Marianne Johansson, Mosekälla

Skolavslutningar x 2

Så är det då sommarlov!
Äntligen! Tycker barnen.
I onsdags hölls skolavslutning i Tärnaby.
Det var en liten nia som lämmnade Skytteanskaskolan och Tärnaby för studier på annan ort i år.
Som vanligt var det vackert och stämmningsfullt, och uppträdanden av enormt duktiga elever, ledda av den fenomenale Peder Karlsson!
Han får verkligen barnen att se glädje i musik!
Måtte inte kommunen spara bort denna glädje!
I dags läget vet vi inte heller hur det blir med rektorstjänsten i Tärnaby.
Antagligen kommer den att anonseras ut, eftersom nuvarande rektor bara är tillförordnad på begränsad tid.
Jag hoppas förstås att nuvarande rektor söker tjänsten, och får fortsätta vara rektor.
Det är inte bra för verksamheten, barnen och arbetslagen, att ständigt byta rektor.
Dessutom har vi nu en BRA rektor, som hanterar konflikter, problem och glädjeämnen på ett lungt och stabilt sätt. Och hon ser möjligheter i uppförsbackarna, när kanske varken föräldrar eller arbetslag gör det. Dessutom tror jag att barnen är trygga med henne, (hon är ju inte så mycket större än dem!)

Så i går var vi i Storuman på student examen.
Där var också många fina uppträdanden av duktiga elever.
Där var glädje, förväntan men också lite vedmod.
Dom är ’vuxna’ nu, ska stå på egna ben.
Där var utdelning av stipendier, diplom, mest till tjejer, är de så mycket bättre…………
Det fanns två märkliga händelser.
Robert Salomonsson från företagarna delade ut ett stipendium på ca 13,000 kr till vinnaren av projektarbetet som treorna utför. Varför företagarna är inblandade är för att, om jag förstått det rätt, de utser projektet med bästa företagsiden?
även detta stipendium gick till en tjej, men vad hade hon gjort??? Han talade om motiverngen till varför hon fick detta pris, men vad hade hon gjort för det????
Det andra jag funderade över, där jag satt och lyssnade till alla utdelningar av beröm och ära, säkert välförtjänta sådana, var varför man inte talade om att i år har två fordonsgrabbar lyckats ta EU certifikat i fordonsmekanik?!
Fordonselever har den möjligheten, vilket naturligtvis är en fjäder i hatten för dem när de söker jobb sedan. De måste dock vara godkända i kärnämnen för att få chansen att ta detta certifikat. Så det undanröjer myten att man bara ’flummar’ sig igenom fordonsprogrammet.
Att elever klarar detta är naturligtvis också ett erkännande av skolans utbildning!
Så för mej är det ofattbart att man inte nämner även detta i samband med allt annat ’skryt’ över vårt fina Luspengymnasium???
Har inte Fordonsprogrammet nog hög status?
Faktiskt är det ju så att fordonseleverna ofta får klä skott för negativa och delvis förutfattade meningar.
Jag har faktiskt tänkt en del sådana tankar själv, att fordons går man om man vill slappa sig igenom tre år på gymnasiet, kanske partaja mer än plugga!
Men jag har fått tänka om, och skämmas……
Och ja, visst en av dessa två fordonsgrabbar som klarade detta certifikat i år var min son! Annars har jag knappast haft någon vetskap vare sig om detta certifikat, eller att man faktiskt kan ta sina studier seriöst även på FP, och således ej heller kunnat skriva om det här.
Den andra grabben som tog certifikatet på Luspens fordonsprogram i år, var en jätte fin grabb från Hemavan!
Grattis på er pojkar, ni har verkligen tagit vara på era tre år i Storuman!
Jag är stolt över er! Lycka till med framtiden!

I tisdags var det KS i Storuman.
Strypsnaran i kommunens ekonomi dras sakta men säkert åt.
Men Erik-Abel och partilösa kommunlistan försvarar fortsatta satsningar på Gunnarns flygfält!
För mig är det fullständigt obegripligt!
Jag tänker återkomma till ddet ämnet i senare blogg,nu ska jag ut och grilla!

