Marianne Johansson, Mosekälla

Ungdomar drivs in i arbetslöshet!

I går var det en sån där dag igen.

Ni vet, en sån där dag som man kan vara utan.

Dagen började med försovning.

Sedan var väl allt lungt till sonen skulle köra hem från Abelvattnet för att hinna arbetsförmedlingen i Tärnaby.

Där i 70 km/tim i en högerkurva, möter han en äldre röd pickup (Nissanmodell) som genade kurvan en aning! Upp och ner i diket några gånger innan han får koll på bilen igen, det ordnar sig, går bra, men han kör sönder sin bil.

Väl hos arbetsförmedlingen får han veta att han är lurad! Han har inte rätt till någon praktikplats förrän han har gått 90 dagar i jobbgarantin, och för att hamna där ska han vara arbetslös i tre månader först, helt utan ersättning! Förra gången när han var till arbetsförmedlingen fick han tipset att skaffa en praktikplats så fort det gick, vilket han gjorde! Det är ju illa med de olika beskeden från arbetsförmedlingen, men ännu mer illa är ju att det faktiskt är så att hjälpen du får från arbetsförmedlingen att få ett jobb när du är under 25 år, är väldigt liten! Och det är det Regeringen som ansvarar för!

När en ungdom går ut gymnasiet och inte fortsätter studera på universitet eller Högskola, eller får jobb, så ska han/hon anmäla sig hos arbetsförmedlingen och söka jobb. De första tre månaderna utan ersättning, ska således leva på luft? Sedan hamnar man i ungdomsgarantin/jobbgarantin, då får man 223 kr/dag minus skatt, och ska gå på arbetsförmedlingens utbildningar, lära sig skriva sitt cv, lära sig gå på arbetsintervju och att söka jobb. Har man efter dessa tre månader ännu inget jobb, kan man bli aktuell för praktik eller kanske en utbildning för att höja kompetensen för högskolestudier. Yrkesutbildningar som man kan få hjälp med via arbetsförmedlingen är mest för ungdomar 25 år och äldre!

Att som ung och utan arbetslivserfarenhet få arbete i Sverige är mycket svårt!

Jag anser att Regeringen med sitt system, puschar ungdomar in i arbetslöshet!

Ungdomar som inte får jobb behöver praktikplatser och hjälp in på arbetsmarknaden direkt!

Gnistan som de har från början riskerar att slockna, och de passiviseras, de lär sig att leva som arbetslösa!

Den här Regeringen har satsat på äldres möjligheter på arbetsmarknaden, men man har total ignorerat ungdomarna!

Arbetslinje, men inte för ungdomar under 25 år! Vart leder detta?

Det här bör du som ska första gångs rösta nästa höst, tänka på innan du lägger din röst på den nu sittande Regeringen!

När så min karl öppnar sitt paket med den nya telefonen, och däri hittar en MP3 spelare och färgkassetter till en skrivare, men ingen telefon, var vi bara tvugna att skratta!

Som sagt, det var verkligen en sån där dag i går……………………….

 

2 kommentarer

  1. Haakon

    Föräldrarna har försörningsplikt tills den dag barnen fyller 20 år så man har alltså ett till två år på sig att söka jobb. Och jobb finns det! Självklart kan man inte vara kräsen, men jobb finns! Och arbetsförmedlingen har väl knappats någonsin vart särskilt hjälpsam.. Det jag fick höra första gången jag var på besök var att jag fick klara mig själv när jag var så pass ung?! Men om det var så mycket bättre när ”arbetarrörelsen” styrde Sverige vet jag inte. Då gick det bra att leva på a-kassa även när jobben fanns. Jag betalar inte gärna skatt till folk som bara är för lata för att jobba eller för lata för att utbilda sig. Skälv lever jag inte i tron om att livet är en dans på röda rosor eller att regeringen ska lösa alla ens problem, och när de inte gör det så är det regeringens eller kommunens fel och ansvar..? Nej, jobb finns att få för både utbildade och outbildade. Är man ung och utan familj är det väl inga problem, bara att flytta dit jobben finns. Så har jag gjort och jag är ganska ung.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.