Marianne Johansson, Mosekälla

Kommentare till rapport från KF 28/4

Soligt och fint väder i dag!
Vi har suttit på grannarkäringas altan och druckit kaffe. Hon är hemma och vårdar sjukt barn i dag. Feber och elände, hoppas att vi inte ligger i det nästa helg då det är bröllopsdags!
Skoterförat är okej på ’gammspåren’. Och det är så tyst och lungt i fjällvärlden nu.

I går följde jag kommunfullmäktigemötet i Storuman på Vk.se. Detta är en fantastisk bra service som Vk ger oss! Tack så jätte mycket!
Det var en del ’heta potatisar’ man avhandlade i går.
Jag tänker kommentera utifrån Allan Fjällströms rapportering, och jag tänker inte gå in i allt.
Jag är glad att Allan Forsbergs förslag om att lägga hela sparbetinget på de ytterligare 2 miljonerna nästa år, på Kommun Styrelsen, i stället för på nämnderna, gick igenom.
Nämnderna har det tufft ändå! Jag kan inte se hur vi ska kunna driva en bra äldrevård ex, med ytterligare besparingar inom omsorgen! Det är otroligt kärft redan i dag! Karin Malmfjord Omsorgsnämndens ordförande kan skryta om kostnadseffektiva besparingar, men vi får inte glömma att vi ska ta hand om gammla och sjuka, och människor i nöd! Och i dessa kristider kan vi kanske räkna med ökade utgifter i form av stöd till enskilda.
Att spara inom skola och barnomsorg kan resultera i att folk flyttar ifrån kommunen och sätter oss i en ännu sämre sits.
En väldigt angelägen fråga för alla oss som vistas i Storumans kommuns västra kommundel, är förståss frågan om neddragningar inom räddningstjänsten i Tärnaby.
Förslaget om att skära ner på minimistyrkan i Tärna, från 4+1 brandmän till 3+1 och inrätta ett räddningsvärn, är helt förkastligt! Det innebär stora risker för oss boende och besökande här! Förslaget gillas inte heller av Länsstyrelsen. Räddningschefen, har så vitt jag kan se hävdat att neddragningen beror på svårigheten att få fram folk som vill jobba som brandman i Tärnaby. Vi som bor här tycker att det låter besynnerligt, då vi pratat med folk som sökt tjänsterna, men inte ens kallats till tester!
I Allan F:s rapportering från KF i går kan man väl utläsa en annan anledning. Roland Gustafsson KD pekar på de ekonomiska förutsättningarna, och Gunilla Lundgren säger, citat: ’-Ekonomin ingen betydelse?Hur i friden ska vi klara sparkraven i kommunstyrelsen utan att göra detta’ slut citat.
Hur ska man kunna, med bästa vilja i världen, se detta på ett annat vis än att vi boende och besökande i västra kommundelen faller offer för Kommunens dåliga ekonomi?
Gunilla Lundgren hävdar att båda kommundelarna är lika viktiga, men vad menar hon då med det? Jag undrar, är det markerna och naturtillgångarna hon menar????
Förslaget om neddragningar i räddningstjänsten i Tärnaby kan faktiskt betyda att brandmännen kan få stå utanför en brinnande byggnad och se på medan människor dör där inne!
Eller så kanske någon brandman som inte står ut med det får sätta livet till!
Att det ska vara så svårt för politiker att se MÄNNISKORNA! Jag får ont i hjärtat när jag tänker på det!
Ni boende, företagare och besökare här i Tärnafjällen, vakna! Det här är ett hot vi måste ta på alvar och slåss mot!
Lika viktiga som ev försämringar inom sjukvården!
Dessutom så kan en neddragning i räddningstjänsten i Tärnaby innebär betydligt dyrare försäkringar för företag, fritidshus och boende här uppe!

Sören Israelsson S, har lämnat in ett medborgarförslag om att banta ner antalet ledamöter i fullmäktige till 31 personer, Erold Westman, Ronny Nyström och Håkan Fjell partilösa kommunlistan, föreslår i en motion också att man ska banta antalen ledamöter eller nöja sig med ett kommunalråd som jobbar på heltid.
Om Storumans kommun varit en ’vanlig’ kommun utan dessa gigantiska avstånd och stora skillnader i överlevnadsförutsättningar, så skulle jag ha tyckt precis som dessa herrar. Men nu ser inte verkligheten ut så. Av demokratiska skäl så måste vi behålla antalet ledamöter, hur många Tärnapolitiker tror ni annars sitter i fullmäktige? De är i minoritet redan i dag. Här kan jag också peka på de förslagna kandidater som valberedningen valt ut till de kommunala bolagen. Man kan bara konstatera att valberedningen inte är medveten om att det finns kandidater utanför kommunens östra del! Det är en liten fingervisning om vad jag menar.
Och att vi ska ha ett kommunlråd på halvtid i Tärnaby är också en självklarhet, när kommunen och dess förutsättningar ser ut som den gör!
Det handlar som sagt om demokrati!
Storumans kommun är inte bara Storuman med omkringliggande byar!
Jag fick en gång en uppmaning av Erold, att jag skulle jobba för en kommundelning, för det var ju ändå bara det jag ville!
Jag skulle bli jätte glad om jag kunde jobba för Storuman kommuns överlevnad, för det behövs, men istället måste jag/vi satsa all energi för den västra kommundelens exsistensberättigande!
Det är bara att läsa igenom rapporteringen från gårdagens KF för att inse vad jag menar!
Vem/ vilka är det egentligen som vill dela kommunen?

6 kommentarer

  1. Ronny Nyström

    Marianne vår motion avser en 100% tjänst som kommunalråd d.v.s. den kan delas upp tex 60/40
    mellan storuman/tärnaby.eller som man behagar, men max 100%
    alltså en nedbantning från nuvarande nivå.allt besparingens anda.

  2. Iaktagere

    … låter som en bra lösning om de 60 % ligger på Tärnaby. Inom all verklig demokrati ska den svaga och utnyttjade gynnas.
    Tror att Tärnaborna nämligen har ett djup rotad rättspatos och inte kör den utbredda svågerpolitik som kännetecknar Storumans ledande styre.

  3. En ide

    Kanske är det så att om all den energi som läggs ner på att i alla lägen beskriva hur missgynnat Tärnaby är och hur synd det är om Tärnaborna och de som bor i den västra kommundelen i stället lades på politiskt engagemang i de beslutande demokratiska församlingarna skulle resultera i det ni efterlyser.

    Ni klagar på det mesta men förväntar er att andra skall göra jobbet åt er. Engagera er i det politiska arbetet i stället för många gånger osakligt bloggande och gör något själva och ni skall se att det ger resultat.

  4. Ej nickedocka

    Varför sprack den förra alliansen? Kanske för att Tärnas kommunalråd satt i knäet på Gunnar Åström och blint lydde hans minsta vink. Det är tur att det finns politiker som vågar ha en åsikt även om man gått in i en allians med andra partier. Heder åt dessa personer! Där finns ingen svågerpolitik.

  5. Sant eller falskt

    Var det du som skrev under annan sign. att Gunnar Å sprang vänsterns ärenden. Vem fan skall man tro på ?

  6. Ej nickedocka

    Nej det är inte jag som skrivit det. Men det är nog så att finns det pengar med i bilden så säljer man sin själ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.