Erold numera syns befinna dig! Detta har jag knappast kunnat ändra på från min reservplats. Dessutom mår jag bra, utan att behöva synas och höras från talarstolen! Beslut som fattas i kommunpolitiken påverkar mig och min familj, och jag har rätt till mina åsikter Erold, vad än du må tycka om dem! Jag får information om vad som händer i kommunpolitiken av partikamrater som är med i KS och KF och som jag litar på! Det är inte de som ”bytt” åsikter Erold, utan att vilja erkänna det, och deras rapporter stärks av protokollen, som jag faktiskt ofta läser! Att jag avsade mig min plats i KS beror på min familjära och yrkesverksamma situation, som gör det svårt för mig att åka till Storuman med oftast kort varsel! Du vet, jag är först och främst mamma!

  4. B-G. Burman

    Vad är ”själstyret” ? Erold du menar väl stjälstyret som du och EAE så smart fixade. Ser att du tar alla chanser att ragga medlemmar till detta stjälstyre. Lycka till smarting.

  5. Erold

    Om du kan läsa så är det i ”iaktagere”ns överskrift det står fel,så vitsa gärna med rätt person,och att döma av KF protokollens omröstningar så röstar du B-G MER med S och Kd än vad jag gör ,så att anklaga mig för att ändra åsikt så är det bara att beklaga eran läskunnighet.och Marianne… står du också för att bespara 2% som dina V-politiker du litar på??
    Och om du gör det,varför vill du ha en större ”buffert”? och i och med det blir sparkraven högre för tex skola och omsorg,och vad hade du tänkt att denna ”buffert” skulle investeras i som skulle vara viktigare än skola o omsorg?

    Till sist Marianne!
    Vårdnadsbidraget har vi förhoppningsvis snart drivit igenom,även om sossarna inte gillar detta,och IT-frågan har vi krigat ihop med FP ,Företagarna,och Svensk handel för att få en så rättvis prissättning som möjligt.
    Där har bla ditt parti också stått på S,M,C och även E-As? sida,så vad har du för åsikt i denna fråga?
    Precisera vilka åsikter jag har bytt eller ändrat mig på????
    Erold(också medveten om att jag har familj o barn,företag,jobb o problem)

  6. Marianne

    Du samarbetar nu med det parti som du tidigare bespottade! Jag vet hur snacket gick om Sossarna tidigare. Vad det gäller besparingarna i kommunen så tror jag faktiskt att vi är så illa tvugna att ta dem, och det kommer att komma fler, så länge som politiker bara lägger på mer utgifter på kommunbudgeten som flygplatsen i Gunnarn och tyvärr faktiskt också vårdnadsbidraget! De besparingar vi inte gör nu kommer bara att drabba oss ännu kraftfullare i framtiden!Det hjälper inte att stoppa huvudet i sanden, problemen försvinner inte av sig självt. Men jag tycker att man först och främst ska spara på onödiga utgifter såsom Gunnarn, och plocka bort tjänstemän inom kommunens administrativa delar, som kan gå på semester utan att ersättas. Börja med det innan man tar av skolor och omsorg. Man kommer alldelens säkert att måsta ta av skolorna och omsorgen ändå! Spara vårdnadsbidraget tills kommunens budget tillåter det! Och tro aldrig att vi kommer oss ifrån sparandet, det är oansvarigt och naivt!

  7. B-G. Burman

    Jaa du Erold, jag hoppas verkligen att du läser bättre än du skriver men med tanke på din kommentar i min blogg ”störtloppsskytte” har du lågt till bevis.

  8. Erold

    Det är helt meningslöst att ställa frågor till er båda,tragiskt nog…
    de besvärliga frågorna som ställs ,besvaras aldrig…
    Jag inser att detta inte ger ett dyft,så tack för mig än en gång i denna sarkastiska blogg,och protokollen säger sanningen hur man röstar i olika frågor.
    Jag lämnar er två i denna gyttjepöl ,för man blir bara besviken hur bitter ni är.

  9. Marianne

    Jag har gett dig svar på de frågor du ställer. Du har ändrat åsikter genom att du väljer att samarbeta med det parti du tidigare bespottat, och det är inte Sossarna som har ändrat sin politik, men du vill inte erkänna det. Vad det gäller besparingarna så MÅSTE vi ta dem, de försvinner inte av sig självt! Men börja med att spara på onödvändigheter, såsom Gunnarns flygplats!Hur tydlig ska jag vara? Om du sedan inte vill förstå vad jag säger så kan jag inte göra mycket åt det. Hur många debatter avslutar du med kommentarer liknande de du ger här? Är de inte rent ut sagt lite omoget?! När människor har åsikter emot dig Erold, då är de sarkastiska och bittra, och jag vet inte allt vad du beskyller oss för! Hur låter du då? Vet du riktigt vad orden sarkasm och bitterhet betyder och innebär? Det finns ett oerhört bra talesätt som säger ”Efter sig själv dömer man andra”

  10. Skarvstank..,

    Det är helt OTROLIGT hur patetisk du är Erold.Vem fan tror du att du är egentligen??? Får du inte sista ordet så reagerar du som en STOR förväxt barnunge.DU är absolut inte rätta personen att yttra dig om sarkasmer o bitterhet.Låt kvasten gå framför egen dörr innan du öppnar ditt brödintag.Skämmas har du väl inte vett till ?!!? Håll dig åtminstone till fakta.

  11. Erold

    Du Marianne,är det bara problemet att vi har ingått ett tekniskt samarbete med sossarna du hakar upp dig på….
    För på vilket vis menar du att det har förändrat mina beslut och inriktning?
    Jag gillar fortfarande inte delar av Sossarnas politik,men jag håller mig till min uppfattning och står för dem i mitt beslut..
    Jag Repeterar…exempel på det
    Vårdnadsbidraget Ville inte sossarna ha,men vi har drivit det så att snart kommer det på KF
    IT-frågan hade sossarna,och även V en annan åsikt om….men vi var FÖR en rättvis prissättning och den kommer också förhoppningsvis att lösas.
    Tyvärr vill jag inte svara i dessa bloggar,men då du oftast försöker använda mig o Ronny som nån sorts motpol,då det borde finnas andra du borde hålla koll på,så får du skylla dig själv att .
    Vi är ett eget litet parti nu Marianne,som försöker på vårt sätt,det är inte olagligt eller konstigt,så ta det lugnt,vi är inte det största hotet!!!

  12. B-G. Burman

    Ni är ett litet parti som surrar runt i lånta fjädrar utan respekt för senaste valresultat. Någon respekt torde ni inte få förrän kl skaffat egna väljare.

  13. Marianne

    Ser inte du något problem med att du numera har ett ”tekniskt” samarbete med det parti, som du först var med och bildade allians mot, för en förnybar politik?
    Du svek dina väljare! Är det inget problem för dig?
    Jag repeterar, Sossarna driver fortsatt sin politik som du som V inte stod upp för! Om du inte gör det idag, varför är du då med i det tekniska samarbetet med dem? Det största hotet mot vår kommun är Regering och Riksdag i Stockholm, men politiker som inte kan ta ansvar för kommunens ekonomi hjälper till att få oss på ruinens brant! Att satsa drygt 4,15 miljoner på ett flygfält som varit på fallrepet under flera upphandlingar, anser inte jag vara att ta ansvar för kommunens ekonomi! det är okej med erat partibildande, men svara mej på en fråga, varför kallade ni er först för Kommunlistan, men när ni deltar i KF,KS, nämder och styrelser är ni helt plötsligt partilösa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.