Marianne Johansson, Mosekälla

Gunnarn tur å retur!

Det är många åsikter kring flyget i Gunnarn, och fullmäktiges beslut att man ska få 7,2 miljoner till för fortsatt flyg året ut.
Ett beslut som jag inte stöder.
Jag anser att det viktigase för att en kommun ska vara attraktiv, och för att folk ska vilja bo kvar här, eller flytta hit, är att man har en väl fungerande och bra kommunal service med vägar, vatten, avlopp, bostäder, vård och omsorg, skola och barnomsorg, ja, det viktigaste är bra och väl fungerande kommunala kärnverksamheter.
I vår kommun sparar man inom alla dessa områden!
Om man läser i Storumans kommuns delårsrapport januari- april 2009, så kan man här se att bla budgeten för 2008/2009 gällande underhåll av fastigheter, gator, vägar, vatten och avlopp bantats med 750 tkr, och man kommer inte att kunna nå målet om ökade insatser på underhåll.
Fritids-,kultur- och utbildningsnämnden står inför så stora besparingar att det kommer att innebära märkbara kvalitetsförsämmringar!
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden kommer troligen inför 2010 års budget att måsta föreslå sådana sparförslag som alvarligt sänker kvaliten på verksamheten, detta pga av det världsekonomiska läget!
Omsorgsnämnden beräknar hamna på ett underskott på 0,5 miljoner vid årets slut.
I kommunen behövs fler demensplatser, och dessa behövs NU, men pga det rådande ekonomiska läget kan inte planerna på åtgärder verkställas just nu!
Här är också personalen så slimmad att det är svårt att ex tillgodose brukarnas behov av utevistelse b l a.
Omsorgsnämnden har en hel del kvar att arbeta med vad det gäller att göra arbetet med vård och omsorg attraktivt! Men till det behövs det mer pengar för boenden och personal!
Omsorgsnämndens budgetramar har minskats för 2010 till 119 000 mkr, gå in och se i Kommunfullmäktiges protokoll från november 2008 del 2, hur man kom fram till det beslutet.
Kort sagt, Storumans kommuns delårsredovisning januari-april 2009, tycker då jag inte är någon uppmuntrande läsning precis! Här står också att fortsatta satsningar på Gunnarn, kommer att innebära besparingar i andra verksamheter!
För mig är det inget alternativ!
Kommunen måste först och främst ha råd med sina kärnverksamheter!
Vi kan aldrig skapa någon framtidstro i kommunen om vi ständigt ska hänga på ruinens brant!
Om kommunborna hela tiden ska vara besvikna på den kommunala servicen!
Detta kan aldrig kompenseras av en egen flygplats!
Det är i alla fall min bestämda tro.
Jag har ännu inte sett några fakta som kan få mig att ändra mej.
Och jag har läst den fasinerande ’reklam kampanjen’ om Gunnarns flygplats, både i Storumanbladet och den lilla foldern som tydligen alla ledamöter i Kommunfullmäktige och ersättare fått, samt transportstyrelsens passagerarstatistik. Jag har också läst VK:s rapportering från kommunfullmäktige och den ’redovisning’ som lades fram där………….
Nej flygplatsförespråkarna har flera frågetecken att räta ut.
Framsidan av den lilla foldern som skickats ut till KF politiker är talande, där står i svart på vitt ’Flygplats?’
Sedan är foldern fylld med frågor ’Varför ska vi satsa pengar som behövs i vård och skola på en flygplats som går med förlust?’ Ja, för mig är bara den frågan nog! Vi ska naturligtvis inte ta pengar från vård och skola till ett olönsamt flyg.
’Flygplatsen behövs för att vi ska uppfattas som en attraktiv etableringsort?’ Nej, det tror jag inte på! Det är nog nära till Lycksele och Vilhelmina! Och var är de företag som valt Storuman pga Gunnarns flygplats? Varför hörs och syns inte de i den här debatten? Och varför vill inte de betala i sitt viktiga flyg? Jag tycker att de företagare som begär att kommunen, som går back 2009, förutan Gunnarn, ändå ska stå för ett ’(o)nödvändigt’ flyg till dem!!
Jag tror tvärtemot flygplatsförespråkarna, att vi med fortsatta satsningar ur skattemedel på Gunnarns flygplats, avsäger oss många framtida utvecklingsmöjligheter! Vi kommer helt enkelt aldrig att få en budget så i balans, och pengar över så att vi kan utveckla kommunen! I foldern står att vi inte ska förminska frågan om Gunnarns vara eller inte vara till en budgetfråga! För mig är det helt obegripligt hur man kan säga så??!! Vi kan väl inte bortse från kommunens budget?? Hur oansvariga ska politiker få vara?? Man påstår också i foldern att det inte är något påhitt att flygplatsen är viktig för etableringar och för näringslivet. Som exempel pekar man på två internationella vindkraftsföretag och ScanMinings huvudkontor som var i drift på Blaikfjället. Jag tror att det är vinden och befolkningsmängden som styr vindkraftsbolagen, och för gruvnäringen är det nog tillgången på malm, mer än flygplatsen i Gunnarn! Man har inte heller kunnat redovisa hur stor procents ökning av resenärerna till och från Gunnarn som de här företagen stod/står för??
Man säger också att flygplatsen är en god affär för Storumans kommun, och räknar här in intäkter med statliga utjämningsbidrag, skatteintäkter för anställda och deras familjer, för konsumtion och del av intäkter i besöksnäringen, och hamnar så på plus. Ja, det är aldrig bra med arbetslöshet och kanske utflyttning. Men detta kan också drabba kommunen om Gunnarn är kvar, t o m i större utsträckning när man måste börja säga upp uskor inom omsorgen, andra kommunanställda som man inte har råd med, nio tjänster redan inom skolan! Det jobbar fler människor som kommunanställda än på flyget, och uppsägningar här kan verkligen få alvarliga konsekvenser för kommunen och dess utveckling! Man talar också redan om nedskärningar på samservice kontoret i Tärnaby, vad blir kvar av detta ’medborgar service kontor’?
Den lilla anonyma foldern, ja, jag skulle vilja veta vilka som ligger bakom den? Det framgår faktiskt inte av utskicket,tycker jag inte är annat än dåligt använda pengar!
Den ger inga nya fakta, inga framtidsvisioner om hur man ska finansiera sitt flyg på Gunnarn, hur man på alvar ska ro i land sitt projekt!
Den är egentligen bara ett dåligt försök att dumgöra oss motståndare!
Vi som ’svartmålar’ flygplatsen i Gunnarn och dess flygfrälsta politiker i våra bloggar!
Vi som beskrivs som ’nyttiga idioter’ det vill säga, vi som är för dumma för att förstå finessen med flyget i Gunnarn och i vårt oförstånd jobbar för ’fienden’??!!

