Marianne Johansson, Mosekälla

Kulturhuvudstad och Samer!

Så Umeå blev kulturhuvudstad!

Med Samernas hjälp!

När Umeå kommun skulle göra en fördjupad ansökan om att få bli kulturhuvudstad, tog man kontakt med SSR.

SSR ställde krav på att det skulle vara en seriös satsning väl förankrad i det samiska samhället, och att Samerna skulle synliggöras i ansökan.

Rimmliga krav, men tyvärr så är inte SSR samernas riksförbund, som ett folk, utan rennäringens riksförbund!

Så ska samernas situation belysas endast ur SSR:s synvinkel, så blir det inget nytt i bilden av svenska Samer. Då blir det focus på rennäringen, vilket jag tycker är väldigt tråkigt, då det bara är ca 10% av Svenska Samer som lever i rennäringen!

Man ska naturligtvis inte bortse från rennäringen, men Samer som folk är så mycket mer!

Men en Samisk busschaufför är förstås inte lika exotisk som en renskötande Same!

Och om hela bilden ska fram om sanningen om Svenska Samer, så kan det ju bli väldigt pinsamt för Sverige, så det vill man nog inte svärta ned kulturhuvudstaden med?

Men jag skulle vilja se en hel bild av vår historia, jag skulle vilja att man vågade gå in i de konflikter som präglar den Samiska världen, och som den Svenska staten har stor del i!

Att man vågade belysa hur svenska Staten faktiskt splittrat det samiska folket, och utfört en etnisk rensning där renskötande Samer är de enda "riktiga" samerna.

Jag skulle vilja att man opartiskt kunde se följderna av de "tvångsförflyttningar" av samer som skedde på 1930- talet, och som än i dag är blödande variga sår här i det område av Lappland, Västerbotten där jag lever.

Men jag tror tyvärr inte att SSR kommer att belysa något av det jag efterlyser. Och jag tror varken kulturhuvudstaden eller Svernska Staten vill ta fram sanningen om de svenska Samerna. Det är nämligen en skam fläck för Sverige!

4 kommentarer

  1. Lappfriarn.

    Men Marianne! Nog begriper väl du att de som har den ekonomiska makten även har makten i samebyarna. Renägarna
    är självklart de som även i framtiden i egenskap av det som dom åstadkommit skall behålla detta inflytande. Samma sak som vattenkraften, har man en gång avyttrat den kan man inte efteråt kräva den tillbaka. Priset sätts som du säkert förstår av marknaden. Att renägarna bevakar sin position är faktiskt begripligt. Att sedan deras kultur även är mest intressant och ”färggrann” rent kommersiellt
    behöver vi inte orda om.

  2. Stackars Mariann

    Ja, stackars Mariann,det är mer än synd om dig just nu! Men ingen har kunnat ställa några krav på hur kulturhuvudstadsvalet skulle ske, och att det blev Umeå rår inte inte ens nån same för….inte ens du! För du är väl same?? eller….är det ett missförstånd? Jag måste få ställa den frågan, för man blir frågande på det sätt du uttrycker dig.

  3. Marianne

    ”Stackars Mariann” det var en bedrövlig signatur.
    Heter du också Mariann och tycker synd om dig själv?
    Och varför tycker du synd om mig?
    Det är inte det minsta synd om mig, jag lovar!
    Jag tror inte att jag drabbas värst av att Umeå blev kulturhuvudstad!Jag har överhuvudtaget inte diskuterat det!
    Jag säger bara att jag önskar att när nu Samerna betytt så mycket för att hjälpa Umeå att bli det, så önskar jag att sanningen om svenska Samer skulle belysas, men jag tror tyvärr inte att det kommer att ske.
    Och ja, jag har samiska rötter, jag kallar mig själv för Lapp, eller t o m ”nybyggar Lapp”. Mina förfäder var nämligen Lappar och nybyggare, det går in i varandra en hel del, men det är b l a den sanningen man inte vill tala om.Vår histoia är inte så exotisk, utan faktiskt ganska tuff och kärv, och alla har inte varit renskötare. Jag har förfäder som sysslat med renskötsel, men också de som inte ägt renar. Har jag uttryckt mig klart nog?

  4. Ursamen

    ”Lappfriarn” och ”Stackars Marianne”!
    Bara överskriften avslöjar dessa inläggs okunskap och det rätta i Mariannes inlägg.
    ”Lappfriarn” har väl enda poängen i att denne nämner vattenkraften och samebyar i samma inlägg som tycks handla om ekonomisk makt. Just genom vattenkraften och dess ersättningar har vissa familjers makt och nomenklautura inom samebyar kunnat vidmakthållas. Genom vattenkraften och dess ersättningar kan dagens rennäring fortleva.
    Jag påstår inte att rennäringen skall vara lottlös i detta sammanhang men att nomenklauturan i förlängningen väljer att förneka den överhopande stora majoriteten av samer sin rätt är åt helvete.
    ”Stackars Marianne” Ja detta inlägg är då så innehållslöst så jag avstår att kommentera.

    Marianne Johansson tar upp en allvarlig sak som dagligen tär på relationen mellan människor. Att Umeå blir kulturhuvudstad hyllar jag med den förhoppningen att både nationalstaten Sverige och Svenska Samernas Riksförbund vågar ta tag i den fråga som Marianne lyfter. Att ta denna fråga som det anstår en kulturnation med kulturhuvudstad.
    Stå på dig Marianne!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.