Marianne Johansson, Mosekälla

Lönedumpning!

Det är så tråkigt att se denna utveckling med lönedumpning i Sverige!
Snart har vi det som i USA, man måste som arbetare ha flera jobb för att kunna försörja sig och familjen!
Jag läste lördagsintervjun med Metall basen på Volvo i Umeå, William Frank, och han beskrev ett mycket kärvt förhandlingsläge med arbetsgivaren Volvo.
Ja, det tror jag det, vad har facket och arbetarna för val?? Bli arbetslösa eller gå ner i lön och arbetstid!! Vad skulle du välja om valet var ditt??
Det var också Metall som införde detta ’lönedumpningssystem’, det var det facket som först gick med på det. Och det är ju klart att när man hör att facket äger aktier i den industri man är motpart till kan man ju fundera?
Men oavsett hur det är med det, så är det ju ett drömläge nu för arbetsgivare att sänka arbetarnas löner!
Man kan skylla på den ekonomiska krisen, och Regeringen har ju också redan sänkt A-kassan för arbetslösa!
Pensionerna för arbetaren har redan sänkts, och kommer genom sänkta löner, och sänkt arbetstid, att sänkas ytterligare.
Något val för arbetaren finns inte!
Frågan är varför bonusar och löner för redan högavlönade inte sänks, tvärtom, de höjs!
Min slutsats blir att krisen inte ska drabba de redan rika!

13 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Hej Marianne

    Detta inlägg var så bra att jag inte kan låta bli att kommentera. Jag håller fullständigt med dig i varenda stavelse denna gång.

    Läste även Lars Bodens ledare i VF i dag som beskriver Svenskt Näringslivs kampanj för att avskaffa LAS och som stöds av Maud Olofsson. Detta skulle innebära att samverkan med facken skulle bli meningslös. Det skulle också bidra till sänkta löner. Arbetgivarna skulle utan motivering kunna säga upp vem som helst som av någon ovidkommande anledning inte faller denne i smaken. Vi verkar vara på väg tillbaka till den tid då arbetarrörelsen växte fram där arbetsgivare kunde behandla de anställda helt godtyckligt och där personer som inte har förmågan eller hälsan för att prestera maximalt obönhörligt kommer att slås ut. Jag tror att det vi nu ser är den nuvarande regeringens verkställande av sin strategi att återskapa ett tydligt klassamhälle. Detta kan vi även se i det förslag till ny skollag som Jan Björklund i går presenterade. Där skall de som inte var mogna nog att göra rätt val till gymnasiet när de var 16 år eller inte var mogna nog att inse att utbildning är viktigt fråntas möjligheten att läsa upp sina gymnasiebetyg på KomVux. Detta kommer att oerhört försvåra för dessa ungdomar att senare i livet börja studera på universitet. Ingen andra chans här inte, utan ut i kylan verkar vara Björklunds motto. Här stoppas effektivt möjligheter till det livslånga lärandet som man faktiskt enats om inom EU.

  2. Marianne

    Ja, och hur många är mogna nog att välja rätt yrkesinriktning när man bara är 15-16 år?! Jan Björklund och Regeringen höjer inte kvaliten på den svenska skolan!

  3. Peter Åberg

    Om du läser den artikel du refererar till så framgår det tydligt att det handlar om att de som hade fullständiga betyg från gymnasiet skulle rankas högre än betyg som lästs upp på KomVux.

    Det Björklund och regeringen nu vill är att helt förbjuda att få läsa upp betygen. Det är en VISS SKILLNAD. Det innebär att det blir mycket svårare än i dag att studera på universitet för de som inte av olika anledningar lyckades bra under gymnasietiden.

  4. B-G. Burman

    Kan inte låta bli att fundera över Peter Åbergs dubbelmoral. Utan att på något vis försvara Björklunds utspel blir det konstigt när Peter Å säger att arbetsgivaren utan motivering kan säga upp vem som helst som inte faller arb.givaren i smaken.
    Bör inte Peter Å och S sopa framför egen dörr först innan man angriper andra, eller är liknande åtgärder helt i sin ordning i när samma sak händer i (S)toruman ? Har s i smyg köpt Björklunds idéer?

  5. Peter Åberg

    Jag kan bara konstatera att du som vänsterpartist ägnar stor möda åt att värna högavlönade chefer som tyvärr påverkas av den omorganisation av förvaltningen som pågår, men inte med ett ord kommenterar alla de vanliga löntagarna som dessvärre också drabbas av de neddragningar som nämnderna tvingas göra för att klara budgeten när lågkonjunkturen medför minskade skatteinkomster för kommunen.

