Marianne Johansson, Mosekälla

Vänsterns valplattform!

Vänstern i Storumans valplattform!

Storumans kommuns främsta kapital utgörs av dess invånare. De emotionella avstånden måste minska för att vi ska nå framgång.

Och vi måste jobba för att återupprätta kommunens ekonomi och få en budget i balans!

Det får bli grunden i vår valplattform.

Vad menar vi då med det?

Ja, kommunens invånare är förståss den viktigaste komponenten, utan invånare ingen kommun!

De emotionella avstånden, ja, då menar vi avstånden som finns mellan människor, företag, politiker och avstånden mellan byar och kommundelar! Vi tror att om så många som möjligt känner sig viktiga för, och delaktiga i det som händer i kommunen, så blir det också lättare att utvecklas, och vi får en ännu trevligare kommun att leva i! Vi har så fina förutsättningar att lyckas om vi bara samarbetar!

Att det blir tuffa år framöver för att få kommunens budget i balans förstår nog de flesta, vi kommer att behöva prioritera hårt, och kärnverksamheterna är första prio!

När det gäller vården och omsorgen vill vi skapa lugn och trygghet för både brukare, anhöriga och personalen! Man ska veta att man får den vård man har rätt till, och personalen ska inte jobba under ständigt hot om varsel! Vilket ju kan bli svårt under de närmaste åren när såren i ekonomin ska saneras.

Vi vill också att äldreberedningens nogranna arbete ska följas och respekteras! Vi får fler äldre i behov av olika vårdinsatser!

Vi vill att alla arbetare och företagare ska känna sig trygga i sin utövning. Man ska ha en dialog med varandra som förbättrar klimatet, både för företag och anställda!

Någonstans på vägen borde man kunna mötas, även om man från början har olika perspektiv! Vi vill i alla fall försöka! Som kommunanställd ska man kunna ha en egen åsikt, utan att känna sig hotad att mista jobbet!

De arbetslösas och sjukskrivnas villkor måste också förbättras, men det är ju främst regeringen som styr över deras situation, så det är ju bara att rösta på de röd-gröna som vill värna om dessa grupper i samhället!

Vi vill också slåss för att bevara byggdeavgiftsmedlen! Nu talar man om att dessa ska gå till att ex förbättra kraftbolagets dammar! Dessa pengar betalas ut till kommunen pga de sår i naturen som orsakades, och fortfarande kan beskådas, av kraftverksbyggena och överdämmningarna! Och de här pengarna har stor betydelse för kommunen! Det är helt absurt att dessa pengar nu ska gå tillbaka till de som orsakade ingreppen, och dessutom tjänar väldigt mycket pengar på dem!

Vi vill heller INTE ge driftsbidrag till flygverksamhet i kommunen!

Vi vill också återinrätta en fritid- kultur och turistnämnd! Vi tycker att dessa frågor inte får sitt rättmätiga utrymme i nuvarande form, inom FKU nämnden.

Byautvecklingen måste stärkas, hela kommunen ska vara levande och möjlig att bo i.

Vi vill också utveckla ungdomsverksamheter i hela kommunen. En önskan är att kunna erbjuda subventionerade liftkort till kommunens skolungdomar!

Vi vill också ha kvar och stärka musikskolan! De är en viktig del i kultulivet och för oss som bor i kommunen!

Våra barn ska ha rätt till en fullgod utbildning med kompetenta lärare, och vi vill värna om Luspengymnasiets utveckling! utbildningarna bör anpassas till den lokala arbetsmarknaden, och något måste ske med utomhusmiljön på Skytteanska skolan! Med tanke på föräldrar med obekväma arbetstider, och kanske inga far eller morföräldrar i närheten som kan ställa upp, skulle vi vilja kunna erbjuda barnomsorg även under kvällar och helger.

Vi är för vindkraft som gagnar kommunen!

Och vi säger blankt NEJ till uranbrytning!

Övrig gruvdrift är vi posetiva till, vi lär inte heller kunna stoppa den, men man måste visa respekt och hänsyn till markägare, närboende och berörda näringar!

Vi behöver bygga mer boende där efterfrågan finns! Man måste kunna finna bra boende för att kunna bosätta sig!