Jag anser inte att jag svartmålar någon eller något. Jag har min åsikt om Gunnarns flygplats och Storumans kommun, och jag står för den. Det är jag i min fulla rätt till.
Vad är det flygfantasterna håller på med?? Tysta oponionen?? Stoppa yttrandefriheten??
I stället för att hålla på med barnsliga och oseriösa påhopp på oss som inte vill att kommunmedborgarnas pengar ska satsas på Gunnarn, kom med konstruktiva förslag och fakta som gör att det går att tro på er i stället!
Denna fråga handlar om Storumans kommuns skattemedel, och hur vi ska använda dem, och ingenting annat!
Det handlar om att ta ansvar, även om det är mycket roligare att bortse från den faktiska budgeten, och kasta sista miljonen i sjön!
Och frågan är väl, när det gäller Gunnarns flygplats och komunbornas skattemedel, vem är det som är fienden?

11 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Det här 11-miljonershålet i 2009 års räkenskaper som vi betalar för att tjäna en halv lunchrast till närmaste flygplats borde nämnas vid sitt rätta namn. Katastrof!! I Storuman ser jag då och då ungdomar som spelar och/eller sjunger med en tiggarlåda från Kulturakademin framför sig. Att satsa en tjugondel av flygpengarna på kulturens utveckling vore en åtgärd som skulle göra kommunen attraktivare för skapande människor. Men som ett forntida kommunalråd sa, ”skogsarbetare behöver inte kunna sjunga”. Företagarnas påstådda fixering vid en flygplats utanför farstubron som enda saliggörande har inte gett något resultat i företagsrankingen. Trots två flygplatser på 6100 invånare ligger Storuman på nästan sista plats bland Sveriges kommuner. Det är alltså andra saker än flygplatser som företagarna värdesätter i en kommun. Ta reda på vad det är och satsa på dessa saker i stället för att sitta fastkletade vid flygplatser medan kulturen, den andliga odlingen, uppträder som tiggare.

  2. Huvvaligen

    Du har helt rätt Marianne, något mer behöver egentligen inte sägas.
    Jo en viktig fråga återstår och det är hur man på bästa och snabbaste sätt kan ställa flygivrarna till svars för miljonrullningen som ruinerar vår kommun. Finns det inga revisorer som reagerar eller dom åxå ekonomiska noviser?

  3. Roland Nilsson

    Marianne, du skriver.
    ”Den lilla anonyma foldern, ja, jag skulle vilja veta vilka som ligger bakom den? Det framgår faktiskt inte av utskicket,tycker jag inte är annat än dåligt använda pengar!”

