Marianne Johansson, Mosekälla

Ekorrn satt i granen……..

Ekorrarna tycker tydligen att kommunanställda ska sänka sina löner med 5 %, för att solidariskt spara pengar till kommunen i kristider!

Kristider,ja visst, men Storuman kommuns stora kris är självförvållad och heter Gunnarns flygplats! Det är där vårat budgetunderskott ligger!

Ska kommunanställda betala det med sänkta löner!!??

Jag som undersköterska, snart 50 år, arbetat i drygt 10 år, har en grundlön på en heltid under 20,000 kr i månaden, jag får ut mellan 12- 13 000 kr månaden i nettolön, väldigt många av oss har inte heltidstjänst, ska vi ha en lägre lön??!!

Nej, nu får det vara nog!

Jag känner mej kränkt!

Och jag känner mej oerhört FÖRBANNAD!

Kliv fram i ljuset era YNKRYGGAR!

Se oss i ögonen och säg att vi ska sänka våra redan på tok för låga löner!

18 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Jag tror tallegren skriver så för att provocera, men det är onekligen svårt att veta vad de har får hållning i olika frågor. Flygplatsens underskott ska finansieras av de som tycker det är värt att fortsätta att driva den. Var du närvarande vid mötet som förlängde driften nu senast? Var kommer pengarna ifrån denna gång? Har hört rykten om någon Stockholmsdelegation… Har du information från ”insidan”? =)

  2. Johansson

    … så vitt jag förstå så har man redan börjat dessa sänkningar. Personalen på räddningstjänsten har (eller håller på) att förlora en ersättning de har för att kunna infinna sig snabbt vid utryckning. Om jag förstått det rätt handlar det om en schablon-ersättning per månad som gäller merkostnad för eget fordon i samband med utryckning.

    Skulle tro att den indragningen ungefär motsvarar de 5 procent de talas om i det här fallet.

    Vem står upp för brandmännen?

    Att kalla ”korrarna” för ynkryggar är lite väl starkt. Det finns många som skriver under pseudonym – frågan är varför de gör det?

  3. Marianne

    Jag tycker att ”korrarna” är ynkryggar, och det står jag för! Visst är det många som skriver under ”pseudonym”av olika anledningar, jag accepterar det, även om jag inte gillar det i någon form, men det kan ibland finnas anledning. De här ”korrarna” skriver blogg anonymt! Och jag tycker att när man kommer med sådana förslag som att ta av redan lågavlönades löner, då ska folk få se vilka som lägger ett sådant förslag!
    V slåss för brandmännen i Storumans kommun, vi har inte godkänt några neddragningar!

  4. Marianne

    Nej, jag var inte på detta extra kommunfullmäktige, där man delade ut 10 nya miljoner till flyget i Gunnarn. dessa pengar kommer att tas från nämndernas budget, det vill säga man tar från skolan, vården och omsorgen! Några andra pengar finns inte!
    Ja, en del ”insider” information har jag förståss, men jag tror inte jag har hört om någon ”Stockholmsdelegation”

  5. Håkan Rombe

    Du har rätt Marianne.Kommunbudgeten hänger ihop, ökar man utgifterna med 23 milj på ett ställe får det enorma konsekvenser på andra ställen i en liten kommun. Halva kommunhuset har varit sysselsatt minst ett år med att dammsuga alla verksamheter på pengar för att leka Rikstrafik. Det drabbar omsorg, skola, kultur, underhåll av gator och VA-nät etc etc.Det borde hållas en kurs för kommunpolitiker i kommunal ekonomi och budgetering för nu har vi inte gemensamma referensramar. Sedan att blogga om kommunpolitik dagligen med tydlig inside-information är urfegt.Parti? Demokrati bygger på öppenhet.

  6. Brandman

    Marianne
    Du och Håkan är fantastiska. Oavsett vilken fråga som diskuteras så hamnar ni tillbaks på flyget i Gunnarn.
    Vad korren drog igång var en diskussion om huruvida det var rätt att sänka brandmännens ersättning.
    Håkan drog det ett steg till med samma ironiska grepp.

    Även jag tycker att det är fel att pumpa in mer kommunala pengar i Storumans flygplats. Men jag tror inte att vi får skylla allt på detta. Fler ekonomiska blunders finns i historien – som alla har kostat oss pengar.
    Bra att V slåss för brandmännen. Hur har du slagits hittills och vad ska du göra ytterligare?

  7. Marianne

    Brandman

    Läs Håkans ekonomiska redovisning av kommunens budget i hans blogg, den är nog mer tillförlitlig än annan information du kan tänkas få!
    Vi har ett minus i budgeten för 2009 på 13,665 miljoner kronor, gunnarn har fått 14,350 miljoner, hur ska vi se det?
    ”Korrarna” vill sänka ersättningarna till de kommunanställda! Det var ej specifiserat för brandmännen!
    Min enda ”ersättning” är min lön från kommunen, och den är redan skamligt låg!
    Du som brandman har ju i alla fall en lön från ett arbete ,förutom ditt brandmanna jobb, eller hur?!
    Vad det gäller bilersättningen, så kom………

  8. Marianne

    forts……..den upp under förra allians styret, men vi sa då ”nej” till det förslaget. Vi har aldrig gillat det förslaget i partigruppen, och kommer aldrig att göra det heller! Vi kommer att ta upp det igen, naturligtvis!
    Vi har också kämpat för att man i Tärnaby ska få behålla sina jourgrupper utan neddragningar från fyra till tre!
    Räddningstjänsten är oerhört viktig för tryggheten i kommunen, och den påverkar också våra försäkringar, så Räddningstjänsten är självklart någonting vi slåss för!

