Marianne Johansson, Mosekälla

Samisk politik??

Jobbhelg!

Jag sov lite dåligt i natt, efter en insident som innefattade vår näst yngsta dotter!

Men det hela slutade lyckligt tack och lov! Mycket tack vare henne själv.

Får försöka vila lite innan jag åker på jobbet istället.

I måndags hade jag en reporter för Sameradions räkning här hos mig.

Frågan var hur det märktes på Vänsterns kommunpolitik att det var så många Samer som stod med på vår lista?

Hur det påverkar vår politik?

Ja, vad svarar man på det?

Jag har grubblat på frågan ända sedan i måndags!

Jag har "lurats" in i politiken via engagerade vänner, och jag tycker att fler från den här delen av kommunen behöver engagera sig i kommunpolitiken!

Det är flest politiker från Storumandelen, och kommer väl kanske att så vara, därför är det viktigt att vi härfrån Tärnadelen tar vårat ansvar och försöker göra någonting åt det vi tycker blir fel och eftersatt för oss här uppe!

Men påverkas mitt sätt och andras, att se på politik, av vårt ursprung?

Vi bedriver glesbygdspolitik! Ja, men vad är då det? Ja, det är ju en viss skillnad här och i Stockholm! Det är längre avstånd, mindre folk( Nää, inte bara "kortare" folk,) utan mindre mycke folk, samhällsservicen är sämmre, bensinen för dyr…………. Ja, det är en hel del skillnader.

Det är sånt vi slåss mot, det är viktigt för oss alla som bor här! Vi sätter ingen näring som viktigare än andra, alla näringar är viktiga här. Så, nej vi för ingen specifik "samisk" politik!

Ändå undrar jag om vårt "nej" till uranbrytning, och vår vilja att värna folket som bor i närheten av ev gruvor,att överhuvudtaget värna området vid gruvbrytning, vårat "nej" till genmodifierad mat,vårat sätt att se på människorna och deras rätt att leva här, har dessa beslut påverkats av våra rötter?

Tja, jag tycker detta var en klurig fråga, därför kunde jag inte ge reportern något riktigt bra svar tycker jag. Det är minsann inte alltid så lätt!

Men jag känner inte att man i kommunpolitiken kan utkristalisera en grupp människor eller en fråga som sedan ska få styra allt arbete! Man måste försöka jobba för hela kommunens bästa!

I tisdags tog näst äldsta dottern körkort!

Och nu sitter jag här och väntar hem älgjägarna!

Älgjakt för mig är att få hem sönerna, främst. Äldsta dottern är inte så intresserad av jakten, men kanske tänker näst äldsta dottern jaga någon dag, vi lär få se!

3 kommentarer

  1. Oskar

    Du tycker bensinen är för dyr men hur förklarar du då dom rödgrönas löfte om 49 öres höjd skatt på bensin?Till det kommer moms på 25%=61,25 öre.Kom inte o prata om reseavdrag till jobbet för det mesta vi behöver bilen till är ej avdragsgilla.Vänstern i västerbotten har föreslagit sänkt skatt men det är bara för att få röster då man vet att man ej kommer att få gehör för det från sitt moder parti.

  2. Marianne

    Jag tycker inte om att man höjer bensinskatten i glesbygden, det är också med anledning av det som Jonas Sjöstedt och liselott Olsson vill jobba för en differensierad bensinskatt om de kommer in i riksdagen.Om alla riksdagsledamöter från glesbygdslänen jobbar tillsammans kring den frågan är det väl ingen omöjlighet att få igenom det?! Detta är en fråga som drabbar glesbygden, men fundera över hur utförsäljningen av bilbesiktningen, Telia och sjukvården drabbar glesbygden, om alliansen får fortsätta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.