Marianne Johansson, Mosekälla

Bygget Mosekälla

Inget vidare väder i dag.

Själv ska jag städa och ladda för jobbhelg!

I går firade vi morfar, som fyllde 80 år!

Det var trevligt, med en strid ström av gratulanter hela dagen.

Mycke blommor fick han, hela vardagsrummet lyser upp och doftar gott av blommor!

Vi försöker lära våra barn namn på orter och platser i vår omgivning.

Vi tycker att det är viktigt att de kan dem, det är en bit av vår historia!

Många namn härstammar från vårt ursprungsspråk, samiskan, och beskriver platsen, men det kan också vara personer och händelser som namnger en plats

Är man ute i skogen, på fjället, så är det bra om man vet vad stället heter, eller inkringliggande fjäll och tjärnar. Det är ett sätt att orientera sig!

Även när man åker efter vägen, och vill varna för älg ex, så är det bra att kunna namnge stället där man såg älgen, som varning!

Ex i vinter har det varit mycke älg på ängesholmen, Trättarnäset, Augus Ers fäbon!

Nej, jag begär förståss inte att våra besökare ska vara så väl orienterad i våra omgivningar, men ju fler av oss bofasta som är det, desstå bättre.

Stället där jag bor heter Bygget Mosekälla.

Mosekälla är namngett av en skollärare som bodde en bit längre in här, och hittade en vattenkälla under en sten. Det syns som vattnet kommer ur stenen. Nu är tyvärr stenen bevuxen med mossa, så det är svårt att se hur det faktiskt syntes. Förr var det nog bara i slutet av vägen som kallades för Mosekälla, men källan som givit stället det namnet ligger inte riktigt ända upp där. Så nu används namnet inefter hela vägen.

Bygget heter stället jag bor på, därför att en man vid namn Oscar Willhelm Nilsson bröt upp marken här och byggde hus till sej och sin familj, i början på 1900-talet.

Min svärfar köpte sedemera Bygget, med tillhörande mark av honom.

Det finns flera andra namngivna platser också inefter vår Mosekällaväg.

"Sunnestmyra, överdragarmyra, skogömmarkurva, Bjärkvattslänavika, sågvika,Annas jäla, gamm jäla,tuvdalsmyra, Strömudden" mfl namn med olika ålder på nacken.

Äldsta "nybygget" här är "gammjäla" eller lägenheten Storfjäll, Ytterbäcken som den också benäms. Där levde en stor barnfamilj i början av förra seklet. Nu är denna vackra plats inte bebodd på heltid längre.

Alla namnen har sin historia, och jag tycker att det är både intressant och viktigt att veta.

Det är också tråkigt om man tappar bort namn, eller har fel namn på en plats, då går man miste om historien och meningen med namnet.

Vi försöker föra över det vi kan till våra barn. sedan är det deras sak att förvalta, och kanske, förhoppningsvis föra vidare.

I morgon kommer barnbarnet, kanske kommer han en dag att kunna namn och histoier om platser där hans pappa vuxit upp?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.