Marianne Johansson, Mosekälla

Inför valet!

Har ni funderat på vad som händer om vi, som allians regeringen vill, säljer ut alla Statliga bolag, och sänker skatterna?

Vem ska  betala för vår välfärd?

16 kommentarer

  1. ivar

    Det är inte svårt att räkna ut, det får var och en. Har vi fast jobb så kanske arbetsgivaren betalar en sjukförsäkringspremie. När vi har varit sjuk i ett år så får vi betala den själv, om vi har råd. Är du vikarie eller korttidsanställd eller arbetslös så är det upp till dig själv att betala. Har du en långvarig sjukdom så kan försäkringsbolaget vägra att teckna en försäkring. Det här är verklighet för många miljoner människor i vår värld.

  2. Peter Åberg

    Akademiska Hus
    Boxer TV Access
    Casino Cosmopol
    Fastighets AB Malmfälten
    Green Cargo
    IRECO Holding AB
    Infranord AB
    Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi
    Kungliga Dramatiska Teatern
    Kungliga Operan
    LKAB
    Linx
    Nordea
    Posten
    Procordia
    Rymdbolaget
    SAS Group
    SJ
    Scandinavian Airlines
    Snowflake SAS
    Sveaskog
    Svenska Spel
    Svenska Tobaks AB
    Svenska Varv
    Sveriges Bostadsfinansieringsaktiebolag
    Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
    Svevia
    Swedish ICT Research AB
    Systembolaget
    TGOJ
    TeliaSonera
    Teracom
    Vattenfall
    Vectura
    VisitSweden
    Åkers krutbruk

  3. B. Eriksson

    Oj då Peter,jag måste ha missat den nyheten fast jag läser DI varje dag att dessa 36 samtliga var till utförsäljning.Jag trodde (min dumskalle)att det var delar ur en del av dessa bolag, som staten inte kunde få lönsamhet i som skulle säljas ut i framtiden.

  4. Peter Åberg

    Du frågade efter ”Vilka alla statliga bolag…” och jag gav dig en lista på de statliga bolag som ägs eller delägs av staten.

    Har inte antytt vilka som skall försäljas. Det jag kan konstatera är dock att de senast försålda, Apoteket och Svensk bilprovning inte var bolag som gick dåligt ekonomiskt, vad jag vet. Besiktingar i framtiden kommer enligt de flesta bedömingar att bli dyrare för medborgarna och vad gäller apoteken finns risk för att glesbygden blir förlorare.

  5. Marianne

    För att kunna betala för medbergarnas välfärd måste Staten ha inkomster, så långt måste vi väl kunna vara överens? Har inte staten de inkomsterna, så blir det du själv som får betala! Och då blir det så som Ivar tidigare beskrivit här. Dyrare för den enskilde! Jag kan inte tycka att de avregleringar vi hittills sett inom statliga företag, ger någon grund att tro att om staten säljer ut fler bolag eller delar av dessa, ska vi få det bättre! Glesbygden blir defenetivt förlorare! Glöm ex bilbesiktning i Tärnaby! Vad kostar det oss som bor här?

  6. B. Eriksson

    Helt rätt Marianne att staten måste ha inkomster för att få Sverige att gå runt, samtidigt som vi dess invånare skall kunna leva någorlunda drägligt.Men om nu staten går ett antal miljarder minus på en del av sina bolag t.ex.SAS,SJ,Posten m.fl så skulle dom miljarderna vara kvar i statens ägo om vi inte stod som ägare av dom bolagen eller hur.För dom miljarderna skulle vi kunna få mer pengar till vägar,sjukvård m.m. eller vad tror du.

  7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Visst har du rätt i det!
    samtidigt måste man ju inom Statliga bolag, precis som privata bolag, ha en kompetent styrelse, och kanske lägga mindre pengar på bonusar och höga löner till dess VD.ar! Kanske skulle bolagen vara lönsammare då? Vad jag menar är, varför går/gick dessa bolag dåligt! Fanns/finns det någonting annat man kunnat göra istället för att sälja ut och försämra servicen för dess kunder?! kanske är kraven och inriktningen från ägaren för svaga? Kanske borde Statliga bolag värna mer om sina kunder?

