Marianne Johansson, Mosekälla

Ris & Ros

Semestern är slut, och det gäller att ta sig tillbaka till vardagen igen.

Barnen börjar skolan i slutet på augusti, det blir att jobba stenhårt för att vända dygnen rätt igen.

Förra veckan var lilla fröken på dagridläger på Stall Granås.

De har hyrt hem två små ponnyhästar för i sommar, och barnen fick lära sig att sköta om dem, men också att rida på dem, vilket lilla fröken tyckte var jätte kul!

"Man tränar benmusklerna då man rider, därför borde vi skaffa en ponny" tyckte hon.

Jag vill bara tacka Mirriam för detta iniativ, det är så kul när det händer olika saker för barnen här i Tärnaby, det är de minsann inte bortskämda med. Visst borde vi också här ha ridskola, men troligtvis är det oerhört långt fram till något sådant! Så vi får vara jätte glada åt "hästgänget" på stall Granås, och deras idella satsningar och inbjudningar till aktiviteter för oss boende här uppe! Tack så jätte mycket!

Såg i går på TV:n att nu ska man provborra efter koppar på Jofjället.

Sedan tidigare har vi massor av tillstånd för provborrningar lite här och där i våra trakter.

Störst är väl Rönnbäck!

Ja, det är ju bra att det blir arbetstillfällen för folk!

Men hur länge, hur mycket och vad händer sedan?

Gammla byn Rönnbäck har Vattenfall redan dämt över på 60- talet, nu försvinner det "nya" Rönnbäck också, där innevånare från "gammla" byn klöst fast sig för att de vill vara här, för att de har känslor för stället, marken som varken vattenfall brydde sig om, eller som nu gruvbolagen eller andra bryr sig om.

Det finns ingen förståelse för att man kan sitta fast med själ och hjärta vid en plats på jorden!

Det är bara fånigt, och man är bara en "bakåtsträvare" som inte ser "utvecklingsmöjligheterna"!

Men efter "utvecklingen" då? Vad händer då? Hur ser det ut då? Och vad händer med människorna som måste flytta på sig för "utvecklingen"?

Jag hoppas att boenden i nuvarande Rönnbäck blir rikligt kompenserade för sin flytt! Det blev de inte när Vattenfall "körde bort" dem!

Inte för att pengar kan läka en brusten själ och hjärta, men kanske finns någonting i alla fall kvar av bygden till efterkommande.

När det gäller Jofjället så undrar jag ju, ska vi bara ha gruvor här nu? Ska vi ge upp satsningarna på turismen? Jofjället är ett "turistfjäll" Lättåtkommligt, och när från Hemavan. Dessutom är Jofjället "ägt" av byarna Joeström, Västansjö, Portbron, Hemavan jag kan ha glömt nån by, ursäkta i så fall. Men på Jofjället finns ingen "Statlig" mark, utan fjället utgörs av byarnas "utmarker" Men det var förståss länge sedan man slutade bry sig om sådant här uppe!

I går, påväg hem från sin praktikplats, blev vår yngste son uppringd av Radiotjänst som undrade om inte han flyttat hemifrån!

Det var naturligtvis frågan om tv innehav. Men damen som ringde upp hade nästan inte velat tro honom när han sa att han bodde hemma! Sådant kan man väl kolla upp via folkbokföringen eller…….. Istället för att ringa upp och vara smått misstroende! Det är inte lätt att fixa eget boende på praktiklön!

Vår yngste son bor hemma, och hans pappa betalar lydigt Tv licensen!

Skärpning Radiotjänst!

Sedan tycker jag också att utbudet på programmen kunde vara bättre, med alla de pengar ni drar in på dessa licenser!

3 kommentarer

  1. Miriam

    Tack snälla, det var riktigt roligt att vi hade möjlighet att ordna ridlägren, och att så många ville vara med. Lite sånna här berömmande ord gör ju att man direkt klurar på fler aktiviteter.

  2. hallå hallå!

    Men Mariann, du glömde att säga att Jofjäll också är Umbyns renbetesmarker.Alltså inte bara ett så kallat ”turistfjäll”

  3. Ann Helena Rudberg

    Jo dom är inte kloka med sin TV-licens fast min yngste son får bara brev om det… fast han bor hemma. Uppringd tror jag aldrig han har blivit. Dom borde lägga över det på den vanliga skatten istället…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.