Marianne Johansson, Mosekälla

Allemansrätten!

Vad är allemansrätten egentligen?

Jo, det är ingen lag utan en tillämpning, som faktiskt måste ske i samråd med den som äger marken!

Allemansrätten kan inte tillämpas om det kan innebära olägenheter för markägaren, allemansrätten gäller inte "inom syn och hörhåll från fast boende" och bär och svamp på rot är markägarens!

Men jag tycker inte att det är ogott folk att plocka bär och svamp!

Håll er bara borta från bebyggelsen!

Jag tycker det är otroligt fräckt, hänsynslöst och rent oförskämt att springa med bär och svamphinkar runt husen, och parkera bilar på infarter och gårdsplaner, utan att fråga de som bor där! Det finns så gott om svamp och bärmarker som inte ligger intill bebyggelser, att det räcker till alla!

20 kommentarer

  1. J

    Nä folk har verkligen ingen hyfs ibland… Som det här med djurhållning exempelvis…Att ha kor på ”lösdrift” på andras mark är ju helt ok. Däremot känns det inte riktigt 100 när det körs bil kors och tvärs på enskilda vägar för att leta reda på dem.

  2. Svamplockande flerbarnsmamma

    Bär och svamp
    Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Du kan inte åberopa allemansrätten som skäl för att markägaren ska ta särskild hänsyn till bären vid exempelvis skogsskötsel.

    http://www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Allemansratten–en-unik-mojlighet/Vad-galler-enligt-allemansratten/Plocka-blommor-bar-svamp/

    Det är alltså fritt för alla envar att plocka och ta hem hur mycket bär och svamp du vill i och runt Mosekälla

  3. S

    Du svamplockande flerbarnsmamman nu va de ju så här att Marianne säger att man måste hålla sig utom syn och hörhåll för markägarna. Alltså får du inte plocka bär och svamp precis vart du vill.

    ”Du måste respektera hemfriden och får inte passera över eller vistas på privat tomt eller gårdsplan. Tomt, som inte alltid är inhägnad, är området närmast boningshuset. Där har de boende rätt att få vara i fred. Om insynen är fri måste du hålla dig på rejält avstånd så att du inte stör. Din vistelse i naturen får inte heller medföra att markägaren hindras i sin verksamhet.”

    http://www.ab.lst.se/templ

  4. Svamplockande flerbarnsmamma

    Marianne har nog inte ens beteshagar så en 25m från boningshuset, om man går tyst och ljudlöst, borde inte vara ett större obehag för den boende.

    Plocka och njut höstens svamp är härlig speciellt runt Mosekälla.

  5. Marianne

    Förstår att du svamp plockande flerbarnsmamma tillhör dom som har svårt att respektera fastboende?
    Jo, naturvårdsverket förespråkar allemansrätten vitt och brett, men den kränker äganderätten, och EG rätten som står över Svensk lag, så frågan är ju, håller allemansrätten?? Men jag tycker också att folk ska få åtnjuta svamp och bär och friluftsliv, bara inte runt bebyggelsen! Tyvärr är dessa ”skogens folk” sällan tysta och ljudlösa! Runt Mosekälla har det varit väldigt lite bär och svamp i år.

  6. Marianne

    ”J”
    Vi fick rätt i Högsta Domstolen att ha djuren på lösdrift ”Fritt mul och klövbete” Dvs att djuren betar inte i en hage utan fritt på och omkring brukningscentrum, och kommer hem själva! Detta har ingenting med allemansrätten att göra!
    Att köra bil på ”Ensklid väg” som går på den egna marken är nog helt 100!Har heller ingenting med allemansrätt att göra!

  7. Trolle

    Men Hallå!!
    Allemansrätten göller visst både bär svamp och annat gott till magen!
    Senär det svårt att se ibland att ”bor det verkligen någon här”?
    Önskar alla del av detta svamprika allemansberättigande område + Glad Höst!

  8. Marianne

    ”Trolle”
    Om du läser vad jag skriver så kan ”allemansrätten” ifrågasättas, men jag missunnar ingen svampen och bären som växer i skogen, visa bara hänsyn till oss som bor här!Håll dig från bebyggelsen! Och om du inte kan se att här bor folk, hur ska du då se svampen och bären??

  9. J

    Naturligtvis vet jag att korna inte har ngt med allemansrätten att göra…och jag har också full förståelse för att du reagerar över att ha främmande bär och svampplockare inpå knutarna. Men jag kan ändå inte låta bli att ifrågasätta inkonsekvensen i att du har dina kor på vår tomt och använder vår väg för att leta reda på dem…och samtidigt känner dig så kränkt av att ha svampplockare inom synhåll…

  10. Marianne

    Korna går på fritt bete, de håller knappast till på din tomt hela tiden, och du har full rätt att stängsla din fritidshustomt om du inte vill ha dem där! Det är en stor skillnad på djur och människor i det här fallet, jag förutsätter att människor ska ha folkhyfs, det kan man inte kräva av djur??
    Djuren hittar hem själva, vi letar inte efter dem, jag förstår inte vad du åsyftar??
    Dessutom vill jag påpeka att hela vägen ca 500 m, från Mosekällavägen ner till sjön ligger på djurägarens mark Västansjö 1:3!

