Marianne Johansson, Mosekälla

Ny sjukstuga och Glesbygdsmedicinskt centrum

Nu ställer Socialdemokraterna i Storumans kommun krav på en ny sjukstuga i Storuman.

Den nuvarande, som är ett eller två år äldre än den vi har i Tärnaby, är för liten och fungerar inte bra ändamålsenligt.

Man vill ha ett glesbyggdsmedicinskt centrum till Storuman, där man b l a ska vidareutbilda glesbygdsläkare. Men vad händer om den utbildningen inte hamnar i Storuman? Eller efter några år läggs ner, för det finns inget behov längre av glesbygdsläkare?

Kommunen har inga pengar för att bygga en ny sjukstuga i Storuman! Lika lite som man har pengar till Gunnarns flygplats! (Måste säga att jag hade dock hellre lagt pengar på ny sjukstuga än på flyget!) Men nu finns det inga pengar till vare sig det ena eller det andra!

Landstinget kommer knappast att bygga en ny sjukstuga i Storuman, det har man helt enkelt inte råd med!

Hur länge skulle man kunna binda Landstinget som hyresgäst i den nybyggda sjukstugan i Storuman? Så att man nu inte bygger nytt, och sedan helt plötsligt står där med skägget i brevlådan utan hyresgäst?!

Åter igen vägrar man ta ansvar och mätta mun efter matsäcken! Det är alltid trevigt och fräscht med nybyggda lokaler, men det är vansinnigt dyrt att bygga!

Man vill återigen rusa huvudstupa in i någonting som ingen vet riktigt hur det blir, bara för att vinna kampen med, kanske främst Vilhelmina om detta centrum!

Har inte Storuman andra kvaliteer att slåss med?

Sjukstugan i Tärnaby är liten och trång, och skulle behöva lyftas och byggas ut lite. Men det förs inte ens ett resonemang om det!

Jag undrar också, vad händer med de små sjukstugorna i den verkliga glesbygden med detta centrum i Storuman?

Skulle exempelvis Tärnaby sjukstuga kunna dra nytta av det? Det är ju här det arbetar glesbygdsdoktorer, med minst 23 mil till specialistvård, och oftast ensamma med närmaste kolega ca 13 mil bort!

Jag antar att Landstinget på något vis ska vara medfinansiärer i detta glesbygdscentrum? Var ska de ta pengar ifrån? Har de råd att fortsätta satsa på småsjukstugor som ex Tärnaby, parallellt med detta glesbygdscentrum? Eller ska resurser tas härifrån? Vad ska vi då utbilda glesbygdsläkare för?

Jag tycker inte att det är något fel med en vidareutbildning för läkare som ska jobba i glesbygd, det behövs, och visst varför inte ett centrum för det i Storuman. Men det får inte innebära att man får neddragningar på de sjukstugor som verkligen finns i glesbygden! Jag kan inte tycka att storuman är det ultimata exemplet på glesbygd, här jobbar fyra läkare, och det är 10 mil till specialistvård i Lycksele! Så utbildningen måste i så fall ut från Storuman också! Och det måste gynna de små sjukstugorna som ex i Tärnaby!

Här i Tärnaby är det faktiskt för mycket folk för att vi ska tåla fler neddragningar i sjukvården, någon liten tanke på patientsäkerhet måste finnas kvar även här!

Vi betalar också både kommunal och Landstingsskatt, och har rätt att ställa krav på vården och dess lokaler, även om vi bor långt bort!

Ja, denna fråga tål att diskuteras.

Görs det rätt kan det bli ett lyft för inlandet och fjällen!

Men jag vill inte ha ett glesbygdsmedicinskt centrum i ex Storuman, och sedan har vi ingen vård kvar på de små sjukstugorna som ex i Tärnaby!

Och att bygga en helt ny sjukstuga i Storuman, tycker jag inte man ska göra förrän ekonomin verkligen tillåter det.

@

@

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.