    Svaret på den frågan finns på sista sidan. Vad behöver du veta mer än mitt namn?
    Dåligt använda pengar. Ja kanske ur din synvinkel eftersom jag har en annan åsikt i flygfrågan än du. Men det är ändå inte något som du behöver bekymra dig över. Vad jag gör med mina egna pengar har du egentligen inget med att göra. Och att skicka mina åsikter till våra folkvalda, däribland du, är en rättighet som jag faktiskt har. Även om jag inte tycker som du och det kostar mig några kronor i porto.
    Personligen tycker jag det var väl använda pengar. Eftersom du inte tycks gilla innehållet så föreslår jag att du förpassar foldern till papperskorgen.

    Ha en trevlig sommar!

  4. Marianne

    Tack för klagörandet, det var faktiskt lite otydligt att det var du som låg bakom foldern, och inte bara synpunkten på sista sidan!
    Och visst får du använda dina pengar som du vill, det lägger jag mig inte i, men eftersom du nu spenderat dem på bla mig, så har jag väl rätt att tycka om det?
    Och lite glad måste du väl ändå vara för att jag faktiskt läst den?!

  5. Roland Nilsson

    Ja det har du rätt i. Inte bara glad utan ganska mycket glad. Andemeningen med foldern var att man ska titta på ”flygplatsfrågan” från flera olika aspekter.

    Men det är klart även om man funderar på frågan från olika utgångspunkter så kommer inte alla att dra samma slutsats.
    Men det får vi väl leva med, för respekt för andras väl underbyggda slutsatser måste man väl ha. Även om de inte stämmer med ens egna. Du ska veta att även jag har funderat mycket på om ”vi ska dra i stoppsnöret, ” ”det kostar mycket att flyga utan statliga pengar osv”. Men min personliga slutsats blev inte som din.
    Det jag däremot tror att vi alla är överens om är att vi vill ha bra vård, skola och omsorg i kommunen.
    ? Men tyvärr, både för dig och för mig så ser vi olika vägar dit.
    Och naturligtvis får du tycka vad du vill om vad jag gör med mina pengar. Som du mycket riktigt påpekat så har vi både åsikts- och yttrandefrihet, guschelov.

  6. Marianne

    Jag skulle tycka att det var jätte intressant att höra din syn på hur vi ska få pengarna att räcka till bra skola, bra vård och omsorg, och i övrigt en god fungerande kommunal service, och flygplatsen i Gunnarn? För tyvärr så är det ändå det, det handlar om! Jag skulle faktiskt tycka att det vore jätte intressant att höra hur du/ni får ihop det. Jag skulle bli jätte glad över ett sådant konkret svar!

  7. Undrande

    Jag skulle tycka att det vore intressant att höra din syn på hur vi ska ha råd att pytsa in miljon på miljon i Hemavans flygplats. Det är visst belagt med munkavle hur mycket som satsas där. Tycker du Marianne att det är rättvist att Storumans Kommun satsar pengar till privata näringsidkare däruppe istället för att satsa dom pengarna på vård och skola? Men det är kanske skillnad var flygplatsen ligger! Kan inte du ta reda på hur mycket pengar som satsas där uppe. Du kanske har nån inside information.

  8. Marianne

    För något år sedan beviljades runt 5 miljoner till hemavans flygplats för den utbyggnad som nu pågår. Den totala kostnaden beräknades uppgå till 28 miljoner. Där har nu budgeten spräckt, varför utbyggnaden kommer att försenas till man funnit sponsorer för fördyringen. Den ”insider” information jag har om Hemavans flygplats är att man faktiskt inte har beviljat ”miljon på miljon” till Hemavans flygplats. Så vitt jag vet finns inga ”munkavlen” kring Hemavans flygplats, utan det går att läsa om ev bidrag i kommunens ekonomiska rapport! Vad menar du med att kommunen satsar pengar till privata näringsidkare?
    Jag har sagt tidigare att jag aldrig offrar vården och skolan för Hemavans flygplats, det står jag fast vid.

  9. Huvvaligen

    Men du Marianne, har du inte förstått att du debatterar med folk som inte kan skilja på investeringar och drift. Konstiga typer som bara är avundsjuka på Tärnafjällens framgångar.

  10. Mikael Bergström

    Hej vännen.
    Fram med spadarna och gräv upp hela kommunen. Ni får gräva ner den här jämte Ersboda så vi kan springa över till varandra me vebodricka om lördagskvällarna. Jag går ut och ramar in ett område åt er.. Välkomna till Umeå;) Kram BP Ps. Hälsa gubbe & barn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.