Marianne Johansson, Mosekälla

Moppekörkort!

Har forskat i vad det skulle kosta, och hur man tar ett förarbevis för moped??

Reglerna för mopedkörning ändrades ju den 1 oktober 2009

ja, att köra en gammal Puch kostar med de nya reglerna någonstans just över tusenkronor, och du kan gå förarutbildningen på ABF.

men om du ska köra EU moppe så blir det dyrare!

Körkort för EU moped tas numera endast på en trafikskola. Minimikravet på utbildningen är att man ska ha minst 12 timmars utbildning varav 8 timmar teori.

1 timmes manöverkörning och 3 timmars körning i trafik. detta kostar runt 3500 kr!

Att ungarna behöver en utbildning innan de ger sig ut i trafiken med sin moped är väl ingenting att diskutera, det är bra, rent nödvändigt!

men det är tråkigt att det ska kosta så mycket och bli så besvärligt att ta detta förarbevis när man inte bor i närheten av en trafikskola!

Perspektivet glesbyggd har ännu en gång glömts bort hos beslutsfattarna!

Jag tror visst att man skulle kunna få en lika bra förarutbildning hos studieförbunden, som hos trafikskolorna, för att köra även EU moppe! Och det hade blivit både billigare och mera lätt tillgängligt för ungdomar ute i periferin!

Att köra EU moppe blir en klassfråga! Man ska helst bo i en stad, och defenetivt måste man ha föräldrar som har råd att betala!

7 kommentarer

  1. B. Eriksson

    Att göra mopedkörning till en klassfråga är väl ändå att ta i Mariann, vad skall man då kalla skoterkörning…där ungdomar investerar 70-100tusen i skoter och dessutom kör upp bensin för tusentals kronor under vinterhalvåret.Har man råd med skoter och tllhörande kostnader så har man även råd med ett EU körkort för moped eller…

  2. Marianne

    Nu var det ju inte kostnader för införskaffning av fordon och drivmedel jag tog upp i den här bloggen!
    När det gäller det är det förståss redan en klassfråga gällande skotern, men än kostar det inte 3500 kronor att ta ett skoterkörkort!

  3. Caj cederlund

    Man kan gå kursen ink körningen på studieförbund men man måste skriva upp för transportstyrelsen
    /Caj

  4. 9 år sen

    Jag var i moppeåldern för 9 år sedan. Då fick jag köra om jag hade en försäkrad moped, detta var tider tyckte man. Men dagen kom å jag blev 15 men fick ingen moped. Tursamt nog var jag så arbetsför att jag skaffade ett sommararbete. Jag tjänade ihop några tusenlappar som räckte till en moped. Det är väl vad dagens ungar får göra nu också! Vill man vara värst med en eumoppe så får man väl skippa den där nya sonyericsson nallen å ha kvar sin gamla istället. Att man sen måste till stan är ju tråkigt, kostar väl 123kr för enkelbiljett.. Boende går nog att ordna, det finns ju släkt. Mvh

  5. Thor

    Klassfråga? Isf kan ju allt sägas vara en klassfråga.. Allt handlar i slutändan om prioriteringar! Du måste varken bo i stan eller ha rika päron för att skaffa moped och behörighet. Ska vi göra en klassfråga om allt vi inte har prioriterat att införskaffa? Vad har du isf för tv? Är den platt, tillhör du överklassen, bildrörstv medelklass och saknar du en tv är du av lägsta rang. Jag saknar tv i hushållet och har varken traktor eller är markägare men en dator värd ca 40.000 har jag prioriterat.

  6. erik

    Det kostar 1795 kr att ta förarbevis för snöskoter på Umeå trafikskola. Sedan tillkommer då en betydligt större avgift för att köpa en skoter, utöver detta tillkommer kostnader för att ta sig dit man kan köra skoter ex. tärnafjällen. De flesta ungdommar i Tärnafjällen har både skoterkort och skoter, åtminstonne inom hushållet. Vem behöver rika föräldrar? Mopedbarnet eller skoterbarnet? Mvh

  7. Marianne

    Om man ska förarbevis för EU moped alltså klass 1, måste man gå via en trafikskola!Det är då den information jag fått av studieförbundet.
    Man kan ta förarbevis för skoter något billigare hos ett studieförbund.
    För det är än så länge möjligt!
    Ja, naturligtvis handlar allt här i livet om hur man prioriterar! Och nej, vi kommer inte att prioritera körkort för EU moppe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.