Vi vill utveckla turismen genom aktiva åtgärder för att bredda utbudet, och därigenom möjliggöra åretrunt turism.

När det gäller turismen är det också viktigt att vi får tillstånd lagliga allmänna skoterleder.

I Storuman funderar ni, med all rätt, när man ser partilistan, om Vänstern bara är ett Tärnaparti?

Vi vill inte vara det! Vi vill vara ett parti för hela kommunen!

Vi vill få tillstånd en dialog, där vi alla törs komma med krav och önskningar från kommunens alla hörn, utan att bli anklagade för att vara gnälliga, otacksamma och vilja splittra!

Men jag ska inte på något vis sticka under stolen med att det inte är det lättaste att alltid förstå de behov som finns flera mil ifrån ens egen vardag ! Därför är vi oerhört glada åt de två Storumanbor som finns med på vår lista, och vi kommer att lyssna noga på dem, när det gäller frågor som rör Storuman med omnejd!

Jag hoppas också att alla Storumanbor ska kunna kommunicera med oss! kanske via våra representanter i Storuman?

 

15 kommentarer

  1. Mer pengar till alla

    Vilket drömsammhälle det kommer att bli. Lägg till 6 timmars arbets dag med bibehållen lön till dom idioter som vill jobba eller varför inte högre lön till alla och 100% i a-kasse ersättning hur länge som helst så behöver ju ingen jobba!Vem som ska betala kalaset behöver vi inte bry oss om just nu det fixar nästa generation.(tänker på Grekland) Jag kommer direkt att rösta på er för vem vill inte leva i ett sånt drömsammhälle?Mer pengar till alla!(Bara en enkel fråga hur ska ni finansera eran drömvärd?)

  2. Mer pengar till alla

    Hur jag än läser det hittar jag inget konkret bara en massa floskler om saker som vi alla vill ha.Bra skola,levande byar,sjukvård mm. Vem vill inte ha det?Men hur det ska uppnås vill jag veta.Tex ”Arbetare o Företagare ska känna sig trygga i sin utövning” vad menar du med det? Aktiva åtgärder för att bredda utbudet för turism. Vad tänker ni att kommunen skulle bygga o hur finansieras det?

  3. måsakäringa

    jag skulle vilja vara med och engagera mig i kommunpolitiken och då som representant för v från storuman. vem ska jag kontakta???

  4. Jimmy Lindberg

    Jag tycker det är bra att du lyssnar på folk ex. nu när du skriver detta inlägg. Vidare är det oundvikligt att komma undan frågor om finansiering när det används slitna termer som ”mer pengar till alla” säger. Men du flörtar ju inte rakt igen utan ni tar ju även ställning till vad ni är klart emot. Ska jag kritisera lite så gäller det ex. att ni ”vill minska de emotionella avstånden”. Det låter sig inte göras genom att ställa sig negativ till ”storuman frågor” och subventionera ”Tärnaaktiviteter”. Att subventionera ungdomsverksamhet endast i Tärna är väl frågan om det ens är lagligt…

  5. Fjällbo

    Finns ingen vindkraft som gagnar kommunen. Arbeta heller för att dom 50 miljoner i veckan som går ut från kommunen i form av vattenkraften att mera stannar här. Varför ska vi förstöra ännu mera av vår natur när redan så mycket är förstört? För några år sedan så var du emot gruvor när det ville borras från Västansjö och västerut. Hur positiv är du om det blir en stor gruva i Mosekälla? Lätt att vara positiv när det inte drabbar en själv. Bygg 40 st 160 meter vindsnurrar runt omkring er, så får vi se hur positiv du är.

  6. Marianne

    ”Mer pengar till alla”
    Vad vi först måste ta itu med är den budgetobalans vi nu har i kommunen, det trodde jag att jag skrivit? Vi måste prioritera hårt, och då är det först och främst de lagstadgade kärnverksamheterna som prioriteras! Däribland finns skolan och vården. Måste besparingar göras här, så måste man lyssna på personalen, ofta kan det minska katastroferna i besparingen! För att få en så bra vård, skola och omsorg som möjligt, så måste man ut och ta reda på hur verkligheten ser ut!
    Att arbetare och företagare ska känna sig trygga, då tänker jag på kommunikation och öppenhet!

