Marianne Johansson, Mosekälla

Vårtecken!

Hörde att Umbyn kommit med sina renar!
De flyttar, åtminstone bitvis, mera traditionellt. Det vill säga, de driver renarna med skotern, istället för att köra dem på lastbil.
Det är ett trevligt vårtecken att beskåda, tyvärr missade jag det i år.

Andra vårtecken är att tjälen släpper ur Mosekällavägen nu.
Det betyder att vägen är väldigt lös och mjuk, och bitvis ganska dålig! Dessutom har det slagit upp ett stort hål som har vattenfyllts, och där kan man rent blubba ner!
Så kör inte in här om du inte är av nöden tvungen!
Du som kör in här, du kan få köra sönder din bil!
Vi har kört ut bilarna, och i morse körde Grannarskäringa ut barnen till skolbussen på fyrhjulingen.
Få se nu hur länge vi ska måsta hålla på så här?
Problemet är att den här vägen är byggd för oss bofasta, och alltså dimensionerad därefter! Och i dag ser verkligheten efter vägen annorlunda ut.
Här finns numera ett 35-40 tal fritidshus, vilket innebär en betydligt större belastning på vägen, någonting man nog aldrig reflekterat över när man sålde fritidshustomterna.
Beläggningen i dessa fritidshus är förståss tyngst just den här tiden på året, när tjälen släpper, och då blir vägen dålig. Det händer att vägen stängs, det håller faktiskt på att vara i ett sådant läge nu, att det kanske behövs. Och det gillas naturligtvis inte av någon! Allra minst av oss som bor här hela tiden och ska frakta oss till skola och arbete! Men det finns också fritidshusägare med fyrhjulsdrivna bilar som kräver att få använda vägen,hur dålig den än är, och trots risken att köra sönder bilen! Och naturligtvis tar det ju då ändå längre tid för vägen att återhämta sig.
Och det innebär ännu längre tid för oss bofasta då vi måste frakta oss efter vägen på annat vis än med bilen.
Det är en enskild väg med Statliga och kommunala vägbidrag, men de täcker inte på långt när kostnaderna för det faktiska underhållet av vägen. Och när det gäller egen insatser så är de baserade på oss som bor här, en fritidshusägare betalar väldigt lite jämfört med oss bofasta för att få använda vägen! Det går efter andelstal som är fastställda vid lantmäteriförättningen av vägen.
Jag vet inte riktigt hur vi ska komma fram till bättre lösningar vad det gäller vägen? Och det lär bli fler fritidshus här i framtiden.
Det är väl bara att bereda sig på längre tid då man inte kan använda vägen.

I går for sonen och flickvännen i väg, mot kusten och nya äventyr!
Visst känns det tomt och trist! Det har varit så kul att få rå om dem lite, och jag och sonahustruämnet har prövat och tillagat nya kulinariska maträtter, vem ska jag nu fortsätta att göra spännande matupplevelser med? Ja, det får gå på nåt vis, deras framtid är inte här, just nu, men vad som händer sedan vet ingen.

Vi var på årsmöte för Vänsterpartiet i går. Vi är ett litet gäng som försöker jobba med kommunpolitiken, men det är inte alltid så lätt.
Trevligt hade vi i alla fall i går! Vi åt middag tillsammans med våra respektive, väldigt god mat på Fjällbyn i Tärnaby. Och min karl, som fyllde år i lördags, fick en gratulations sång till sin ära, det var minsann inte illa!

6 kommentarer

  1. Maj-Lis Vallgren

    Ibland undrar jag!!! Har Du det tråkigt? Du verkar ”angagera dej i allt för mycket” bra är väl det, trodde att Du var pensionär. Tji fick jag. Kör järnet ,du bor ovan odlingsgränsen! Tänk tanken,vi som bor nedanför odlingsgränsen, vi tycker en massa saker VI oxå,

  2. Marianne

    Tråkigt? Har man tråkigt när man engagerar sig och har åsikter? Det var en besynnerlig tanke, har man inte ännu tråkigare när man bara sitter hemma och väntar………….? Det var ju kul att höra att ni nedanför odlingsgränsen också tycker en massa!!! Och………….

  3. Majsan

    vi som bor nedanför odlingsgränsen sitter inte bara inomhus!!!!! Vi har massor av åsikter oxå!!!!! Det trodde du väl inte??? Gör om världen om Du kan!!! Kämpar gör vi alla, men på olika sätt, eller hur? Glad valborg.

  4. Stavfel

    Ursäkta min stavning,men min näbb kan inte Du stänga. Har du inget viktigare att säga än att påpeka ett ”stav-fel ” ja kära du då har Du inte mycket att säga.Sorry my dear.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.