Marianne Johansson, Mosekälla

Gunnarn i Malpåse!

Nej, vi sjöng inte i bussen påvägen hem från fullmäktige i Storuman i kväll!

Dels var vi nog alla för trötta och tomma, och sedan tror jag faktiskt inte att det är någon av oss som tycker att dagens beslut att lägga ner Gunnarns flygplats är särskilt roligt! Det är ett nederlag! Det är människor som förlorar sina arbeten, och alla säger ju att Gunnarn är det bästa flygfältet i inlandet, som ligger mest centralt till!

Det kan även jag tycka!

Men detta är en fråga om att ta ett ekonomiskt ansvar! Har man knappt pengar till kärnverksamheter, som man enligt lag är skyldig att hålla som kommun, ja, då finns inte mycket att välja på. Har det funnits realistiska ekonomiska möjligheter för fortsatt flyg på Gunnarn, så har de också varit presenterade, och då har läget varit ett annat!

Det första misstaget med Gunnarns flygplats, har berättats, begicks nog för många år sedan, när både Lycksele och Vilhelmina var intresserade av att göra gemensam sak med Storuman och satsa på Gunnarn. Men då sa majoriteten i Storuman, enligt utsago "nej"! Hade man satsat då, så hade ingen i dag ifrågasatt Gunnarn, då hade det funnits behov av flygplatsen, och tre kommuner i Västerbottens inland hade tjänat på det genom att inte behöva satsa själva!

Det andra misstaget som jag tycker, var när man sa "ja" till fortsatt flyg på Gunnarn även sedan Staten dragit sig ur, det har kostat skattebetalarna onödigt många miljoner!

Miljoner som vi behövt lägga på annat!

Jag har läst kommentarerna till VK:s rapportering från fullmäktige i Storuman i dag.

Det är många "bittra" människor, som ville ha kvar flyget som uttalat sig. Eller om det är några få som skiftar signatur, jag vet inte,men här osar det verkligen av bitterhet!

Och som vanligt kastar man sig över Hemavans flygplats!

Vad har Hemavans flygplats med detta beslut i dag att göra?

Det har aldrig stått mellan dessa flygplatser på något sätt!

Rikstrafiken upphandlade på Hemavan men inte på Gunnarn!

Rår Hemavan för det?!

Den som vill se vad Storumans kommun "matar in" för pengar till Hemavan, kan lätt begära ut siffrorna från ekonomikontoret på kommunen!

Det är ingen hemlighet, om man nu verkligen vill veta det!

Nä, nu ska jag gå i säng. Det har varit en tuff dag, och jag känner mig oerhört trött, och jag anser att vi tog det enda beslut om Gunnarns flyg, som vi kunde ta i dag.

Men jag är inte på något vis lycklig över det!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.