Marianne Johansson, Mosekälla

Nej, Strömudden tillhör inte Bygget!

Vill berätta mera om Bygget Mosekälla, och varför Bygget och Strömudden inte har med varandra att göra. Det enda gemensamma är Mosekällavägen och att de båda ställena ligger på samma sida Jovattnet!

På Bygget i Mosekälla finns tre fastigheter, varav den ena bebos av oss, och den andra av våra fantastiska grannar,Grannarskäringa, Grannarsgubben och onga deras.

På den tredje fastigheten på Bygget bor för närvarande ingen. På Bygget finns således bara bofasta. Grannsämjan är god, och vi försöker hjälpa varandra så gott det går. Våra barn umgås nästan som syskon, med allt vad det innebär, och känner sig nog ganska hemma hos varandra!

Vi har en egen "pub", som vi öppnar när vi känner för en "byafest"!

Vi har en del gemensamma aktiviteter för oss här på Bygget. Exempel på sådant kan vara att åka ut med skotern i skogen, för att äta middag, eller göra gemensamma "överrasknings besök" hos vänner och bekanta! Kort sagt, har vi det ganska gemytligt och bra här.

Bygget Mosekälla ligger på stamfastigheten Västansjö 1:3, som är en jordbruksfastighet.

Runtomkring stamfastigheten Västansjö 1:3 ligger stamfastigheterna Joeström 1:2, 1:3, 1:4 och 1:7, även de jordbruksfastigheter.

Strömudden är en udde! Invid sjön Nedre Jovattnet, ca 500 m väster om Bygget, och tillhör stamfastigheten Joeström 1:3!

Strömudden gränsar inte ens till Bygget och Västansjö 1:3!

Strömudden har således ingenting med Bygget att göra, men det finns tydligen en "missuppfattning" om att den har det!

Var den felaktigheten kommer ifrån, vet jag inte, men det är en sådan där sak, om den får stå oemotsagt, som förvanskar  Byggets rätta historia!

Vilket jag tycker är tråkigt, när jag nu bor på Bygget, och min karl och mina barn har vuxit upp här!

Petitesser?? Ja, kanske, men för mig är historia viktigt! Det är alldelens för ofta som detta områdets, och då tänker jag inte bara på Byggets och Mosekällas historia, förvanskas och glöms bort! En förljugen historia förs fram, som tar stoltheten och glädjen från människorna.

Det hårda arbete som Oscar Nilsson och hans hustru lagt ner här, när det bröt sitt nybygge, är värt att minnas och förvalta.

Jag kände inte Oscar och hans fru medan de levde. Men genom att gå runt här på Bygget, kan man se resultaten/ spåren av deras strävsamma arbete.

Att påstå att Strömudden tillhör Bygget är att förvanska och förringa deras historia!

Det har varit fantastiskt väder i dag!

Vi har varit till fjälls i en härlig solbacke, invid en liten tjärn hela dagen. Tjärnen, som inte har nåt namn ligger just söder om "gamm Johanna"

Vi döpte den i dag, men det är ett internt namn som stannar inom familjen.

Sedan vi kom hem har vi ätit en underbar middag, kycklingwok, som sonahustrun lagat!

Hoppas det här vädret håller i sig hela veckan. Sonen och sonahustrun väntar upp några kompisar i morgon, så det vore fint om vi kan åka ut på dagarna.

@

@

@

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.