  8. Mr Cool

    Om staten skall äga företag är givetvis en ideologisk fråga och skatteintäkter kommer in oavsett om de är privata eller offentliga. Men framgångsfaktorn stavas otvetydigt EXPORT och kvällsöppna bibliotek eller fritt inträde på museer genererar inget. Vill erinra om den miljard som skattebetalarna fick skjuta till för ett misskött SJ eller OM staten skall producera sprit när man säger sig värna om folkhälsan. Men jag ber dig Marianne argumentera VARFÖR exempelvis staten till varje pris skall vara ägare till exempelvis SAS. Skall man sälja något så skall man göra det när värdet är som högst…..

  9. B. Eriksson

    Hej Marianne,du ställer en hypotetisk fråga varför en del statliga bolag går dåligt,jag vill ge dej ett hypotetisk svar.Som anställd i ett statligt,komunalt bolag på60-80 talet så var den allmänna uppfattningen att man kunde vara säker att inte behöva få sparken oavsett hur lite man presterade i form av tjänster,produkter m.m.När så dom tjänsterna och produkterna lades ut på den öppna marknaden under 90 talet och framöver visades det sig att det gick att köpa dom tjänsterna och produkterna betydligt billigare.Man rättar inte mun efter matsäcken utan kör fortfarande i gammla invanda spår.

  10. Marianne

    Jag ska ställa en fråga till.
    Många statliga bolag har konkurerats ut av ”billigare” alternativ, i och med utföräljningar och avregleringar.
    Men hur har servicen blivit, kanske främst i glesbygden? och har allt verkligen blivit billigare?
    Ja, det kostar skattebetalarna om ett statligt företag missköts, därför får man inte godkänna att det missköts!
    Varför måste jag argumentera för att Staten ska äga SAS?
    Det verkar ju inte vara någon höjdare att äga flygbolag, det borde väl mr Cool om någon veta att jag tycker?

  11. Mr Cool

    Marianne, Svenska staten äger 21,4% av SAS och jag har uppfattat att du är emot utförsäljning av statligt ägda företag. Eftersom du är ”flygmotståndare” så är jag nyfiken på vilka argument du har för fortsatt statligt ägande i just denna bransch eller är det så att det är bara specifika branscher som kan/skall ägas av staten enligt din mening. Då är följdfrågan om även utförsäljningen av V&S till Franska Pernod Ricard var fel. En utförsäljning leder per definition inte till bättre service men exempelvis privatiserandet av Taxi och avregleringen av telemarknaden har ökat servicegraden avsevärt.

  12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag tycker att det var fel att sälja ut posten, nu har vi ingen post värt namnet längre, vilket skapat en del problem i glesbygden. Vad det gäller avregleringen av telemarknaden har gjort att folk i delar av glesbygden förlorat sin fasta telefon, och det finns ingen täckning för mobilen! Har aldrig levt med annat än privat taxi??!! Avregleringen av elmarknaden har inte gett lägre elpriser eller bättre service! Osv… Argumentet för att Staten ska äga SAS är väl för att kunna påverka, för att tjäna pengar på flyg verkar ju svårt! Men det finns viktigare bolag att behålla än SAS, som jag ser det

  13. Marianne

    Förlåt, jag missade!
    Utförsäljningen av vin och sprit med det vinnande konceptet Absolut Vodka, var en källa till inkomst för Staten! Men vad jag tycker är viktigt är att vi har kvar systembolaget och vår restrektiva alkoholpolitik!

  14. Mr Cool

    Jag förstår nu att din inställning gentemot Littorin grundade sig enbart på något så primitivt som hämnd. Men om det är ok att exportera sprit bara för att det ger inkomster så utgår jag ifrån att du även bejakar export av krigsmateriel. Särskillt mot bakgrund att fler dött i Volvobilar än för Boforskanoner. Vår restriktiva alkoholpolitik är däremot en grundpelare för mångas missbruk och förvaret sv Systembolaget bara för dess ”sortiment” är befängd. Det vore lika fånigt att påstå att endast om Konsum hade monopol så skulle man kunna garantera Svenskarna kvalitativt kött i hela riket.

  15. Mr Cool

    Varumärket Absolut är däremot ett intressant kapitel. Jag har själv arrangerat 16 studiresor för företagare till Åhus bara för att visa hur ett framgångsrikt varumärke byggs upp medelst reklam, myter och förpackning. På kvällen vankas sedan ålagille i någon av ålabodarna på Åhus strand vilket är en give succe.

    Om det var rätt att sälja Absolut kan jag inte svara på. För mig är inte ägandet så viktigt bara det genererar arbetstillfällen såväl som inkomster. Men även om ägandet är utländskt numera så genererar Absolut fortfarande dessa ingredienser i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.