Marianne Johansson, Mosekälla

När ska skoterspår bli allmanna leder?

Påsk är över för i år. Kvar här hemma är nu, förutom de hemmavarande barnen, äldste sonen med flickvän, yngste sonen och näst äldsta dottern. Yngste sonen och näst äldsta dottern har ju egentligen inte flyttat hemifrån på riktigt än, de går ju bara skola på annan ort. Ja, äldste sonen har ju inte heller flyttat, men han är hemma mer sällan. Frågan är, när räknas det att man flyttat hemifrån?

I onsdags for näst yngste sonen och hans sambo tillbaka till sina näringar, det är säkert många som åkt iväg. Men jag ser ju på nät tidningen att det verkligen varit mycket folk här i påsk! Liftkortsförsäljningen har slagit rekord! Så visst är det läge att utveckla??!!

Har läst om Strömmas önskan att sälja anläggningarna här? Och kanske är det så att det behövs nya krafter som verkligen ser områdets utvecklings potentialer och är villiga att satsa?!

Kommunen behöver också dra tummen ur… och sätta sig med markägarna vid förhandlingsbordet, för att kunna gå vidare med allmänna skoterleder och göra turistskotertrafiken legal här! För hur många besökare tror ni inte att vi mister om vi stänger för skoterturismen??

För det är så, att du som inte är bosatt här, måste ha markägarens tillstånd för att köra skoter på den privata maken, och det är i stort all mark som ligger nedanför "Statens" mark. Det är inte tillåtet att köra skoter hursom helst. Och visst kan du ju få tillåtelse av enstaka markägare, om du känner någon sådan, men din skoteråkning är ju då begränsad till den marken. Så vad som behövs för turismskotertrafiken är allmänna skoterleder, med kommunen eller Länsstyrelsen som huvudman, alltså "ägare" av skoterlederna. Och då måste man börja med att upprätta ett avtal med markägarna.

Hittills har detta inte varit möjligt, då kommunens intresse närmast legat i att begränsa ortsbefolkningens färdsel, genom att inte erkänna §3 terrängkörningslagen. Och man har heller ingen intention att betala markägana för intrånget som skoterleden gör på dennes mark. I stället vill man att markägarna ska vara med och betala skoterleder, som går på den egna marken, och som ingen ortsbo behöver för sin färdsel! När man har den inställningen från myndighetshåll, går förhandlingen fel redan från början!

Kommunen har lyckats reta markägarna så till den milda grad, att det finns markägare som "stängt" av de skoterspår som nu korsar deras marker, och som fungerar som illegala skoterleder! Och då blir turisterna upprörda, med all rätt, men de slår sin ilska på fel personer. Det är kommunen man ska agera emot, inte markägarna!

Jag tror att de flesta markägare vill ha skoterleder!

De flesta inser att skoterturismen är viktig för oss, och kan man då hålla den trafiken till fina leder, så är det bra, ja, en nödvändighet!

Det skapar lugn, det skapar säkerhet, du hittar hem till stugan, även om du inte är "tjänn" på markerna, du undviker att hamna nedför stup eller i en vak!

Och du undviker att störa folk! Varken ortsbor eller fritidshusägare är överlag förtjusta i skoterleder runt eller förbi husen!

Så visst ska vi ha skoterleder, men det är inte markägarna som ska hålla dem gratis och försaka sina egna rättigheter!

Vi ska ju alla tjäna på turismen, eller??

@

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.