Marianne Johansson, Mosekälla

Framtiden ser ljus ut1

Söndag i dag. Det har "flirat" lite, så pass att vi fick se plogen!

Vi har världens bästa plogare här! Ofta är vår väg bättre plogad än Blå Vägen!

Har tittat på längd SM på tv:n i dag också! Såg på Tor Larsson, och hur han "rännt"

Han åker för Skellefteå nu, men en gång för länge sedan hade vi en egen, ganska framgångsrik längdsektion inom IK Fjällvinden här i Tärnaby!

I dag vet jag inte om det finns någonting kvar av den?

Det åks mycke längdskidor här, men jag tror inte någon tävlar längre?

Den här veckan har gått i framtidens tecken.

I tisdags fyllde näst yngsta dottern 15 år, och hon har framtiden för sig!

Och i onsdagskväll var vi på försammlingshemmet i Tärnaby och fick information om framtidens gruvbrytning i Rönnbäck.

Ja, det låter onekligen bra, men det kan också bero på vad man hör, vad man vill höra.

Vad man pratade om var förståss en massa termer om metaller och nickelutvinning. Om hur många arbetstillfällen gruvan skulle ge, ca 250 stycken, förhoppningsvis med folk från orten, sa man.Man pratade om hur viktigt det var att här redan fanns ett etablerat samhälle med skola, sjukvård, boende o.s.v

VD Fredric Bratt talade också om varför det var så bra att man etablerade gruva här, det var då jag trodde att han skulle säga att det var för att här bodde så lite folk som kunde protestera, men det sa han faktiskt inte, men faktum är att i tätbefolkade delar av Sverige överklagas betydligt fler undersökningstillstånd av markägarna, medan det här sällan överklagas alls!

Men det som var bra med en gruva här var närheten till hamnarna i Skellefteå och Mo I Rana bla.

Någon järnväg pratade man då inte om. Bara att man måste bredda och stärka befintliga vägar. Man talade inte heller om de som återigen måste flytta på sig! De flyttade för Vattenfall i början av 1960- talet, nu får de flytta igen, för gruvan skull!

Vad jag tycker om detta? Jag är mycket kluven, men jag tror att vi ska sansa oss lite när det gäller den här gruvans betydelse för området. Den är inte betydelselös, men den skapar också svårläkta sår i naturen! Och vad de här "gubbarna" på IGE Nordic än säger så kommer den att skapa miljöproblem som kan bli svåra att åtgärda, den kommer att inverka negativt på djurlivet, och ingen vet hur mycket den verkligen kommer att ge?! Bolagets "förhoppning" var att den skulle kunna drivas i 20 år, men just nu hade man inte fyndigheter för mer än 13 1/2 år!

Av de 250 arbetstillfällena är jag glad om "några" kan tillfalla folk på orten, det handlar ju om att ha rätt utbildning och arbetslivserfarenhet, jag blir också glad om "några" av den hitresta arbetskraften verkligen flyttar hit med sina familjer, men många kommer nog att bo i baracker vid gruvan och pendla hem på ledig tid.

Åkerinäringen i området tror jag har en chans att bli engagerad när man ska bygga och bredda vägarna, men sedan vete tusan?! Tre lastbilar med malm per dag/ dygn skulle skeppas från gruvan, kan det generera jobb för mer än en åkerifirma? Jag är glad om det blir en åkerifirma från området.

Personligen tror jag mer på turistnäringen! Den kan ge lika många jobb, om man utvecklar och satsar rätt i området, och det håller längre!

Nyligen har det varit ett "målbildsmöte" arrangerat av PR föreningen i Hemavan, som handlade om turistutvecklingen och dess möjligheter i området.

Där hade varit en hel del företag, Region och turistchefen i Västerbotten som deltagit, våra kommunalråd Gunilla Lundgren och Erik-Abel, var visst också tänkta att delta, men de närvarade inte?? Vi övriga politiker var inte inbjudna, vilket jag tycker var både svagt och besynnerligt?! Och inte heller verkar allmänheten ha varit medvetna om detta möte, vilket också var dåligt! Men frånsett allt detta så verkar det ha varit ett väldigt intressant möte, där man samtalat kring många viktiga och intressanta punkter, och där det faktiskt framkom att med rätt satsningar kan det innebära ca 500 årsarbetsverken 2019-2020!

Och detta med en miljöanpassad verksamhet! Jag är faktiskt mera intresserad av detta än av gruvan!

Men jag är också medveten om att det är hårt arbete fram till detta, det krävs samarbete, och att alla parter är delaktiga. Att man verkligen vill nå dessa mål!

Här finns visioner, men också möjligheter att förverkliga dem om bara viljan finns! Vi har sådana potentialer! Och det behöver inte alls innebära att områdets ursprungs/ orts befolkning måste flytta på sig! Vi kan göra detta tillsammans, och tjäna på det allihop, HELA komunen!

Men så i torsdagskväll var jag på ett möte som handlade om "döden" i Tärnaby centrum, och flytten från Folkets Hus! Och visst, det är då man förstår att vi faktiskt måste engagera oss och jobba, om vi nu vill ha den framtid som vi ser i visionerna! Men även detta möte andades framtidstro, det var många Tärnabor som letat sig dit!

Folkets Hus köptes av en norrman, som också köpte Sunds varuhus och byggnaden där Blom, kiosk och spelbutiken samt värdshuset och swebank inryms.

I Folkets Hus finns folk biblioteket, och nu anser kommunen sig inte ha råd att hyra längre av norrmannen, ej heller säger man sig ha fått ett bud på "kåken" som gör att man kan förhandla om ett köp, man har ju inga pengar heller, så nu ska folkbiblioteksfilialen flyttas tillbaka till skolan! Naturligtvis är det inte bra, varken för centrum i Tärnaby, som bara blir dödare, eller för folket som lånar böcker. många äldre utan bil, det är ca 2 km från centrum bort till skolan!

Ungdomarna har sitt fritids på biblioteket, vilket gör att de kommer ut från sin arbetsplats skolan, när de går till fritids på ledig tid. Flyttar biblioteket tillbaka till skolan, så flyttar också fritids dit, vilket inte gillas av ungdomarna! Det fick vi väldigt klart för oss i tordagskväll! Du höll ett bra och kraftfullt tal Gustaf! Tack för det! Jag vill inte heller vara på jobbet när jag är ledig.

Frågan är vad Tärnabornas protester är värda? Att kommunen inte har några pengar vet vi, men det har redan budgeterats med 800 000 kr för utbyggnad på skolan till biblioteket, så de pengarna kan man väl lägga på att köpa Folkets Hus i alla fall? Sedan kom det fram en del bra förslag hur man skulle göra för att klara driften.

Ja, framtiden finns där, bara vi ser till att greppa den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.