  11. Petter Viktig

    Vaa!!
    ”Allemansrätten kan ifrågasättas?” Det ska den inte alls. Den är en unik rättighet som vi svenskar har och den ska inte tafsas på. Vare sig av myndigheter eller markägare.
    Men med allemansrätten följer också en Allemansskyldighet som att till exempel inte plocka bär på annans tomt, inte skita ner och att parkera smart.

  12. markägare

    Den som säger att det är lite svamp i Mosekälla kan inte ha varit ute. Jag har aldrig sett så mycket svamp nånsin.så ett litet tips till alla som gillar svamp, MOSEKÄLLA. Och det finns jätteroliga neandertalare där också. Som säger DET ÄR MITT, DET ÄR MINA,hela tiden men bry er inte om dom. För dom har inget annat för sig än att gnälla på allt och alla.Tråkigt liv tycker jag.

  13. Marianne

    ”Petter Viktig” Äganderätten ska inte tafsas på, den är en grundlagsskyddad lag! Men du har rätt i att med allemansrätten föjer skyldigheter också, som egentligen urholkar allemansrätten!
    Och som jag säger så är det helt okej att plocka bär och svamp, om man som det står i allemansrätten, visar hänsyn och respekt och inte stör!
    Vem ”Markägaren” egentligen är visar inlägget! Knappast markägare i alla fall! Troligare en person som bedömmer andra efter sig själv!

  14. S

    Att det kan bli så otroligt mycket tjafs bara för att en av många markägare inte vill ha en massa folk springandes runt huset. Det är väl helt förståeligt för ingen vill väl ha det eller? Tänk om det var ni själva som tvingades utstå detta. Tänk om ni hade en massa folk springandes runt på eran tomt. Men det skulle antagligen aldrig accepteras utan direkt bli en polisanmälan. Och nu är det ju faktiskt så att allemansrätten gäller utom syn och hörhåll vilket för er som inte förstår innebär att man INTE får springa runt huset eller ens nära huset även fast det gäller svamp i Mosekälla.

  15. Karl-Alfred

    Tänkvärt:
    Brottsbalkens 12.kap 2§ lyder:
    ”Är brott som 1§ sägs med hänsyn till skadans obetydlighet och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för åverkan dömas till böter. Den som i skog eller mark olovligen tager växande träd eller gräs eller, av växande träd, ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda eller ock vindfälle, sten, grus, torv eller annat sådant, som ej är berett till bruk, dömes för åverkan, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa.

  16. ...

    Personligen skulle jag inte bli så irriterat om det var någon som plockade bär och svamp i min skog, det är ju bara bra att någon tar vara på dem. Vist kan jag förstå att man blir irriterat på folk som skriker som galningar, det skulle då jag bli. Men det jag inte förstår är varför man måste vara otrevlig mot människor som ska ut och plocka svamp, som inte vet att det finns människor som störs sig på att man gör det!! man kan väll ändå förklara på ett mer smidigt sätt än att ”här får ni inte plocka svamp” för det är ju inte sant.

  17. Marianne

    ”Säger”
    När vi stöter på folk här så brukar vi försöka föra ett samtal, men bara att ifrågasätta deras närvaro, och påpeka att marke är privat, anses som provokation, och svamp/bär plockaren blir jätte upprörd! Precis som vi kan se av flera inlägg här!Vi är helt enkelt otrevliga när vi säger ifrån!
    Om du läser och försöker ta till dig vad jag skrivit så ser du att vi kräver ingenting mer än vanligt folkhyfs, som man inte som vuxen ska behöva få sig tillsagd! Svamp och bärplockning i skogen stör vi oss inte på!

  18. Lotty Stål. Ättling från Mosekälla

    Du Marianne du liknar en gammal repig stenkaka….

    Förstår att du nu intensivt längtar efter skotersäsongen. Hitintills i år har du ju raspat dig igenom den, vårförfallet och nu svamp- och bärsäsongen. Du jagar fastighetsägare och deras släkt och vänner. Du jagar bybor och hitkomna från närliggande byar och orter. Vilken årstid som helst. Spelar ingen roll om du måste jaga skotrar med kamera eller springa dig anfådd i skogen eller skriva skyltar och bestämma över andra. Du förstör vårt fina Mosekälla med ditt sätt! Skäms och väx upp! Se världen utanför ditt lilla revir. Det är år 2010

  19. Skogsmulle

    Markera din tomtgräns så den syns.

    Men på din mark utanför den avstyckade tomten har du inget stöd i lag eller praxis att förhindra bär- och svamp-plockning. Alldeles oavsett hur skitviktig du anser dig själv vara. Hela argumentationen är ju bara en diagnos på en hyperaktiv rättshaverist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.