  9. Brandman

    Jag har läst Håkans redovisning och tycker den är jättebra.
    Att kommunens ekonomi inte är bra vet nog alla vid det här laget, men att få det åskådligt presenterat är utmärkt.
    Men jag fattar inte vad den har med beslutet att ”sno” vår ersättning att göra.
    Om du tycker att ”korrarna” vill sänka ersättningen lönerna hos oss kommunanställda har du läst väldigt slarvigt och är totalt blind för ironi. Samma ironi som Håkan använde i sitt inlägg – tror du han menade allvar också när han sa att man skulle betala mindre på ICA.
    Men jag är jätteglad att V står på vår sida. Det är ju ett KS på tisdag….

  10. Brandman

    …. Du säger:
    ”Min enda ”ersättning” är min lön från kommunen, och den är redan skamligt låg!
    Du som brandman har ju i alla fall en lön från ett arbete ,förutom ditt brandmanna jobb, eller hur?!”

    Vad har det med saken att göra. Det är kanske just för att jag har låg lön som jag är motiverad att jobba extra som brandman.Förutom känslan av att göra nytta.
    Men den känslan betalar inte kostnader för motorvämare, privat bilkörning och behovet av en extra bil.

  11. Marianne

    Brandman
    Är det svårt att förstå besparingar när kommunen har minus i kassan? Man jagar kronor och ören överallt! Allt sitter ihop!
    Nej, jag anser mig inte totalt blind för ironi, har själv många gånger blivit anklagad för att använda ironi. Jag förstod mycket väl Håkans ironi i hans inlägg.
    Däremot har jag mycket svårt att se någon ironi i ”Korrarnas” förslag,det har diskuterats i ett grupparbete på ett KF möte, och jag har själv hört politiker skylla den dåliga ekonomin på kommunanställdas löneökningar!
    Så jag tycker bara att det är patetiskt att nu försöka ”tona ner” förslaget!

  12. Marianne

    Brandman
    Vad jag menade var bara att brandmannalönen/ersättningen inte är din huvudsakliga inkomst, du kan ju strunta i att vara brandman!

  13. Ingrid Lindström

    Marianne
    Brukar läsa din blogg och tycka att du är så klok – men nu tror jag att du ”skitit i det blå skåpet”. ALLT är inte Gunnarns flygplats fel och skuld – det är ju rena rama sandlåde-politik ! Min pension har sänkts med 476:- per månad – och vi har inga jobbskatteavdrag hellre ! Skyll mycket på de ”stafettläkare” som tjänar mer per månad än din årslön – och skattar i Stockholm. Hälsningar / Ingrid

  14. brandman

    Hej!
    Och det är ju just det som händer i Tärnaby. Ersättningen är så låg att folk ”struntar” i att vara brandman.

  15. Marianne

    Ingrid, att storumans kommun går – 13,665 000 kr 2009 skyller jag nog ändå på de 14,350 000 som vi tagit ur kommunens kassa och lagt på Gunnarns flyg!
    Vi har kristider, men kommunens ekonomi har sett betydligt bättre ut om vi inte kastat bort skattekronor på flyget i Gunnarn!
    Sänkta pensioner står Reinfeldt och hans regering för!
    Stafettläkarna finns för att man inte kan tillsätta alla läkartjänster i Storuman, och kostar Landstinget massor av pengar. Visst innebär båda dessa delar mindre skatt till kommunen, men det är inte det som orsakat detta hål i ekonomin nu!

  16. Marianne

    Brandman
    Du har annan information än jag………..
    Räddningstjänsten är lagstiftad, och genom att ni har andra heltidsjobb så har ni ju ett starkt förhandlingsläge! Dessutom har jag fått information att er bilersättning ingår i avtalet, och inte kan tas bort utan förhandlingar med facket! Så det kanske löser sig?!

  17. Ingrid Lindström

    Marianne
    Du har aldrig sagt något om Volvoanställda som frivilligt gick med på sänkta löner för att behålla sina jobb. Du tycker det är helt moderaternas fel med våra sänkta pensioner, men det var nog inte enbart moderaternas fel…
    Men då det kom till din egen lön blir du både förbannad och kränkt ….!

  18. Marianne

    Faktiskt Ingrid, har jag skrivit en blogg tidigare om lönedumpningen, i samband med Volvos sänkta löner!

    Det är också en skillnad att kunna sänka sin lön om man jobbar på Volvo, och om man är undersköterska på 63% tjänst!
    Det är stor skillnad omän man jobbar 100% som undersköterska!

    Nej, Moderaterna har haft hjälp att sänka pensionerna av sina allianspartners i regeringen!
    Och jag tror inte att Storuman kommun har haft särskilt mycket med just det att göra, men det är Storuman kommun som hela tiden beslutar om nya pengar ur skattemedel till flyget i Gunnarn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.