Marianne Johansson, Mosekälla

Irriterad på Kommun!

Mitt i julstöket och julefriden finns en del irritationsmoment!

Mera bestämt två!

Och i båda fallen är kommunen inblandad!

Först är det förståss denna eviga följetong flyget i Gunnarn, där flygplatsstyrelsen helt sonika spottar på demokratin, och skiter frankt i demokratiskt fattade majoritetsbeslut i kommunens högsta beslutande organ kommunfullmäktige! Det är ofattbart! Beslutet i fullmäktige, att sluta flyga på Gunnarn, togs av majoriteten på väl byggd faktagrund! Flyget i Gunnarn kostar helt enkelt kommunen för mycket, vi har inte råd! Om det sedan finns andra intressenter med eget kapital, som inte innebär skattemedel till driften från kommunen, så lycka till! Men hittills har vi tyvärr inte sett något sådant!

För mig är det självklart att denna "såpa" måste granskas! Man kan inte få bära sig åt å det här viset!

Det andra irritationsmomentet är att Storumans kommun i sin iver att dra fram bredbandskabel till Vattenfall i Gejmån, tänker köra över sina egna kommunmedborgare och konfiskera marken där kabeln ska hängas upp i kraftlednings stolparna, till ledningsrätt!

Visst ledningsgatan finns redan där, och Vattenfall har redan servitut på den, som ger dem full rätt att ta sig fram till och serva sina ledningar.Om kommunen nu får ledningsrätt på samma ledningssträcka, i stort sett, så är det väl inte otroligt att Vattenfall söker om ledningsrätt igen! Ledningsrätt ger ledningsägaren starkare rättigheter än ett servitut, det är naturligtvis därför man vill ha den. Nackdelen med att någons rättighet stärks, är förståss tyvärr att någons rätt försvagas, i detta fall markägarens. Detta vill förståss varken kommunen eller Lantmätaren tillstå, men de kan samtidigt inte förklara varför man begär denna ledningsrätt? Man skulle ju kunna nöja sig med ett servitut, eller kanske rentav ett vanligt markavtal?

Det allra första avtalet som min karl fick från kommunen kom i augusti/ september någon gång. Min karl tyckte det lät bra med bredbandskabel ut till Björkvattnet, även om den nu skulle dras längs med den södra sidan, och på så vis inte kunna nyttjas av särskilt många Björkvattsbor……………..men det kanske var en början? Men så stod det ju inskrivet i avtalet att man i och med underskrift av avtalet godkände att ledningsägaren sökte ledningsrätt! Det fanns alltså en intention redan från början att göra så!

Min karl nekade skriva under ett avtal där han i princip sa "ja" till denna ledningsrätt. Han förhandlade med kommunen, och fick till slut ett avtal, där den ordalydelsen utgick, och det avtalet skrev han på.

Tacken han fick för det var att bli överkörd och påtvingad någonting han inte vill ha på sin mark!

Det är alltså så här kommunen behandlar sina markägande kommunmedborgare!

Vad jag förstått är det ingen av markägarna som motsätter sig framdragandet av denna optikabel för bredband, man ville bara förhandla om vad som ska stå i avtalet, någonting kommunen uppenbart inte är intresserad av! I stället möts markägarna av tjänstemän och projekledare som behandlar dem som att de vore "dumma i huvudet" och inte värdiga nog att förhandla med!

De kan inte förklara sitt handlande, och försöker skylla lantmäteriförättningen om ledningsrätten på att markägarna vägrat skriva på det avtal man skickat ut till demsamma, men sanningen var ju att meningen om ledningrätt stod med i avtalet från början, och varför gjorde det alls det?

På en direkt fråga till kommunens projektledare i frågan om kommunen kunde tänka sig att ta tillbaka begäran om ledningrättförättningen, och förhandla med markägarna i stället blev det nej, utan närmare förklaring.

Storuman Kommun är dåliga förhandlare, det ser man gång på gång i mystiska och obegripliga avtal.

Och när det gäller skattebetalande markägare verkar man tycka att man behöver inte förhandla, här har kommunen rätt att bara ta för sig!

Det har synts inte minst vad det gäller skoterlederna, och nu ser vi det när man ska ordna bredband ut i byarna.

Det folk inte var emot från början, blir man motståndare till, tack vare kommunens minst sagt "klumpiga" sätt att sköta "förhandlingarna"

Storumans kommun måste lära sig att lyssna till, och visa respekt och hänsyn mot sina kommunmedborgare och markägare!

En kommentar

  1. Henry Cruz

    Dettta är samma sak som vi bemöttes av vid Storumans kommuns dåvarande kommunlråd GUNILLA LUNDGRENS vid kommunens anspråk av skoterleder.SÄG NEJ!!!! till kommunens anspråk!!!SKRIV INTE UNDER NÅGOT PAPPER FRÅN KOMMUNEN i denna fråga. Kommunens företädare i detta fallet GUNILLA LUNDGREN försöker ta ifrån markägaren dess självklara rätt till sin EGEN MARK, säkert p.g.a direktiv från ROSENBAD!!!!!!!!!!!! Markägare SKRIV INTE UNDER!!!!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.