12 kommentarer

  1. Vännäsmekaniker

    ”De måste dock vara godkända i kärnämnen för att få chansen att ta detta certifikat. Så det undanröjer myten att man bara ’flummar’ sig igenom fordonsprogrammet”
    Nja jag vet inte om detta skulle vara en anledning till att undanröja denna myt. Att få godkänt i i samtliga kärnämnen kräver inte särskilt starka insatser, få ämen som inte skiljer sig mycket från Grundskolan.. Nu menar jag inte att din son är sådan men jag har en hel del bekanta som valde fordon för att kunna slapppa och glida igenom tre års utbildning. De erkänner själva efter avslutad utbildning att det var precis som de ville ha det, slappt! Men fordonsmekaniker behövs ju, vart ska man annars lämna in bilen.. Även om man kan tycka att fler teoretiska ämen borde klämmas in i FP.

  2. Lag Väst

    Kan det vara så illa att killarna kom från fel kommundel därav inget omnämnande ???????
    Man glömde i hastigheten bort att trots det var det en fjäder i hatten även för skolan

  3. Marianne

    Ja, jag hade också, endast de åsikterna om FP, men jag har nu också insett att man inte ska generallisera. Kanske är det så att ungdomarna behöver förstå att om det sköter utbildningen rätt, så har de en yrkesutbildning efter tre år, som de faktiskt kan söka jobb på! Jag tror inte på fler teoretiska ämnen i fordonsprogrammet, men kanske mer praktik. Det kanske även skulle fånga upp det riktigt skoltrötta ungdomarna? Och nog är det betydligt lättare att bli underkänd i kärnämnena på gymnasiet, än att bli godkänd, även om de nu inte skiljer sig så mycket från grundskolan. En som bara ”glider igenom” sina tre år på FP, ska inte bli godkänd, då är det något fel på skolan och lärarna!

  4. Marianne

    Och om man nu ändå lyckas ”glida igenom” sina tre år på FP, med godkända betyg i kärnämnen, så klarar man inte av att ta EU certifikatet!

  5. Pernilla

    Kusinen gick FP, under sin gymnasietid, för sitt intresse skull och lyckades själv med att klara ett speciellt test. Det finns ju de som är intresserade av utbildningen medan andra tror att det bara är att skruva sig igenom åren. Finns alltid flera sidor av det.

    Du får väl spader om jag säger att jag bor i storumans kommun och har aldrig varit i Tärnaby under mina 23 år – inte ens i närheten. Måste vara rekord 🙂

  6. Marianne

    Ja, man ska inte generalisera, alla flummar inte!
    Ha ha ha, jag hade bott 28 år i Tärnaby innan jag var till Boksjön! Och jag har ännu aldrig varit upp på Ryfjället! (Det fjäll man ser när man blickar utöver Gäutajaure, mot sydöst.
    Men du är hjärtligt välkommen att besöka Tärnaby!

  7. vännäsmekarn

    Varför ska man inte bli godkänd om man glider igenom tre år på FP?? Uppnår man alla mål och kriterier är det val snarare ett tjänstefel av läraren att inte godkänna! Jag själv gick FP med inriktning tävlingsmekaniker. Jag klarade alla moment utan en större kraftansträngning och ändå är jag inte ljusaste fåret i läshagen. Fordon är slappt om du jämför med många andra program. Så är det, jag vet!!

  8. Marianne

    Fordons är ett yrkesinriktat program, Naturvetenskapsprogrammet är ett teoretiskt program som kräver vidare studier på Universitet eller högskola, det är klart att det är skillnad!
    Om man ”glider” igenom tre år, och inte klarar målen, ska man väl ändå inte bli godkänd??? Klarar man målen utan ansträngning så är det väl helt okej, men det var inte det jag resonerade om.

  9. vännäsmekarn

    Att glida betyder inte att få underkänt. Att glida betyder att man är närvarande de gånger det behövs, att man gör det som krävs och skruvar lugnt igenom tre år på Fordons

  10. Marianne

    Det är din defenition av att ”glida”.
    Det är väl heller inget fel, men inte vet jag om man klarar EU certifikatet på det viset? Men man skaffar sig kanske ändå den utbildning man vill ha. När jag pratade om att flumma sig igenom, glida igenom, så menar jag att man möjligen är där på verkstadslektionerna, inte mer, och då kan man knappast bli godkänd i kärnämnen, eller?

  11. Huvvaligen

    Om nu Fordons är så värdelöst enl. vännäsmekarn varför inte skrota skolan och satsa pengarna på flyget i Gunnarn i stället? Det är bara att välja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.