  7. Marianne

    ”Pengar till alla”
    Som företagare ska jag veta att jag har stöd av kommunen och vilket stöd jag har.. som arbetare ska jag veta att kommunen stöder det företag jag jobbar åt, och att jag törs vara öppen i mina åsikter utan att förlora jobbet!
    Och vi kan aldrig nog poängtera att både företagen och arbetarna är viktiga för kommunen!
    Att utveckla turismen behöver inte betyda att kommunen ska bygga någonting! Men man kan ju försöka uppmuntra och tillmötesgå de privata finasiärer som vill satsa och utveckla!

  8. Marianne

    ”Måsakäringa”
    Jätte kul att du vill engagera dig!
    Hör av dig till Bengt-Göran Burman tel 0954/22012 070/3094681, eller Helena Israelsson 0954/ 21017
    0768288807!
    Välkommen!

  9. Marianne

    ”Jimmy”

    Ja, som jag säger, först måste budgeten i balans!
    Men jag förstår inte vad du menar med att vi är negativa till Storumanaktiviteter och subventionera Tärnaaktiviteter? Vem har pratat om endast subventionerade ungdomsverksamheter i Tärnaby?

    ”Mer pengar till alla”
    Glömde byautvecklingen!
    Här är bla bygdemedlen viktiga! Det handlar om att uppmuntra och stödja utveckling i byarna. Det kan handla om olika aktiviteter som byarna vill genomföra.

  10. Marianne

    ”Fjällbo”
    Vindkraft som kommunen äger, eller äger andelar i är till gagn för kommunen!
    Visst kan vi hävda, och arbeta för att mer pengar från vattenkraften ska stanna i kommunen, men ska vi verkligen få pengar tillbaka på vattenkraften måste vi nog vara med och äga den också! I det här fallet är vi i minoritet mot de som tjänar på vattenkraften!
    Personligen är jag väldigt tveksam till gruvor ! De lämnar stora sår i naturen och frågan är vad de ger till kommunen? Människor får lämna sina hemställen och det innebär trauma och tragedi, men kan vi stoppa dem??

  11. Marianne

    ”Fjällbo” forts.
    Och om vi inte kan stoppa gruvorna så måste vi försöka uttnyttja dem så mycket vi kan, och få så stor avkastning som möjligt att stanna kvar på orten i form av arbetstillfällen osv. Och de som äger marken där gruvorna ska finnas ska ha ordentliga ersättningar! det letas malm runt här jag bor också, ingen vet om det blir en gruva här också i framtiden!
    Och som du kanske vet så är jag inte helt oberörd av den tänkta gruvan i Rönnbäck!
    Obs! Vi har ju inte pratat om stora vindkraftsparker i fjällen! Själv skulle jag gärna ha ett gårdsvindkraftverk!

  12. Stensele bo

    Jag har en fråga,vem håller ni på i krisen mellan nord o syd Korea? tyckr ni som erat huvudparti att USA ska dra tillbaka alla sina trupper som stöttar olika demokratier tex Sydkorea? Om USA gör som Ohly vill så kommer Nordkorea att med sin kina stödd krigsmakt att överföra sin ”överlägsna Kommunistiska filosofi” till syd korea.Dom har ju utvecklat den kommunistiska läran till fulländat.( 90% av befolkningen svälter o 2 milj har dött av undernäring. medans topparna innom partiet rullar i lyx)Lika värde för alla? Kolla historien hur kommunistiska stater har lyckats!

  13. Stensele bo

    Förstår inte hur fullt psykiskt friska människor som jag tror att du tillhör kan tro på den kommunistiska iden?
    Det är ju bara att läsa historia och läsa fasit!Eller tycker du att Stalins Sovjeunionen och nuvarande Nordkorea har byggt upp ditt drömsamhälle?

  14. tejvos

    Intressant fråga du ställer Stenselebo!!
    Jag skulle vilja rösta fram detta parti för jag vill verkligen se hur kommunen skulle se ut efter fyra år med v.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.