Marianne Johansson, Mosekälla

Svångremspolitik!

Nu har vi verkligen fått regnet jag efterlyste sist! Mer än så, för någon dag sedan snöade det så det var vitt på backen!
En barndomsvän sa till mej som kommentar till förra bloggen, att jag var en typisk Tärnabo. Så snart det varit uppehåll någon dag, så gnälls det om regn, annars blir det så torrt i ’pärlanne’. Ja, jag måste skratta, hon har rätt! Så är vi Tärnabor, det är som om vi MÅSTE ha skit väder för annars blir det för torrt i backen! Det är lite humor faktiskt!

I onsdagskväll var vi på musik cafe på Folkets Hus i Tärnaby.
Där uppträdde elever från Skytteanska skolan.
Det var som vanligt jätte trevligt!
Jag blir alltid så vansinnigt imponerad av barnen, de är så duktiga!
Och deras musiklärare Peder Carlsson är fantastisk! Man ser verkligen att han tycker att det är kul att jobba med barnen och musiken!
Men hur blir det om inte kulturakademin blir kvar? hur blir då musiklivet i Tärnaby?
FKu nämnden har nu lagt ett sparförslagsom innebär att, jag tror det var 9 lärartjänster försvinner i Storuman, och det skulle visst sparas på någon resurs också.
Däremot behålls bya skolorna. Ja, jag vet det är inte lätt. Men jag tycker att vi alla ska ta oss en funderare över vad detta egentligen innebär?
Hur små skolor ska vi ha? Vad är bra och dåligt för barnen, egentligen?
Om vi behåller alla skolor och kör med osthyvel över dem, vad blir resultatet? Hur blir undervisnings kvaliten?
Jag är i alla fall rädd för att barnen får en sämmre undervisning och arbetssituation i skolan. Att spara på resurser är att sparka på barn som har det jobbigt i skolan, och det kan göra det jobbigare än nödvändigt för andra också.
Jag tror att detta förslag bara kan ge skolorna konstgjord andning! Jag tror inte att det är att bygga för framtiden.

Folkets Hus, ja norrmannen äger Folkets Hus.
Regeringen avslog kommunens ansökan om att få använda sin förköpsrätt.
Och med tanke på kommunens dåliga ekonomi, är väl det alldelens utmärkt!
Nu slipper kommunen kostnader för byggnaden, man kan ha en biblioteksfilial på skolan, fritidsverksamheten förläggs på skolan, och kan kanske försvinna helt om inte ungarna vill vara kvar på skolan på sin fritid, men från kommunen har man ju ändå gjort vad man kunnat……..
Låter jag nu bitter nu igen? Ja, det gör jag nog, men det finns fog för det! Jag har hela tiden velat kämpa för att kommunen skulle ha kvar Folkets Hus, här hade vi olika infallsvinklar i vår allians, och jag vet inte om jag hade rätt eller fel. men det finns inget parti som ska slå sig för bröstet vad det gäller FH i Tärnaby! Huset är förenat med kostnader som ingen vill ha! Under alliansens tid stod valet som B-G B brukar säga, mellan skola, omsorg eller FH, och då föll inte valet på FH. men det var kris redan tidigare! Det fanns folk som ville utveckla Folkets Hus tidigare, före alliansens tid, men blev hindrad av dåvarnade styrande politiker. Fallet har varit väldigt utdraget, och resultatet var egentligen väntat.
Det är tråkigt, jätte tråkigt för Tärnaborna! Jätte trist för ungdomarna!
Nu får vi bara vänta och se vad som händer……………….

Svångremspolitik är ofta nödvändig, men drabbar sällan de områden, eller så som jag skulle tycka.
Jag tycker ändå att man borde kunna spara mer på det administrativa i kommunen, chefer och tjänstemän som kan gå på semester utan att verksamheten störs, behövs helt enkelt inte! Att man börjat se på samarbete inom det administrativa området mellan inlandskommunerna är bra, allt samarbete mellan inlandskommunerna är bra, det spar man pengar på. Men vi ska INTE slå ihop kommunerna, det blir inge mer pengar till periferierna för det, tvärtom. Det är att utarma ännu snabbare, då detblir ännu svårare att inte bo i kommuncentrat! Sedan tycker jag att vi ska se på skolan utifrån utbildningsperspektiv, vad vill vi ge barnen för utbildning? Det är en svår fråga jag vet det, vi har avstånden, men vi måste ändå försöka se alla för och nackdelar. Tillslut har vi många skolor med låg utbildningskvalite!
Ja, det var lite av vad jag tycker, men vad tycker alla ni andra?

2 kommentarer

  1. Henrik Berglund 9B

    Hej marianne du är topp än om vi kanske är överens på alla punkter är du en röst från oss här uppe stå på dig.

  2. Håkan Rombe

    Som jag alltid sagt. Ger man sig inte på strukturen får man betala med kvaliteten. Men det kanske lindrar för stunden för politikerna om man låter skolstrukturen vara och ger sig på kvaliteten i stället. Men för dem som behöver stöd i skolan är det ingen lindring. Tvärtom, det är de svaga som får betala och de kanske inte är så högljudda av sig! På sikt är skräcken för att ändra i skolstrukturen förödande för skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.