    Båda grupperna är viktiga men du verkar ha bestämt dig för vilka du i första hand vill värna om.

    Är det vänsterpartiet som bytt inriktning eller bara du?

    Eller har din iver att ifrågasätta och smutskasta allt som vi socialdemokrater gör så till den grad förblindat dig att du helt tappat markkontakten med ditt eget partis ideologi.

    Arbetet med omorganisationen av styrningen av bolagen och kommunförvaltningen som pågått en längre tid syftar till att få en tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig organisation i hela kommunkoncernen. Detta kommer att långsiktigt minska kostnaderna för kommunen.

    Enligt dig är de konskvenser som omorganisationen får godtyckliga och ett uttryck för dubbelmoral. Följdriktigt är det väl då, i din värld, moral att ingenting göra för att effektivisera och minska kommunens kostnader.

  6. Peter Åberg

    Tyckte att jag gjorde ett Re på B-G Burmans inlägg. Mitt förra inlägg var i alla fall tänkt som ett svar på B-Gs inlägg.

  7. B-G. Burman

    Hej Peter. Du vill påstå att jag värnar om högavlönade chefer, jag värnar om den kompetens vi har för närvarande, dessutom presenterade VK för några dagar sedan att ex. kommuncheferna i AC var de lägst betalda i landet. Är det någon som tror att en Koncernchef från någon annan del av landet accepterar samma låga lön ?
    Eller tänker ni damma av något lokalt f.d. kommunalråd eller möjligen någon f.d. SUAB hövding. När t.f. VD för SUAB anställdes krävdes ju inte några andra meriter än rätt partibok.
    Vi har inte fått någon redovisning för var kostnaden hamnar, för egen del är jag övertygad om att kostnaderna de första åren innebär en avsevärd ökning vilket naturligtvis kan medföra att vanliga löntagare måste sägas upp. Som du kanske minns diskuterades ytterligare personalnedragningar vid senaste budgetmötet.
    Detta är endast ett ohederligt försök att bygga maktstrukturer som blir ännu starkare än vad (S)UAB en gång var och på bekostnad av demokratin vilket V-partiet aldrig kan acceptera.
    Dessutom finns ett starkt inslag av storhetsvansinne när lilla Storumans kommun med 6 300 inv. blir den enda kommunen i landet som har en Koncernchef, fint ska det låta.

  8. Vänsterpartist

    Den starkaste överlever. Presterar man inte nog bra ska arbetsgivaren få skicka iväg den late arbetaren. Arbetslöshetskassa är för lata människor som inte orkar jobba. Det FINNS jobb men man kan inte vara kräsen.

  9. En ur den grå massan

    Äntligen börjar även de högre tjäntemännen ifrågasättas och om det går att effektivisera på kommunalkontoret. Det är inte en dag för tidigt. Som det har varit i alla år så har dom suttigt säkert. Tidigare har det varit den grå massan som fått stryka på foten. Det kan ju vara lite känsligt för B-G eftersom han blev väldigt bra kompis med dessa höga herrar och damer. Tack alla politiker som även vågar ta svåra beslut även om ni får ta mycket skit. Men det är ju bara några få som klagar. De verkar bo i den västra delen.

  10. Marianne

    Visst ska de högre tjänstemännen inom kommunen också ifrågasättas, men inte bara för att de inte jobbar efter en viss politisk strategi! Och som sagt, en koncernchef blir knappas billigare än en kommunchef! Det vore inte alls fel om även boende i den östra kommundelen började engagera sig och ifrågasätta ett och annat i vår kommun! Kanske vi gemensamt kan skapa en starkare och bättre kommun?!

  11. B-G. Burman

    Du som utger dej för att komma från den grå massan har du funderat över vad som är viktigast, den totalitära makten eller demokratin. Nu hotas DEMOKRATIN vilket jag protesterar MOT. Klart slut.

  12. En ur den grå massan

    Jag anser att demokrati är när alla måste vara med och spara.Jag förstår inte varför tjänstemän ska ha en gräddfil. Befolkningen minskar och skatteunderlaget minskar men det verkar behövas lika många tjänstemän ändå. Det kanske är lite känsligt om det skulle finnas en duktig man eller kvinna som kan vara effektiv och göra två mans jobb. Vi, den grå massan får ju göra det efter alla indragningar av personal. Den totalitära makten anser jag att de tjänstemän som jobbar på kommunhuset har. Det är ingen demokrati!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.